Antalya’da Küçükler ve Yıldızlar!

Share Button

Türkiye Küçükler ve Türkiye Yıldızlar Şampiyonaları Antalya’da devam ediyor. Şampiyona sitelerinde sportif haberler yer alıyor. Türkiye Küçükler Şampiyonası ve Türkiye Yıldızlar Şampiyonası sitelerinden bu haberleri ve sonuçları günü gününe izlemeniz mümkün.

Şampiyonalarda katılımın yıllara göre düzenli olarak arttığı ve bu yıl gerek küçüklerde gerekse yıldızlarda artışların rekor düzeye ulaştığı görülüyor. TSF Yönetimi bu çalışmaları yapmadığı ya da yaptırmadığı için biz yaptığımız çalışmayı satranççılar olarak sizlere sunuyoruz.

kucukler_degisim

Küçükler Şampiyonası her yıl olduğu gibi bu yıl da Antalya’da düzenleniyor. Otel fiyatlarıyla eleştirdiğimiz, organizasyon aksaklıklarıyla anımsayacağımız bu yılki şampiyonada katılım açısından yaşanan katılım patlaması, satranç adına umut veriyor. Ancak, katılımın bu kadar artmasına karşılık, tur sayısının artırılmaması, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da milli takım havuzlarına girecek sporcuların niceliği ve niteliğinde sıkıntılar yaratıyor. 9 Tur bittiğinde hep birlikte göreceğimiz gibi, bazı yaş gruplarında ilk üçü tespit etmek mümkün olmayacak. TSF’nin “para, para, gerisi hava” diye organizasyona yaklaşan, bu şampiyonayı salt gelir kapısı görüp, fiyatları sürekli artıran yönetiminin, bu tür rakamsal çalışmaları yapacak teknik ekibe sahip olmadığını düşünüyorum.

Bu konuda bir yıl önce yazdığım ve doğru uygulamayı gösterdiğim eleştirel yazımdan TSF’nin ders almadığı görülüyor. Bunun ikmali yok! Tasdiknameyi hak ettiler.

Ancak, her şeye rağmen, TSF’yi 2016 yılında 1697 (resmi olarak açıklanan rakam) sporcuyla Türkiye Küçükler Şampiyonasındaki katılımdan dolayı kutluyorum. Diğer yandan da bu kadar yüksek katılımda, satrancın yarışma kurallarını hiçe sayarak, tur sayısını hala artırmamalarını anlamak mümkün değil. Bu yarışmanın yarışma olduğundan söz etmek de mümkün değil. Son tur “kim kime dum duma” beraberliklerle çok sayıda sporcu milli takım havuzuna giriyor olacak, ancak bir çoğu da dışarıda kalacak.

TSF tarafından yayınlanan ve satrancın gerçeklerinden çok uzak, satranç bilen bu konulara vakıf kişilerin söz sahibi olmadığı anlaşılan Alt Yapı Sporcu Seçme Kriterlerine daha sonra ayrıntılı değineceğiz.

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi

Türkiye Küçükler Şampiyonasında durum böyleyken, TSF web sitesinde şampiyonalara paralel bazı etkinliklerin olduğu da göze çarpıyor. Bunlardan göz dolduranlardan birisi Gökyay Vakfı Satranç Müzesi kurucusu Akın Gökyay’ın sohbetiydi. Akın Gökyay, 103 ülkeden topladığı 540 Satranç Takımıyla Guiness Rekorlar kitabına girerek Türk Satrancına büyük gurur yaşatmıştı.

WGM Yıldız Miniklerle Buluştu

Bir başka etkinlikte 25 Ocak 2016 günü minik satranççılarımızla buluşan WGM Betül Cemre Yıldız’ın etkinliğiydi. Açıkçası, mükemmel bir fikir olarak bunu ayakta alkışlamak gerektiğini düşünüyorum. Ülkemizin Kübra Öztürk ile birlikte tartışılmaz şekilde her anlamda örnek olabilecek 2 kadın sporcusundan birisi Betül Cemre Yıldız. Hem spor hem de çift dalda üniversite eğitimini gerçekleştirebilen bu kızımızın minik kızlarımıza örnek olması için bu tür bir etkinlik düzenlenmesi, TSF’nin Basın Danışmanlarından birisi olan Özgür Akman’ın da moderatör olarak seçilmesi mükemmel.

Kutlamamak mümkün değil.

WGM Betül Cemre Yıldız, yaşının yarısından fazla kez Türkiye Şampiyonu olmuş bir yaşayan efsane! Sağda Özgür Akman

Sanırım etkinlik bu kadar iyi kurgulanmasına karşılık saati pek iyi seçilmemiş. Bu kadar kıymetli bir konuk ve içerik heba olmuş.

Çünkü TSF’nin hedeflediği miniklerin sadece bir kaç güzel çocuğumuzdan ibaret olması, akla etkinlik saatinin yarışma saatiyle çakışıp çakışmadığını getiriyor.

Şimdi aşağıda iki resimde etkinliğe katılan minikleri görelim…

Betül ablalarını hayranlıkla izleyen minikler…

Yusuf Doğruer (Başkanvekili) ve TSF Başkanı Gülkız Tulay, artlarında boş bir salon… Nerede şampiyonaya katılan çocuklar?

Yarın Yıldızların rakamları….

Share Button