Federasyonu tarafından unutulan Grand Master!
TSF Tarafından Başvurusu Unutulan Grand Master (Büyük Usta)
“2013 yılında Ekim Ayında, büyük usta olmak için gerekli normları taşıyan Batuhan Daştan’ın unvanı, FIDE İcra Kurulu (Executive Board) toplantısında koşullu olarak kabul ediliyordu. Ancak Batuhan Ekim 2016 ELO listesinde hala büyük usta değil. Çünkü dünyanın en kötü yönetilen satranç federasyonunun sporcusu. Tek kabahati bu. Federasyonu, FIDE’ye başvurmayı unuttu…”
2004 yılında, 7 yaşında okula başlıyordu. İlk öğretimde olağanüstü yeteneği keşfediliyor, kısa sürede Bursa’da herkesin tanıdığı bir isim oluyordu. Federasyonun da desteğiyle özel çocuk kapsamında çalıştırılıyordu. Kendisi gibi özel yetenekli olan ve TSF tarafından özel programa alınmış sporcularımızla, Dünyanın en iyi antrenörleriyle çalışıyor, olağanüstü yeteneğiyle kısa sürede büyük başarılara imza atıyordu. 2012 yılında daha 13 yaşındayken, uluslararası usta unvanına ulaşmak için gerekli normları dolduruyordu. 13 yaşında ülkesini Dünya Satranç Olimpiyatlarında başarıyla temsil ediyor, büyük usta normu alıyordu. “Üç silahşör” olarak adlandırdığım, Türk Satrancının geleceğinin teminatı olan Vahap Şanal, Cemil Can Ali Marandi ve Batuhan Daştan üçlüsünün, her birisi diğerinden kıymetli özelliklere sahip eşsiz üç sporcumuzdan birisi olan Muhammed Batuhan Daştan’dan söz ediyorum. Eğitim yaşamında örnek bir öğrenci, sosyal yaşamında ebeveynlerinin mükemmelliğini karakterine yansıtan sevilen bir arkadaş, sabırlı, çalışkan bir genç adamdan söz ediyorum. Ülkesini daha 20 yaşını doldurmadan defalarca başarıyla temsil etmiş, ulusal sporcu unvanını kazanmış 80 milyon kişinin arasında ayrıcalıklı üstün yetenekleri olan bir kişiden söz ediyorum. Diğer iki evladımız ile ilgili yazacaklarım pişiyor, ama bugün Satranç Haber’deki köşemi Batuhan Daştan’ın unvanının unutulmasına ayırıyorum. Ülkesini başarıyla temsil etmiş, genç takımlarda; Avrupa ve Dünya şampiyonalarında başarılı olmuş bir sporcudan söz ediyorum. Bir doktor adayı Batuhan Daştan! Maalesef, 2012 yılında seçilen TSF yönetimi o mükemmel yılların arasından genç sporcuları umursamayan, göz ardı eden bir döneme adım atıyordu.
Batuhan 2013 yılında Erivan’da yapılan benim de FIDE Asbaşkanı olarak katıldığım, FIDE Başkanlık Konseyi toplantısında önce uluslararası usta oluyor, aynı yıl aldığı son büyük usta normuyla da ülkemiz satranç tarihine 16 yaş altında büyük usta unvanı kazanan ilk ve tek sporcu olarak geçiyordu. Bu büyük başarı ve ardından gelen önemli unvan benim de katıldığım FIDE İcra Kurulu toplantısında Talin’de koşullu olarak onaylanıyordu.
Neden Koşullu?
FIDE Unvan Yönetmeliğinde GM, IM, WGM, WIM unvanları için belirli sayıda oyunu içeren normlar almak gerekiyor. İlk koşul bu. Ayrıca, her bir unvan için farklı ELO puanlarını yaşamı boyunca en az bir kez geçmek gerekiyor. Bu ELO barajı büyük usta (GM) unvanı için 2500. Batuhan, Eylül 2016 tarihine kadar 2500 puanını geçememişti. İstanbul Open Turnuvasında, Batuhan 2500 ELO barajını geçti. Koşullu unvan verildikten sonra sporcunun gerekli olan ELO puanını, herhangi bir turnuvanın herhangi bir oyunundan sonra geçmesi yetiyordu.
Örneğin Batuhan İstanbul Open başlamadan önce bu turnuvaya 2490 ELO puanıyla kayıt oldu ve başlangıç sıralamasında bu puandaydı. Batuhan, ilk beş maçta aldığı beş puanla 2500 ELO puanını geçiyordu. Daha sonra ELO kaybetmesine karşılık, turnuva içinde bu barajı geçmesi Batuhan’ın büyük usta olmasını sağlıyordu.
SKANDAL! Federasyon Başvurmayı Unuttu! Batuhan’ın Unvanı hala yayınlanmadı
FIDE tarihinde koşullu olarak unvan sahibi olan ve bu unvana kavuşmayı bekleyen yüzlerce sporcu bulunuyor. O nedenle, FIDE bu türlü değişimleri, yani bir turnuva içindeki ELO değişiminden dolayı unvana ulaşan sporcuların koşullarını tamamlaması nedeniyle, unvanının yayınlanmasında geç kalabiliyor. Bunun FIDE’nin takip etmesi mümkün değil. İlgili federasyonlar takip ediyor. Ama ilgili federasyon başkanının meyvesini yediği ağaç umurunda bile değil. Başarısını kutluyor, ama başvurusunu yapmıyor. Bu kadar ilgisiz, umarsız. Federasyon Başkanı bu konulara hakim değil, bilmiyor, bilgisiz ve ilgisiz. Ama yanındakiler bilmeli değil mi? Mesela “Teknik Kurul bilmeli” dediğinizi duyuyorum. Ama Teknik Kurul Başkanı, oraya piyango çıkmış gibi oturmuş, otururken “sen ne dersen o olur ablacım” der gibi görev yapıyor. Federasyonun Genel Kurulda oy kullanacak kulüplerin belirleneceği “Eksiltme Kurası” na katılmaması gereken ve Başkana yakın kulüpleri kuraya dahil etmiş. Son bir yılda, Abidin Ünal ekibinin teknik kuruldan ayrıldıktan sonra yaşanan skandalların baş kahramanı.
Turnuva yollandı başvuru unutuldu
Batuhan’ın büyük usta olması için son 10 ELO’yu 5’inci tur sonunda kazandığı turnuva FIDE ELO sistemine girdi. link Yani TSF turnuvayı yolladı ve turnuva ELO hesaplamasına dahil oldu. 1 Ekim 2016, bugün de sporcumuzun turnuva kartını görebiliyoruz.
Ro: Turnuvanın başlangıcında sporcunun ELO puanını gösteriyor. Batuhan’ın turnuva kartında 2490 ile yarışmaya başladığı görülüyor.
Batuhan sırasıyla 1. turda Duru Okuyaz’ı yenerek 0,80 puan, 2’nci turda Mert Tırak’tan yenerek 0,80 puan, 3’üncü turda Ahmet Ölçüm’den 0,80 puan, 4.turda IM Basher Iyti’den 2,70 puan, 5’inci turda büyük usta Gasanov’dan 5 puan almış. Toplarsak (0,80+0.80+0.80+2,70+5) 10,10 puan almış ve turnuvanın 5’inci turundan sonra 2500,10 ELO puanına ulaşmış. O anda Batuhan Daştan büyük usta oldu. Federasyonu bunun meyvelerini yedi. Türkiye’yi ayağa kaldırdı. Başarıyı sanki kendilerinin zerre kadar katkısı varmış gibi, kendi başarıları olarak gösterdi. Ama bu aymaz ve dünyanın en kötü yönetilen federasyonu kalkıp bu durumu FIDE’ye yazmadı. Kimse bir şey bilmiyor? Bilene de sormuyorlar! Ama bakın gazetelerde nasıl kullanılmış haberler.
Bu büyük bir haberdi. Ülkemizde yazılı basında manşetlere taşındı bu haber! TSF Basın Bülteni
Başarı gerçekten büyüktü. Kadın satrancımızın efsane sporcularından ve emektarlarından birisi olan Gülümser Yılmaz, Batuhan ile İstanbul Open sırasında bir röportaj yapıyordu. TRT Sitesinde yayınlanmayan röportaj FM Yasin Emrah Yağız tarafından düzenleniyordu. Batuhan Daştan; IM Başladı, GM Olarak Bitirdi!
Söyleşiyi yapanların ne kadar sevinçli ve mutlu olduğu satır aralarından okunuyor. Gülümser ablamızın ellerinden öperim (başıma koymam) onu istisna tutuyorum, ama ilk büyük yanlış söyleşinin başlığında… Gülümser ablanın bilmemesini anlıyorum, çünkü o teknik kökenli değil kurallar konusunda. Ya Yasin Emrah Yağız? Ne kadar ayıp! O da bilmiyor.
Federasyon? TSF Yönetimi de sporcusunun Kaçıncı Büyük Usta olduğunu bilmiyor!
Gazeteler bilmiyor, satranç camiası bilmiyor, herkes onuncu büyük usta diyor.
Ama ben biliyorum, yiğidin hakkını yiğide veriyorum!
Muhammed Batuhan Daştan 9’uncu büyük ustamızdır.
Batuhan Daştan, büyük usta olmak için gerekli tüm koşulları yerine getirdi. Bu unvanı aldığında sayfasında şu açıklama yer alacak.
“Grand Master October 2013, FIDE Executive Board, Talinn, Estonia Status YES”
Yani 1997 doğumlu olan sporcumuz, 16 yaş altında büyük usta olan ilk sporcumuz ve dokuzuncu büyük ustamız. Çünkü FIDE unvanları koşullu da olsa, kabul edildikleri yılda verilmiş sayılıyor.
Öyle de bu bir türlü olmuyor çünkü TSF hala başvurmadı. İddia ediyorum en geç Salı günü Batuhan bu haberden sonra büyük usta olacak. Ben kasıt olduğunu sanmıyorum. Bu unvanın geciktirilmesinin seçimlerde THY sporcusu olan Batuhan Daştan’ın kulübünün tavrını net olarak ortaya koymamasıyla ilgili olduğunu düşünmüyorum, inanmıyorum. Benim görüşüm, bu aymazlığın yapılmasının nedeninin tamamen bilgisizlik ve ilgisizlikten olduğu. Kötü yönetilen federasyonun, yönetmekten aciz olan başkanından dolayı. Bir ay kaldı! Çok merak ediyorum, acaba Gülkız Tulay bu durumda oğlu olsaydı neler hissederdi? Sorumluluk sahibi olsaydı, bu unvan için FIDE’ye son başvuru unutulur muydu? Sporcuları kendi evlatları gibi görmeyen bir başkanın, umursamaması da normal.
Ben bu yazımdan sonra TSF’nin hemen FIDE’ye başvuracağına eminim. Ben, bu federasyonu eleştirmesem yönetemeyecekler TSF’yi.
Yalan mı kardeşim? TSF’ye ben eleştiride bulunuyorum, ondan sonra harekete geçiyorlar. Yaptığım her haberden sonra o konuda doğru olanı uyguluyor federasyon, ama o kadar çok yanlışları var ki artık yetişemiyorum haber yapmaya.
Peki iyi yönetme konusunda Gülkız Tulay’dan umudu olan var mı? Benim yok! Ya sizin?