Olimpiyatta 11.olduk?? ÖZEL HABER

Share Button

2015 Dünya 16 Yaş Altı Satranç Olimpiyadı bu sabah oynanan son turla bitti. Komşumuz İran’ın, Hindistan, Rusya ve Macaristan ile birlikte 16 puan ile bitirdiği ancak masa puanlarıyla kıl payıyla şampiyon olduğu turnuvada, Türkiye ancak 11.olabildi.

İlk kez Satranç Haber tarafından duyurulan flaş haberimizde de belirttiğimiz gibi Cem Kaan güçlü rakibine karşı muhteşem bir oyunla maçı kazanırken, Tuna’nın aldığı beraberlik takımın puan almasına yetmedi. İkinci masada oynayan FM Volkan Sevgi ile, Dördüncü masada oynayan WCM Duru Okuyaz kaybedince sıralamada 11 puanla onbirinci olabildik.

SON SIRALAMA   10.Tur Sonuçlar Masa Dereceleri

Ali Nihat YAZICI Yorum:

Dünya 16 Yaş Altı Satranç Olimpiyatları uzun yıllardır düzenleniyor. Ülkemiz bu organizasyona defalarca ev sahipliği yapmıştı. Benim zamanımda bu etkinliği her düzenlediğimizde, bugün yönetimde yer alan isimler, gereksiz bir organizasyon olduğunu, boş yere masraf olduğunu söylüyorlardı. Ben görevden ayrıldıktan sonra da “bu tür organizasyonların sadece Ali Nihat YAZICI’nın uluslararası satranç politikasında var olan yerini güçlendirmek için alındığını ve bir işe yaramadığını” söyleyenler oldu. Hatta bu söylemleri Türkçe’den İngilizce’ye bana çevirttikleri de oldu. Yani birinci ağızdan duyduğum şeyler bunlar.

Sporla ilgisi olmayan insanların, spor mevhumunu anlamaları olanaksız. O nedenle, bu organizasyonları yapmayıp neler kaybettiğimizi de anlamaları mümkün değil. 2 ülkeden Türkiye dahil 14 sporcunun katıldığı  Avrupa Şampiyonası adı altında organizasyon yapıp kendimizi kandırırsak, Moğolistan’da alınan sonuç aslında beklenen akıbet olur, tabii anlayana.

Alt Yapı Eğitimi:

Mikhail Gurevich gibi, sadece eğitsel olarak değil, öz güven ve bilişsel olarak da ülkemize çağ atlatan, bana göre Dünyanın en iyi 3 alt yapı antrenöründen birisini yollayıp, yerine deneyimi ve bu ülkeye verebilecekleri tartışılır bir antrenörü getirirsen, bu sonuçlardan kaçınamazsın! Gerçi TSF yönetiminin bu sonuçlardan bir şikayeti var mı bilmiyorum. Ben satranççı olarak bu ülkenin diplerde dolaştığını görmüş biriyim. Bu ülkeyi zirveye taşıyan da ben ve benim yönetimimdi. Ama bunlar değilmiş!

IM Grabinsky mutlaka ekmeğine saygı duyulacak ve faydalanılması muhtemel bir hocadır, ama Türkiye gibi zirveye oynayan bir ülkede bir milli takımın başında olamaz. Kimse kusura bakmasın. Herkes hayal ettiği ölçüde üretir. Ben bıraktığımda bu olimpiyatların zirvesine oynayan Türkiye, 2 yıl içinde 11. sıralarda kalıyor.

Milli Takım Seçimi, Dizimi ve Motivasyonu:

Bu milli takım seçiminde hem fikir değilim. Oynayan tüm sporculara sayı duyuyorum. Her birisi bu ülkenin (hiçbirisi de yeni değil, çoğu benim dönemimin) kıymetli sporcuları. Ancak, bazı sporcular bireysel olarak çok başarılı olsa da, takım olarak oynadıklarında bu uyumu gösteremeyebilir. Sonuç her zaman yalın gerçektir. Ben milli takım seçici olsam bu takımda bir iki masa farklı olurdu. Kuşkusuz bu spor ve saygı duymalıyız. Seçenler de, mutlaka kulüplerini, mevkilerini değil ülkemiz satrancını düşünerek seçmiştir!

Ancak sadece seçim değil, sıralama da bir öz güven sorununu gösteriyor. Takımın en yüksek ELO’lu sporcusunu puan alsın diye ikiye koyuyorsun, en çok puan birinci ve üçüncü masalardan geliyor.

Bu sıralama yanlıştı.

Diyebilirsiniz, “Aman canım çok mu önemi var? Altı üstü 16 yaş altı satranç olimpiyatı”… Diyenler de vardır. Ama çok önemli. Şimdi İran, Hindistan, Rusya, Macaristan; kesintisiz iyi yönetimlerle ve bu günlere geldiler. o dört takımın 20 sporcusunun 20’si de 2-3 yıl içerisinde büyük usta olacak. Bu bir gösterge! Ama yukarıdaki cümleyi hiç umursamayanlar var. İşleri güçleri adalarda modalarda delege peşinde dolaşmak olan yöneticilerimiz, biraz satrancımızın daha iyi duruma gelmesi için çaba gösterseler, çok daha farklı sonuçlar olabilirdi.

Bakalım önümüzde hangi takımlar var?

1.İran 2.Hindistan 3.Rusya 4.Macaristan (16 puanda) 5. Çin 1 (14 puan) 6. Özbekistan 7. Çin 2 (12 puan) 8. Kanada 9. Zavkhan 10. Moğolistan 11. Türkiye (11 puanda) aslında yine 11 puanda olan Moğolistan’ın A ve F takımlarıyla, Kırgizistan da var. Şimdi bulunduğumuz yerdeki takımların ELO averajlarına baktığımızda gerçekler ortaya çıkıyor. Kanada (2095), Zavkhan (1941 – Moğolistan’dan katılan bir takım), Moğolistan (2192), Moğolistan F (1194), Moğolistan A (1802) ve Kırgızistan (1919)

İddia ediyorum, bu takımı biraz motive ederek ve önümüzdeki yıl bir ay çalıştırarak ilk üçe sokarım. Sorun sporcularda değil! Sorun “satranç” umurlarında olmayan, ama satrançla büyüdüğünü söyleyen yöneticilerimizde. Nasıl büyümekse?

Türk Satrancının büyümediği açık.

Bakın aslında çocuklarımız nasıl satranç oynuyor!

Şimdi ben bunu satrançtan çok çok iyi anlayan yöneticilerimiz için değil, satranççılar için sizlere sunuyorum!

TÜRK GİBİ SATRANÇ OYNAMAK!

Cem Kaan GÖKERKAN! Tek geçerim!!

cemkaan

 

Share Button
No Responses

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir