Aynı Ülke, Aynı Bütçe; Farklı Yönetim, Farklı Sonuç
Başlıktan anlaşılacağı gibi iki farklı federasyonumuzun aynı bütçeler ile nasıl yönetildiği ve nasıl sonuçlar alındığını yazacağım bu yazımda. Bu iki federasyonumuzdan biri Türkiye Taekwondo Federasyonu diğeri de 2000’li yıllarının başında bir vücudun uzvu olmaktan kurtulmuş ve bir birey olarak can bulmuş, 2005 yılında MEB ile imzalanan protokol ile okula başlamış, 2012 yılına kadar gelişimini tamamlayan ve tam delikanlılık çağını yaşayıp Dünya satrancına kafa tutacak bir seviyeye gelmişken yanlış yönetim ve anlayış yüzünden bugün ayakta zor duran Türkiye Satranç Federasyonumuz…
İki federasyonumuzun da 01/01/2014 – 31/10/2014 tarihleri arasında elde ettiği gelirleri aşağıdaki tabloda incelediğimizde toplam gelirlerin yaklaşık aynı olduğu görülmektedir. Tabloda yer alan Milli ve Temsili Müsabaka Katılım Geliri kıyaslaması yaptığımızda dikkatimizi çeken iki federasyon gelirleri arasında uçurum gibi bir fark olmasıdır.
Bu büyük fark neden kaynaklanıyor sorusuna cevap aradığımızda ortaya şu sonuç çıkmaktadır: Türkiye Satranç Federasyonu ülkemizde satranç oynanması için sporcusundan para kazanmayı tercih etmiş, Türkiye Taekwondo Federasyonu ise düzenlediği müsabakaları sporcularına hizmet olarak sunmuştur.
Bu çıkarıma göre, daha önce “Türkiye Satranç Federasyonunun bir turizm acentesi gibi çalıştığını” söylemiş biri olarak bunun yanında şimdi bir de “ticari amaç güden bir şirket gibi yönetildiğini” söylememde bir sakınca olmasa gerek!
Şimdi geçelim can alıcı bölüme!
Bu iki güzide federasyonumuzun elde ettiği gelirleri nasıl kullandığına dair veriler aşağıdaki 01/01/2014 – 31/10/2014 Giderler Tablosunda yer almaktadır.
Tabloya baktığımızda; Türkiye Taekwondo Federasyonu Yurt içi Kamp Giderleri; Türkiye Satranç Federasyonunun yaklaşık 11,5 katı, Türkiye Taekwondo Federasyonu Altyapı Çalışmaları Giderleri ise Türkiye Satranç Federasyonunun yaklaşık 3,4 katı olarak gözükmektedir. Bunun dışında dikkat çeken durum ise Türkiye Satranç Federasyonu Genel Yönetim ve Büro Giderlerinin Türkiye Taekwondo Federasyonunun 2,6 katı olmasıdır.
Yukarıda açık ve net şekilde görüldüğü gibi iki federasyonumuzun genel kurullarında resmi olarak ibraz ettiği verilerden yola çıkarak 2014 yılında kazandıkları başarıları kıyaslama imkanı da bulabiliyoruz.
Türkiye Taekwondo Federasyonu; 01/01/2014 – 31/10/2014 tarihleri arasında uluslararası turnuvalarda 46 altın, 40 gümüş ve 78 bronz olmak üzere toplam 164 madalyayı ülkemize kazandırmıştır.
Türkiye Satranç Federasyonu; 01/01/2014 – 31/10/2014 tarihleri arasında uluslararası turnuvalarda 12 altın, 12 gümüş, 9 bronz ve 1 dördüncülük (Dragan Solak, Avrupa Bireysel) olmak üzere toplam 34 madalyayı ülkemize kazandırmıştır. Bu madalyaların 19’unun ülkemizde yapılan uluslararası turnuvalarda kazanıldığını da özellikle belirtmek isterim.
Sonuç ortada!
Aynı bütçeleri olmasına karşılık; altyapı ve kamplara önem veren bir federasyon ile sporcusuna eğitimi lüks gören ve gelir fazlası açıklayan federasyonun başarısı tabi ki aynı olmayacak.
Peki başarı sadece bu yazdıklarıma mı bağlı?
Tabi ki hayır!
Sıradaki yazım kulüpleşme ve tesisleşme ile ilgili olacaktır.
Fatih DEMİRBAŞ