Dünya Kupasında Zorlu Eşleşmeler

Share Button

2015 Dünya Kupası kısa bir süre sonra Bakü’de başlıyor. Ülkemiz Dünya Kupasında ilk kez üç sporcuyla temsil ediliyor.

FIDE tarafından resmi olarak yayınlanan ilk tur eşleşmelerine göre sporcularımıza zorlu rakipler çıktı.

Buna göre;

Beşiktaş Jimnastik Kulübü sporcusu ve milli takımımızın birinci masası Dragan Solak, Ukrayna’dan Anton Korobov ile oynuyor.

solak01 Anton Korobov 1
GM Dragan Solak     ELO: 2622  GM Anton Korobov   ELO: 2699

Anton Korobov; Ukrayna’nın yetiştirdiği yeni kuşak büyük ustalardan birisi. Sorunlu bir sporcu olarak bilinen Korobov’a karşı Solak’ın başarılı olacağına inanıyoruz.

IMG_3014 ivan cheparinov
GM Alexander Ipatov ELO: 2622 GM Ivan Cheparinov  ELO: 2690

Türk Satrancının yetiştirdiği en önemli isimlerden birisi de kuşkusuz Alex. Sasha; 2012 yılı Dünya Gençler Şampiyonluğu, 2013 Yılı Dünya Gençler İkinciliği gibi büyük başarılarının yanında, Türk Milli Takımının değişmez isimlerinden birisi… Alexander Ipatov, 5 yıldır İTÜ Spor Kulübü adına hamle yapıyor. Karşısında, komşu Bulgaristan’ın Dünya Eski Satranç Şampiyonu Topalov’un gölgesinde kalmış, ama en az o kadar yetenekli mükemmel isimlerinden birisi var. Ivan, aynı zamanda THY Spor Kulübünün de Birinci masasında oynuyor.

Çok çetin bir maç olacağı kesin…

IMG_4996 Peter-Svidler
GM Emre Can   ELO: 2547  GM Peter Svidler  ELO: 2739

 

Emre, İTÜ Spor Kulübünün değişmez puan makinelerinden birisi. GM Peter Svidler maçın favorisi olarak görünse de, Emre’nin bu maça çok odaklanacağını iyi biliyoruz.

Peter Svidler, defalarca Rusya Şampiyonu olmuş ve Rusya Ulusal takımında yer almış süper büyük usta. Satranç Haber sadece bir kaç gün önce Svidler’in devam etmekte olan Rusya Süper Liginde GM Khismatullin’e karşı oynadığı bir maçını sizlere sunmuştu.

Dünya Kupasına 128 sporcu katılıyor. Nakavt sistemiyle oynanan kupada, ilk turda 64 maç sonucunda 64 sporcu kalıyor. Her turda sporcular birisi beyaz birisi siyah olmak üzere iki oyun oynuyorlar. Bu oyunların sonucunda üstünlük elde eden sporcu bir üst tura çıkarken, diğer sporcu eleniyor. Eğer bu iki oyun 1-1 biterse, bu durumda eşitlik bozma turu oynanıyor. Eşitlik bozma turunda önce 2 hızlı satranç maçı oynanıyor. Eğer bir taraf üstünlük sağlarsa tur atlıyor. Ancak eşitlik yine bozulmazsa, yani 1-1 sona ererse bu kez iki yıldırım tempoda oyun oynanıyor. Bu oyunların sonucunda kazanan yine tur atlıyor. Hale eşitlik devam ederse, armagedon yani ani ölüm oyunu oynanıyor. Bu oyunun sonunda beyaz kazanırsa tur atlıyor, aksi takdirde siyah tur atlıyor.

FIDE World Cup Eşlendirmesi

Dünya Kupası 10 Eylül – 5 Ekim arasında oynanacak ve Satranç Haber tarafından takip edilecek.

 

 

Share Button