Vahap ve CC’ye Alkış! (1)

Share Button

Freni kopmuş kamyon gibi darmadağın yokuş aşağı giden Türk Satrancında içimizi bir nebze rahatlatan ve hepimizi mutlu eden bir haber İzmir’den geldi. 5.MTS Logistics turnuvasında; IM Vahap Şanal son büyük usta normunu kazanıp GM olmak için gerekli tüm normları ve ELO koşullarını tamamlıyordu. Bu IM Vahap’ın, GM unvanı başvurusunun yapılması durumunda Bakü’de Eylül ayında düzenlenecek olan FIDE Genel Kurulunda büyük usta olması demek.

MTS Logistics turnuvasından gelen mükemmel haberler sadece bununla kalmıyordu: IM Cemil Can Ali Marandi, ilk GM Normunu alırken, Cankut Emiroğlu da IM normuna ulaşıyordu.

MTS logistics turnuvaları uzun bir süredir düzenleniyor. Bu turnuvaların ardında FIDE IO Neşe Kanmazalp ve İSEM’in kurucusu ve usta satranç hocası FIDE IO Enis Bilyap’ın olduğunu görüyoruz. MTS Logistics ve Kanmazalp ailesinin Türk Satrancına katkıları çok büyük. TSF’nin acizliği ve kötü yönetimi nedeniyle artık ülkemizde federasyon tarafından dişe dokunur, güçlü kapalı turnuvalar düzenlenmiyor. Bu açığı tek başına MTS Logistics serisiyle Kanmazalp ailesinin kapatmaya çalışması takdire şayan… Başlarda, satrancımızın önde gelen yeteneklerinden Oğulcan Kanmazalp’in büyük usta olması için bu desteğin verildiğini söyleyen çevrelere en güzel yanıt, Oğulcan’ın büyük usta olması için tüm koşulları tamamlamasından sonra da bu organizasyonları yapan Kanmazalp ailesinden geliyor. MTS logistics turnuvaları serisi, Türk Satrancının çölde susuz kalmış kaderine bir vaha gibi doğdu desek, abartmamış oluruz.

Enis Bilyap’ın, kıymetli babası merhum Seracettin Bilyap hocamızdan gelen satranç aşkı ve bilgisi, yetiştirdiği yetenekli öğrencilerle meyvelerini veriyor.

Peki ya federasyon? Hiç bir katkısı yok bence Vahap, CC ve Cankut’un başarısında! Zerre kadar destekleri yok. Çok mu acımasızım?

Çok taraflı eleştirdiğimizi söyleyenlere sorum şu: “TSF’nin GM normu almaya uygun düzenlediği en son turnuva ne zamandı? Anımsıyor musunuz?”

Kendi oğlunu görevli olarak yurt dışına yollayıp harcırah ödeyen TSF Başkanı ve onun beş yıldızlı otellerde sabahlara kadar görev yaparak federasyonlar arasında en ciddi yönetim giderlerinin kahramanı olan yönetim kurulu üyeleri, devletten, sponsorlardan, lisans ücretlerinden, organizasyon gelirlerinden topladıkları kaynağın çok küçük bir bölümünü, yetenekli sporcularımızın dikey ilerlemesi için ayırıyorlar.

Vahap Şanal, Cemil Can Ali Marandi ve Cankut’un zaferleri bizleri havalara zıplatırken, hiç sıkılmadan köşelerinde bundan kendi yönetimlerine pay çıkartanların umursamazlıkları da o kadar üzüyor!

Buna ilişkin duygularımı Facebook sayfamda paylaştığımda, kıymetli takipçilerimden birisinin yorumu beni bu yazıyı kaleme almaya teşvik etti.

Açıkça söylüyorum! Karşı çıkan gelsin tartışalım! Vahap, Batuhan ve CC’nin başarılarında bu yönetimin hiç bir katkısı yoktur. Tam tersine köstek olmuşlardır.

Eğer bugün Vahap büyük usta olduysa, varıyla yoğuyla kendisine destek olan babası-annesinin özverileriyle olmuştur. Eğer, bu gereksiz yönetime harcanan akıl dışı yönetim giderlerinin sadece küçük bir kısmı Vahap’a harcansaydı, çoktan 2670-2700 bandında olurdu Vahap!

Eğer bugün Cemil Can büyük usta normu aldıysa bunun en büyük kahramanları Canan ve Cemil Ali Marandi çiftidir. Gülkız Tulay ve ekibi sadece CC’nin başarılarından politik olarak böbürlenmişlerdir. CC defalarca Avrupa Şampiyonu oldu. Yaş grubunda yenmediği sporcu yok! Hepsi büyük usta oldu, CC hala olmadı. Neden? Çok mu yeteneksiz acaba? Kimse kalkıp bana, yok şu turnuvaya yolladık, yok bu turnuvaya yolladık demesin! Yok bir de yollamasınlar!

Anlatacağım her şeyi hiç merak etmeyin!

Gelin isterseniz rakamlarla bakalım…

2012 Kasım ayında neredeydi Vahap Şanal ve Cemil Can?

O tarihe kadar ipe dizdikleri, simültane verir gibi oynadıkları sporcuların unvanları ne? Onlar o gün neredeydi, bugün nerede?

6 Temmuz 2016’da yayınlıyorum, siz bu satırları okurken, o yazım pişiyor. Çok keyifle okuyacaksınız!

Bayramınız kutlu olsun! Barış, huzur, sağlık ve refah dolu günler diliyorum…

Share Button