Kasparov: SUÇLU! Leong: SUÇLU!

Share Button
Garry Kasparov Büyük Usta 2014 FIDE Başkanlık Seçimleri Başkan Adayı

Garry Kasparov
Büyük Usta
2014 FIDE Başkanlık Seçimleri Başkan Adayı

Abu Dabi’de düzenlenen FIDE İcra Kurulu sırasında; FIDE Etik Kurul kararları oylanarak kabul edildi ve ilan edildi. Buna göre, 2014 yılında gerçekleştirilen FIDE Seçimlerinde Başkan adayı olan Büyük Usta Garry Kasparov, yine aynı seçimlerde Kasparov’a destek veren ve yönetim kurulu listesinde aday olan FIDE eski Genel Sekreteri Ignateus Leong (Singapur) FIDE seçimlerinde para karşılığı oy satın alma ve satma suçlamasıyla, FIDE Etik Kodu 2.1. maddesinde belirtilen fiili yapmaktan suçlu bulundu. FIDE İcra Kurulu kararları, tek yıllarda FIDE Genel Kurulu adına alınıyor ve FIDE Genel Kurulu kararı gibi kabul ediliyor.

2.1

offers, or attempts to offer or accepts any consideration or bribe with a view of influencing the result in a game of chess or election into FIDE office.

Ne diyor bu madde?

2.1. FIDE Seçimlerinde veya bir satranç oyununda, sonucu etkileyecek şekilde rüşvet veya rüşvete yönelik girişimi kabul etmek, teklif etmek, girişimde bulunmak ya da girişimini teklif etmek

Kasparov ve Leong, geçen yıl düzenlenen seçimlerden önce, Asya’da Leong’un kontrolünde bulunan 10 oyun ve ilave olarak Leong’un temsil ettiği Singapur’un oyunun Kasparov’a gitmesi karşılığında, 500.000 ABD Doları peşin, 500.000 ABD Doları da seçim sonrasında olmak üzere bir SÖZLEŞME düzenlemişti. Sözleşme, New York Times tarafından bir haberle yayınlanmış, Sözleşmeyi hazırlayan Norveç’li avukat ve Dünya Satrancında geçmişte yaptığı bu tür anlaşmalarla çok iyi tanınan Morten Sand tarafından kabul edilmiş, ancak taslak olduğu iddia edilmişti.

Bunun üzerine Kasparov, sözleşmeyle aslında Asya Satrancına destek olunduğunu ve şahsi bir kar gözetilmediğini iddia etmişti.

Ignateus Leong - Uluslararası Hakem, FIDE eski Genel Sekreteri, 2014 Kasparov Yönetim Kurulu Adayı

Ignateus Leong – Uluslararası Hakem, FIDE eski Genel Sekreteri, 2014 Kasparov Yönetim Kurulu Adayı

Çok sayıda federasyon tarafından FIDE Etik Kuruluna yapılan şikayet, yaklaşık 18 ay sonra sonuçlandı. Garry Kasparov ve Ignateus Leong, seçim sonuçlarını etkilemek için rüşvet vermek ve almak suçlarından suçlu bulundu.

Bu karar FIDE İcra Kurulunca da onaylandı. FIDE Etik Kurulu iki ay içerisinde verilecek cezayı belirleyecek ve taraflara tebellüğ edecek. Mahkumların cezaya CAS Uluslararası Spor Mahkemesinde itiraz etmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Umarız bu örnek karar, herkese bir ders olur.

Share Button