Bakü 2016 Mükemmelliğin Zirvesi

Share Button

42. Satranç Olimpiyatları Bakü’de devam ediyor. Ben de, FIDE Başkanı ve Başkanvekilinin özel davetiyle bu organizasyona 3-8 Eylül tarihlerinde iştirak ettim.

Resmi Site

Olimpiyatlar mükemmel bir organizasyonla düzenleniyor. Azerbaycan Satranç Federasyonunu, Yönetimini, emeği geçen herkesi çok kutluyorum. Ama iki kişi var ki onlara özel teşekkür ve şükranlarımı sunmam gerekiyor.

İlki Azerbaycan Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanı Azad Rahimov. Nazir bey satranç sporuna inanılmaz bir destek veriyor. Diğer kahraman da Azerbaycan Satranç Federasyonu Asbaşkanı ve Olimpiyatın Düzenleme Kurulu Başkanı Mahir Mammadov. Mahir bey ve Azad bey, her ikisi de bence dünya satrancına büyük hizmet yapmış oldular. Üstelik sporumuza verdikleri eşsiz desteğin artarak devam edeceğine  de inanıyorum.

Azad Rahimov

Azad Rahimov

Bu iki zatı muhteremin, İstanbul 2012 sırasında, Olimpiyatları Bakü’ye almak için nasıl çaba gösterdiklerine, Azerbaycan Respublikası Gençlik ve İdman Naziri Azad Rahimov beyin güzel İngilizce’siyle kürsüden yaptığı adaylık konuşmasına yakından tanık oldum. Bakan bey verdiği sözü ülkesi adına fazlasıyla tuttu…

Mahir Mammedov

Olimpiyatlarda her şey mükemmeldi. O kadar güzeldi ki, sadece turnuva salonu, oteller, yemek ve transfer gibi olmazsa olmaz unsurlar değil, aynı zamanda şehir de bu güzelliğin içindeydi. Eğlence mekanlarında gösterilen kliplerden, sokaklardaki bilboardlara, yollardaki ışıklardan kamu taşımacılığı için kullanılan araçlara, tüm gazetelere, Bakü halkına kadar herkes olimpiyatların bir parçasıydı.

Mahir bey, ekibiyle her an ve her noktada vardı. Sonuç da olimpiyat organizasyonuna mükemmeliyet olarak yansıdı.

Mahir Beyin Olimpiyat sitesindeki söyleşisi

Azerbaycan’a kocaman bir alkış…

Olimpiyatlarda, çorbada eksik tek şey Ermenistan takımlarının yarışmamasıydı. Sporun politikadan uzak dostluk ve kardeşlik ortamını sağladığını düşünerek, içimde bir burukluk olduğunu belirtmeliyim. Azerbaycan’ın, Ermenistan takımlarının olimpiyata katılması için her türlü güvenceyi sunduğunu gözlerimle gördüm, zamanında yetkili olarak tanık oldum. Ermeni sporcuların inisiyatifi olan bu kararın Federasyon tarafından alınmadığını duydum. Ermenistan’dan FIDE nezdinde komisyonlarda görevli başka bireylerin Bakü’de oluğunu gördüğüm için de bu duyuma inanıyorum. Bu spora aşık birisi olarak, Ermenistan olmadan düzenlenen bir satranç olimpiyatının tam olmaması benim için burukluk…

Umuyorum, Ermeni sporcular bundan sonra Azerbaycan’da düzenlenen organizasyonlara iştirak eder ve o eşsiz Azeri konuk severliğini tatmanın ayrıcalığına kavuşurlar.

Bize dönersek, ulusal takımlarımızla iftihar ediyorum. Sonuçlar az önemli değil ama güçlü olma, iyi temsil, hazırlanmışlık gibi önemli unsurlar açısından baktığımızda bu olimpiyatta her şey tam gerçekleştirilmiş. Sporcularımızı ve iki kıymetli hocayı canı gönülden kutluyorum. Federasyonumuzun geç de olsa nihayet, sportif tarafında olimpiyatla ilgili, kamp, hazırlık, kıyafet ve tanıtım açısından doğru işleri yapmış olması bana gurur verdi. TSF Yönetimini bundan dolayı kutluyorum.

Sakın, bu yönetimle ilgili düşüncelerimin zerre kadar değiştiğini sanmayın.

Bu yazıda sadece güzel şeyleri dile getirmek istedim. Eğer olayı olimpiyatın ulusal takımlarımız kısmına daraltarak görüş bildirmek gerekirse yukarıdakiler doğru olanları..

Tabii sonuçlar beklenmeli, olimpiyat tamamlanınca tekrar göz atılmalı konuya. Ayrıca bunlar benim dışarıdan gördüklerim…

Bakü 2016’da başka neler oldu? İnanılmaz şeyler oldu… Neler, neler…

Yakında….

Share Button