Bu kez skandal Uşak’tan

Share Button

Gün geçmiyor, illerden skandal bir haber gelmesin. İl temsilcilerini atarken, liyakatı sadece kendisine sadakat olarak göz önüne alan Tulay, illerden gelen yanlış ve kötü niyetli uygulamalara ilişkin şikayetleri de göz ardı ediyor. Bu kez konuk yazarımız Türk Satrancının emektarlarından FM Yakup Bayram hocamız. Ellerine sağlık güzel yazmış, biz de sizle olduğu gibi paylaşıyoruz…

Uşak’ta Skandal

Her yıl düzenlenen OKUL SPORLARI SATRANÇ yarışmaları; İl, Mahalli, Bölge ve Türkiye Şampiyonası sırasıyla düzenlenmektedir.
2016 yılı Uşak ilinde, Muğla (Fethiye) bölge yarışmasına gidecek sporcuları seçmek amacı ile yarışma yapılmış ve küçük erkekler (2003-2005 Doğumlular) branşında Muğla bölge kontenjanı olan ilk 5 sporcu tespit edilmiştir.
Yarışma sonuç tablosu, yarışmayı okul sporları adına yapan, TSF il temsilcisi tarafından, usak.tsf.org.tr isimli TSF resmi il temsilciliği internet sayfasında duyurulmuştur.
TSF il temsilcisi bu yarışma ile ilgili tüm diğer duyuruları; TSF uyarılmasına rağmen, ‘uşak satranç’ isimli kendisine ait kişisel facebook sayfasından duyurmaya devam etmiştir.
Uşak ili okul sporları yarışmaları 06.03.2016 tarihinde tüm branşlarda tamamlanmış, aynı gün velilerle toplantı yapılmış, ilk 5 derecenin Muğla’ya gideceğini, TSF il temsilcisi, velilere söylemiş fakat, ertesi gün bahsi geçen facebook sayfasında, şu cümlelerle bir duyuru yapmıştır (Orijinal alıntı):

“MUĞLA YA GİDECEK SPORCULAR :yönerge değişikliği nedeniyle
gençlik spor bakanlığının yayınladığı listedeki kişiler gidebilecektir. liste henüz açıklanmamıştır.liste açkanınca yeniden iletişime gecelim iyi akşamlar.”

Şimdi dikkat edilmesi gereken çok basit iki konu var:
1)Yönerge yarışmadan sonra değişmez, değişse bile, geçmiş yarışmayı etkileyemez.
2)Spor bakanlığı listeyi değiştirmez, değiştiremez. Böyle bir olay olsa bile açıklama yapar.

Peki liste nasıl değişir?

Yarışma sonuç tablosuna göre 1. olan sporcudan itibaren, sırayla, bir alttakine bölge yarışmasına gidip gitmeyeceği sorularak dilekçe alınır ve 5 kişilik bölge kontenjanı oluşturulur.

15.03.2016 tarihinde, uşak satranç isimli facebook sayfasında, TSF il temsilcisi, şu duyuruyu yapmıştır (orijinal alıntı):
“Muğla ya gidecek sporcu listesi gençlik spor bakanlığı -yarışma talimatları-nda biraz önce yayınlanmıştır. bazı sporcularda değişiklik vardır. duyurulur.”

Okulsportal.gsb.gov.tr adresinde yayınlanan 5 kişilik Muğla bölge yarışmalarına gidecek sporcuların listesi yarışmada 1,2,9,19,10 dereceleri alanlar olarak yayınlanmıştır.
Bu durumda 3,4,5,6,7,8 dereceleri alan sporculardan ve 11,12,13,14,15,16,17,18 derecelerini alan sporculardan da aynı şekilde, gitmediklerine dair, yazılı dilekçe almaları gerekmektedir.
Fakat bu kişilerden hiç bir yazılı dilekçe alınmadığı anlaşılmıştır. Hatta velilerin haberi bile yoktur.

3. olan yarışmacı velisi, kendilerinin yarışmadan hemen sonra yapılan toplantıda, Muğla bölge yarışmasına gitmek istediklerini bildirmesine rağmen ve hatta daha sonraki bir tarihte, bunu tekrar TSF il temsilcisine söylemesine rağmen, TSF il temsilcisi 15.03.2016 tarihli facebook sayfasında duyurusundaki cümleleri tekrarlayıp, bu veliye gitme haklarının olmadığını söylemiştir.

3. Olan sporcu velisi TSF il temsilcisinin aslı olmayan iddiaları ile aldatıldığını 18.03.2016 tarihinde anlayınca, aynı gün, Uşak il müdürlüğünü, Okul sporları genel müdürlüğünü ve TSF’yi dilekçe ile bilgilendirmiştir.

Uşak il yarışmasında 7. olan sporcu velisinin 07.03.2016 tarihinden sonra 2 ayrı günde TSF il temsilcisine gitmek istediklerini bildirmiş, fakat TSF il temsilcisi haklarının olmadığını söyleyerek daha alt dereceleri yapan (9,19,10) sporculara imkan tanımıştır.
7.olan sporcu velisi durumun farkına varınca, Uşak il spor müdürlüğüne gidiyor ve “hakkımız elimizden alınıyor” diyerek dilekçe vermek isteyince, orada bulunan TSF il temsilcisi ve il müdürlüğü yetkilileri ‘Muğla il bölge yarışmasının Uşak ili için ayrılan sporcu kontenjanının başından beri 3 sporcu olduğunu’ kendisine söyleyince, veli itiraz ediyor; ısrarla yetkililerden ve TSF il temsilcisinden okul sporları resmi sayfasını kontrol edip, teyit etmelerini istiyor, yoksa oradan bir yere gitmeyeceğini ısrarla söylüyor.
Bir zahmet yapılan kontrolde kontenjanın 5 olduğu anlaşılıyor.

22.03.2016 tarihinde bu defa Okulsportal.gsb.gov.tr resmi sitesinde, TSF Uşak il temsilcisinin kendi eliyle verdiği en az bir hafta internet sitesinde yayında kalan ilk liste, değiştirilip yarışma sonuç tablosundaki ilk 5 sporcunun ismi yayınlanıyor. 1,2,3,4,5 derecelerinden gitmeyecekler olduğu açık ve net belli iken, bunu yapmaları sahtekarlığı örtbas etme çalışmasıdır.

Bu olaylardan sonra ‘Uşak satranç’ isimli facebook sayfasından yarışma ile ilgili duyurular vs… siliniyor ve olay örtbas edilmeye çalışılıyor.

30 yıldır satrancın her kademesinde; milli oyuncu,yazar,antrenör..vs..aklınıza gelirse görev aldım.
Ayrıca son 20 yılda 4 TSF başkanı ile birlikte ülkemizde satrancın ilerlemesi için gerektiğinde fahri olarak çalıştım.
Tüm bunları bir kenara bırakarak sade vatandaş kimliğim ile soruyorum:

Konu ile ilgili her türlü kanıtlar ve tanıklar olmasına rağmen TSF’nin bu tür insanları görevden almama acizliğini ne ile bağdaştırabiliriz?

10 yaşındaki çocukların haklarını elinden almaya çalışan zihniyetleri, TSF gibi bir kurumu yönetenler, neden bünyelerinde barındırıyorlar?

İlgili kurumlardan bir açıklama gelmesi gerekmiyor mu?

FM Yakup BAYRAM

Share Button