Kriter mi, Krater mi?

Share Button

Sude Hereklioğlu, Alparslan Işık, Barış Ekin Özenir FM Oldu. Mükemmel haberler bunlar özellikle ELO puanı barajını geçerek olmaları daha da güzel. Sporcularımızı ve kıymetli velilerimizi kutluyorum. Ama bunu aklı sıra haber yapıp “Satrançta sürekli gelişiyoruz, Yaşasın, Ben daha çok alkışlarım o nedenle varım” diyen sözde satranççılara söyleyeceğim şey “ablanız kurban olsun her koşulda biat eden şakşakçı ellerinize“…

Bu çocuklar için bu federasyon hiç bir şey yapmadı, ama hiç bir şey.

Tam tersine, bu federasyon olmasa üçü de çoktan IM olurdu. Benim gibi herkes karşılaştırma yapmasını biliyor. Kübra’nın Betül’ün IM olma yaşına bakın, FM olma yaşlarına bakın… Betül 2002 Temmuz ayında 13 yaşındayken FM oldu. O zaman bizim bütçemiz 300.000 TL’sıydı. Ona rağmen elimizden geleni yapıyorduk, çok olanak olmasa da…

Sude, Betül gibi olağanüstü yetenekli onlarca kızımızdan biri. Diğerlerinin çoğu kayboluyor. Sude ailesinin desteğiyle direniyor.  Bu federasyon ne yaptı Sude için? Diğer sporcularımız için ne yaptı? Hiç bir şey. Barış için, Alparslan için ne yaptı Gülkız Tulay? O şakşakçı bunu da yazsın bir daha ki hafta görelim.

Bakın Gülkız Tulay sporculara adaleti nasıl dağıtıyor?

TSF Sitesinde çıkan haberle yaş gruplarındaki sporculara kamplar için davet çıkartılmış. HABER

Davet edilen sporcu listesi de yayımlanmış. LİSTE

Şimdi listede kriterlere göre davet edilen sporcular var. Kriterler yok. Kritere göre hesaplama yok. Sadece sarı parlak renkte kriter ibaresiyle davet edilen sporcu olarak görünüyor listenin sonunda.

Merak ediyoruz tabii nasıl hesaplanmış bu kriterler, herkes gibi ben de merak ediyorum.  Bir hesaplama sonucu yayınlanmıyorsa orada şaibe vardır. İnsanın aklına soru gelir. Sormak da en doğal hakkımız. Tarsus Zekayı temsil etmiyor bu çocuklar, bu ülkeyi temsil ediyor.

Haberde “Özel grup kriterleri” diyor.  Tıklıyoruz habere bazı kriterler görüyoruz. Anımsarsanız bu kriterler Türkiye Küçükler ve Türkiye Yıldızlar Şampiyonası başladığında ilan edilmişti. Bir çok sporcu yarışmadan sonra öğrendi ne olduğunu. Sonra da yarışmadan sonra Mart ayında tekrar değiştirilmişti. Neden acaba? Bunu bir kenara bırakıyorum.

Bir an için kriter denilen bu adaletsizlik belgesini kabul edelim. Kriterlerdeki yaşlar 10’dan başlıyor. Yani bu şu demek 10 yaş ve sonrasına uygulanıyor kriterler. Bakınız…

Şimdi ne beklersiniz? Bu hesaplamalar tüm sporcular için yapılır, sonuçları yayınlanır, herkes görür ki, Yusuf şu kritere, Aşkın bu kritere, Gülkız şuna göre seçilmiş diye düşünür.

Nerdeeee….

Böyle bir sıralama yok! Şeffaflık yok. Hesaplamasını kimin, hangi yetkili kurulun, ne zaman, hangi ELO puanlarına göre, ne hakla? hangi yönetim kurulu kararına göre yaptığına, yani işin arkasındaki hukuka dair tek bir metin yok, bir tek sayısal rakam yok. Ama yayınlanmış sonuçlar var.

Sizce bu kriter hesaplamaları neden yayınlanmıyor?

Gülkız Tulay size resmen soruyorum, bugün yanıtlayamayacağınızı, yanıtını sizin de bilmediğinizi biliyorum, çünkü öyle bir hesaplama yok. Varsa yayınlayın görelim. Ama bir gün bu soruyu hukuk önünde yanıtlamak zorunda kalacaksınız!

Bu Kriterlerin sonunda çıkan puanlar nerede?

Gülkız Tulay’ın nasıl bir başkan olduğunu herkes görsün!

Devam edelim bitmedi…

Peki kriterlere göre seçim yaptınız. Sizin yayınladığınız belgeye göre de kriter hesaplamaları 10 yaşından başlıyor.

Peki 8 yaşta kritere göre daveti nasıl yaptınız?

Hangi kriter bu?

Sizin belgenizde kriter 10 yaş ve üstünde hesaplanıyor.

Gülkız Tulay tekrar soruyorum!

Yanıt verin bana!

8 Yaş Kriter puanını neye göre hesapladınız?

Gelin yaş gruplarındaki sıralamaya bakalım, davet edilen listeye bakalım…

Yukarıdaki tablo 2017 Türkiye Küçükler Şampiyonası 8 yaş altı Açık kategori final sıralamasıdır.

Bu tablo da kampa davet edilen sporcuların listesi ve katılım kaynağını göstermektedir. Tüm bilgilerin TSF sitesinden alındığını belirtmeliyim.

Şimdi 12 sporcunun Küçüklerde 8 yaş altından çağrıldığı görülüyor. 13ncü ve 14ncü sıradaki çocuklar ise doğrudan katılım olarak kriterlere göre davet edilmiş.

Ama hangi kritere göre.

Küçükler Şampiyonasında bu iki sporcudan daha iyi sonuç almış, 9 maçta 7 puana sahip Halit Arhan Usta ve Hasan Utku Alakel davet edilmemiş. Aynı şekilde eş puanla ama eşitlik bozmayla bu sporcuların önünde yarışmayı tamamlamış olan ve 6.5 puana sahip Sinan Şefik, Oğuz Kağan Gürer, Yiğit Canbazoğlu, Egehan Yıldız, Mehmet Salih Karataş, Ömer Şarbak, Doruk Ürek, aynı puanda yer alan Kerem Barkın Yıldız, Yiğit Akkaya, Arda Sözat da davet edilmemiş. Sonrasında 6 puan grubuna geçilmiş, 26 sporcu var o puanla yarışmayı bitiren. 25 çocuk çağrılmamış, aralarında birisi davet edilmiş. NEYE GÖRE? BİLMEK HAKKIMIZ DEĞİL Mİ?

Gülkız Tulay’ın Olduğuna İnanmadığım Vicdanına Sesleniyorum.

Anne olmuş bir kişi, 8 yaşındaki bir çocuğa bunu nasıl anlatabilir?

Hadi anlat da görelim.

Başa dönelim…

O satranç köşesini yazan arkadaş, bir ligin son turunda 8 masanın altısında 30 hamleyi geçip beraberlik teklif eden, ikisinde 3 kere tekrarı 10 dakika içinde yapan takımın başındaydı. İlginçtir ki, ligin ortasında yer alan iki takım 8 masada apar topar oynadılar ve 10 dakika sonra 30 hamle beraberlik sınırından çıkarak el sıkıştılar. Sporculara bir şey demiyorum, ama yöneticilere diyeceğim şey “ayıp“…  Üstelik birisi federasyonun Kasım 2016 ayında atanan yönetim kurulu üyesi. Koymayın kardeşim 30 hamle kuralını! Kim zorladı sizi yönetim olarak böyle bir kuralı koymaya? Madem koyuyorsunuz kuralı neden bu tür çirkin eylemlere giriyorsunuz. Utanmıyor musunuz?

Bu sözde satranççı, benim ilk turda İTÜ’de 34 yıl sonra oynayıp kaybettiğim ilk ağır partiyi de “Türk Satrancının intikamı” olarak yorumlamış bir yerlerde. Benim oynadığım sporcu öyle intikam için ağzından köpükler saçan biri değildi, dört dörtlük bir sporcuydu ve böyle bir sporcuya kaybettiğim için gurur duydum. Hata yaptım kaybettim.

İntikam düşünen şakşakçıya bir önerim var.

Yüreği yeten adam hariçten gazel okumaz çıkar oynar.

Cesaretin olsaydı tavus kuşu gibi etrafta gezmez, çıkar oynardın…

Share Button