DANIŞMA(YAN-LI HABER)BÜLTENİ
Türkiye Satranç Federasyonu 20 Ocak 2016 tarihinde, resmi sitesinde Türkiye Küçükler, Yıldızlar ve Emektarlar Şampiyonalarına ilişkin Danışma(Yan-lı Haber) Bülteni yayınladı.
128 sayfadan oluşan bülteni incelediğimizde 74 sayfanın şampiyonaya katılacak sporcuları, velileri ve antrenörleri bilgilendirmeye yönelik olduğunu görüyoruz. Geri kalan 54 sayfanın TSF 2013- 2015 yılları genel değerlendirme adı altında, camiamıza bu yıl yapılacak olan Türkiye Küçükler ve Yıldızlar Şampiyonalarında yeni katılacak olan bir çok velimizin ve antrenörümüzün gözünü boyamak amaçlı olduğunu görüyoruz.
Bültenin ikinci kısmında yapılan sayısal değerlendirmelerden sizlere örnekler vermek istiyorum. Eskilerin tabiri ile ‘ işin aslını bir de ben anlatı vereyim de bir de benden dinleyin!! ‘
1.
Yıllara göre lisanslı sporcu sayılarını karşılaştırdığımız da 2015 yılında ulaşılan lisanslı sporcu sayısının, 2012 yılı lisanslı sporcu sayısının yaklaşık 3 katı olduğu görülmektedir. Sadece yukarıdaki tabloya baktığımızda yeni yönetimin bir önceki yönetime göre lisanlı sporcu sayısında fark attığını düşünebilirsiniz ki, bu çok normal!
Spor Genel Müdürlüğü’nün 2013 yılında tüm federasyonlara göndermiş olduğu genelge doğrultusunda 16 yaş ve altı sporculardan lisans ve vize ücreti alınmamaktadır. Ali Nihat Yazıcı döneminde mevzuat gereği lisans ücreti alınmasına rağmen iki yüz binin üzerinde lisanslı sporcu sayısına ulaşılmıştır. Yine Ali Nihat Yazıcı döneminde lisans işlemlerinin interaktif ortamda gerçekleştirilmesi sağlanmış ve bugünkü yönetime miras bırakılmıştır.
Bugün sizlerde 16 yaş ve altı bir kişinin TC kimlik numarası, isim ve soy ismi ile birlikte interaktif ortamda kolaylıkla lisans işlemini gerçekleştirebilirsiniz!!
O nedenle, daha iyi bir karşılaştırma yapmak için bilmek isteriz. 5 Kasım 2012 tarihinden bu yana kaç sporcu lisans ücreti ödemiştir?
2.
Yukarıdaki tabloya baktığımızda Türkiye Satranç Federasyonun lisanslı sporcu sayısında Türkiye Futbol Federasyonun da önünde birinci sırada yer aldığını görüyoruz. Bu tabloya göre bu yönetim ‘Şampiyon’ unvanını almalı mı? Ne dersiniz?
İsterseniz sizlerle bu konu hakkında bir kaç bilgi paylaşayım da siz öyle karar verin!
*Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kağıt Spor Kulübünde lisanslı satranç sporcu sayısı rakam ile ‘56.072’ yazı ile ‘elli altı bin yetmiş iki’!!
-Bu kulübün bağlı olduğu Kocaeli ilinde 7 ile 18 yaş arası sporcuların yarıştığı 2016 Küçükler ve Yıldızlar İl Birinciliği yarışmalarına katılan sporcu sayısı rakam ile ‘400′ yazı ile ‘dört yüz‘??
*Bursa Büyükşehir Belediyespor Kulübünde lisanslı satranç sporcu sayısı rakam ile ‘39.588′ yazı ile ‘otuz dokuz bin beş yüz seksen sekiz‘!!
-Bu kulübün bağlı olduğu Bursa ilinde 7 ile 18 yaş arası sporcuların yarıştığı 2016 Küçükler ve Yıldızlar İl Birinciliği yarışmalarına katılan sporcu sayısı rakam ile ‘420′ yazı ile ‘dört yüz yirmi‘??
Ülkemizde ve Dünyada lisanslı satranç sporcuların tamamına yakını 7-18 yaş aralığı sporculardan oluştuğu için Küçükler ve Yıldızlar il birinciliğinde yarışan sporcu sayılarını değerlendirmek gerçekçi olacaktır. Yukarıda verdiğim sayısal bilgilere tsf.org.tr ve illerin kendilerine ait olan resmi sitelerinden ulaşabilirsiniz.
3.
Yukarıdaki tabloda 2014 yılı Altyapı ve Eğitim Giderleri 1.395.250,57 TL olarak görülmektedir.
Şuan ki mevcut yönetimin 2014 yılı Mali Genel Kurul’da ibraz ettiği Özel Gelir/Gider Tablosunda;
Altyapı Çalışma Giderleri 341.479,73 TL
Eğitim Giderleri 336.823,55 TL
Yurtiçi Kamp Giderleri 74.902,03 TL ( Mevcut yönetim bu gideri gözardı etmiş ama bu da benden olsun 🙂 )
Toplam 753.205,31 TL
Yukarıda verdiğim değerlere http://malikurul2014.tsf.org.tr/images/stories/2014_ozel_gelir_gider_tablosu.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.
Şimdi insanın aklına şu sorular geliyor:
- 56.072 lisanslı sporcu sayısına sahip bir kulübün olduğu ilde 400 sporcu ile yaş grupları yapılırken yine aynı kulübe ait olan 55.672 sporcuya ne oldu?
- 39.588 lisanslı sporcu sayısına sahip bir kulübün olduğu ilde 420 sporcu ile yaş grupları yapılırken yine aynı kulübe ait olan 39.168 sporcuya ne oldu? Not: Yukarıdaki iki soru sorulurken iki ilde de başka kulüp ve ferdi lisanslı sporcu olmadığı varsayılmıştır 🙂
- Altyapı ve Eğitim Giderleri 1.395.250,57 TL ise 2014 Mali Genel Kurulunda verilen değerlere göre ortaya çıkan 642.045,26 TL gerçek dışı bilgi miydi?
Ben söyleyeyim!
-komşu komşu
-hu hu
-oğlun geldi mi
-geldi
-ne getirdi
-inci boncuk
-kime kime
-sana bana
-başka kime
-kara kediye
-kara kedi nerde
-ağaca çıktı
-ağaç nerde
-balta kesti
-balta nerde
-suya düştü
-su nerde
-inek içti
-inek nerde
-dağa kaçtı
-dağ nerde
-yandı bitti kül oldu
🙂 🙂 🙂
Önümüzdeki iki hafta boyunca Türkiye Küçükler, Yıldızlar, Emektarlar Şampiyonalarında ve Türkiye Kupasında yarışacak tüm sporculara başarılar diliyorum.
Türk Satranççısının hak ettiği yerde, hak ettiği değeri göreceği günlerin çok yakın olduğuna inanarak sizlere sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
Fatih DEMİRBAŞ
fatihdemirbas83@gmail.com