Ipatov Koptu! 10/10

Share Button

tur10

Adana’da devam eden Türkiye Şampiyonasında Ipatov 10 oyunda 10 puanla dolu dizgin gidiyor. 13 tur üzerinden oynanan şampiyonanın bitmesine 3 tur kala, İkinci durumdaki GM Dragan Solak ile puan farkını 1,5 puana çıkartan Sasha şu anda yalnız.10.Turda, Beşiktaş’ın emektar kaptanı IM Umut Atakişi ile beyaz taşlarla oynan GM Ipatov, rakibine açılıştan itibaren hiç şans vermedi. Ipatov bilindiği gibi düzensiz açılışlar oynuyor, ne oynayacağını kimse bilemiyor. Atakişi ile oynadığı oyun da, Grünfeld’in yan devam yollarından birine benziyordu. Temiz ilk hamleden son hamleye kadar inisiyatif ve üstünlüğün sürekli beyazlarda olduğu, siyahların varlık gösteremediği bir oyundu.

Şampiyonanın ikincisi durumundaki ELO listemizde en güçlü sporcumuz oan GM Dragan Solak, genç ve güçlü büyük ustamız Barış Esen ile oynadı. 19. Hamleden sonra iki sporcu el sıkışarak berabere yaptı! Bu sonuç, Dragan’ın, Ipatov’la olan puan farkını 1,5 puana çıkardı.

10.Turun kazançla biten oyunlarından birisi de Betül Cemre ile Bahadır arasındaki oyundu. Modern Savunma ile oynanan açılıştan sonra, Bahadır, beyazların Şah kanadındaki savunma zayıflıklarını düşünse gerek, 16….Kxf4 kalite fedasını yaptı. Betül bu fedayı kabul etti ve daha iyi konuma geçti. Ancak asıl güzellik, Betül Cemre’nin hazırladığı tuzakla oldu. 21….Kxc3 hamlesi her ne kadar siyah için bir taş kazancı gibi görünse de, aslında beyazların oyunu kazanmasına neden olacak bir teknik değişim dizisinin ilk tuzak hamlesiydi. Forse gelen hamlelerle, kalite üstünlüğü oyunda Kale-Fil, At-Fil gibi çok büyük materyal farkının olduğu bir konuma taşındı. Betül oyun sonunu rahatça kazandı.

Diğer maçlar beraberlikle bitti. 10. Turdan sonra sıralama da şu şekilde oldu.

  1. GM Aleksander Ipatov (10 puan), 2. Dragan Solak (8,5 puan), 3.Mert Erdoğdu (6,5 puan), 4. Kıvanç Haznedaroğlu (6 puan)

cross10

ELO İstatistikleri

elostats10

10.Turun Oyunları

Share Button