İllerin Web Sayfaları

Share Button

WEB SAYFALARI

Elimden geldiğince satrançla ilgili haberleri okumaya çalışıyorum. Bir taraftan TSF sayfasını takip ederken bir taraftan da satranchaber.com‘da illerimizde yaşanan sorunlara göz atıyorum. Ben ‘’yazacağım ‘’ demiştim. Neden mi? ‘’Çektiğim sıkıntıların hiçbirini unutmayacağım. Tek başıma bile kalsam savaşacağım‘’ diye kendime söz verdim. Şimdi özümü reddetmemek için kendime verdiğim sözü tutuyorum.

Aslında sıkıntılar ortak. Temsilcilerin tutumları ve kendilerini güncelleyememeleri, keyfi kullanılan temsilcilik web sayfaları, başhakemler, antrenör ve hakem olan kişilerin kendi öğrencilerini veya yakınlarını korumaları, illerdeki yönetim kurulları, antrenörlük eğitimleri ve satrancın gelişimine çomak sokan bilgisiz kişiler, satrancın gelişimiyle temsilcilerin ‘’temsilci ‘’ sıfatlarını unutup diğer satranççılar üzerinde yetki baskısı oluşturmaya çalışması, denetim mekanizmalarındaki boşluklar ve bunları fırsata çevirmeye çalışan uyanıklar, keyfi yönerge uygulamaları bu problemlerin başlıcaları. Facebook tartışmaları arasında dikkatimi çeken bir cümle vardı. Pedagojik bilgiden bahsediliyordu. En önemli faktörlerden biri bu aslında. Neden mi? Bunu ilerdeki yazılarımda, yaş gruplarında, çocuk ve yıldızlar liginde tanık olduğum sıkıntılar arasında açıklayacağım.

Gerçekten yukarıda saydığım nedenlerin yanında, benimde çok yıprandığım noktalar ve temsilci ile yaşadığım sıkıntılar vardı. Diğer arkadaşların durumunu görünce kendimi bir parça şanslı hissetim. Çünkü sıkıntılarımı dile getirmeye çalıştığımda, satranç alanındaki çalışmalarımı göz ardı etmeyen duyarlı bir çevre bana hep destek oldu.

Hiç unutmuyorum. 21-22 Eylül 2012 tarihlerini kapsayacak şekilde Tekirdağ Gençlik Merkezindeki arkadaşlarla bir satranç turnuvası organize etmek istedim. Temsilci ile görüşmeme ve 13.09.2012 tarihinde e-mail de göndermeme rağmen etkinlik takvimi oluşturduğunu ve bu satranç turnuvasını sayfada duyuramayacağını belirtti. Duyuru ile ilgili sıkıntılar yarattı ve turnuva için oyuncuları kendim toplamak zorunda kaldım. Olaya tanık olan öğretmen arkadaşlarım da oyuncu bularak bana destek oldular ve yaklaşık olarak 20-25 arası kayıt toplayarak turnuvamı gerçekleştirdim. İlginç olan bir kısım daha vardı. Turnuva da masa hakemi olarak kendisine görev yazmıştı : ) Elinde çantası ile geldiğinde ‘’ Evet buyurun, kaç kişi topladınız, kaç yarışmacınız var? ‘’ diyerek listeyi aldı ve kayıtları girdi. Nasıl bir masa hakemliği ise artık! Yarattığı sorunlar nedeni ile yönergemi de tam uygulayamamış ve sonuçlarımı UKD ye gönderememiştim. Durum aynen bu şekildedir.

Asla pes etmeme kararı aldığım için hiçbir zaman faaliyetlerden çekilmedim. Kendisi ile olan sorunlarda geri adım atmadım. Geri adım atsaydım aşağıdaki çalışmalarımın hiç biri olmazdı. Öğrencilerimi problemlere bulaştırmadım ve bahsetmedim. Okulumda satranç kulübünü aktif hale getirdim. Gençlik Merkezinde hafta sonunda kurs verdim. (Tekirdağ Gençlik Merkezinde verilen ücretsiz satranç kursu ile ilgili haberlere, görevde kaldığı süre boyunca da sayfada yer vermedi. İnsanlar tesadüf sonucu veya Gençlik Merkezini ziyaret ettiklerinde kursu öğrendiler.) Bir buçuk yıl boyunca cezaevinde 14-15-16 yaş grubuna yönelik satranç kursu düzenledim. Kurulduğu yıldan beri çocuk ve yıldızlar ligine katılarak destek verdim. Anaokulunda çalıştım. Gençlik merkezi bünyesinde daha çok gösteri amaçlı Tekira AVM ve sahilde, küçük gruplarla hızlı satranç turnuvaları yaptım. En son turnuvada satranç saati temin edemedim ama hepsi de güzel geçti. ‘’Alışveriş merkezi, sahil gibi bir yerde turnuva olur mu?’’ diyebiliriz. Turnuva her yerde olur. Yeter ki yapılmak istensin. Mutlaka uygun köşe, uygun bir yer bulunur. Halka açık yerlerde organize edilen faaliyetler, aynı zamanda görsel sunumdur. En büyük kazanımlar görsellikle elde edilir. İnsanlar satrançla tanışır, en basitinden ‘’ satranç’’ kelimesini öğrenir. Belki hakemlik ücretinin bir fiyatı vardır ama diğer kazanımın bedeli sınırsızdır. Şu an federasyonun ‘’ Sokakta Satranç Var ‘’ projesi de görsel olarak satranç kazanımıyla dolu olan bir çalışmadır. Sözüm hakemlik ücreti almaktan çok, kazanımlardan anlayanlara tabi. Çalışmalarıma bu şekilde fire vermeden dört beş yıl boyunca devam ettim. Eminim Tekirdağ’ın diğer ilçelerinde de gösteri amaçlı çalışmalar olmuştur ama çok önemli etkinlik takviminin etkisi ve web sayfasının yöneticisi nedeni ile haberimiz olmamış olabilir.

Federasyon anlam ve ilke olarak, özünde bir dayanışma birliğidir. Aynı alanda çalışan kuruluşları, kulüpleri bir araya getirir. Amacında etkinlikleri ve faaliyetleri destekleme politikası taşımaktadır. Satrancı geliştirme ve ileriye götürme felsefesi ile hareket eder. Etkinlikleri sabote etme çalışmaları ile değil. Üstelik satranç haberlerinin duyurulması için her ile tanımlanmış bir web sayfası mevcut. Her şey sunulmuş yani. Ben web sayfasının ilimizde değişik şekillerine tanık oldum. İlk gördüğüm bir önceki il temsilcisinin döneminde bazı antrenörlerin satranç çalışmaları ve fotoğraflarının olduğuydu. Kurslarından bahsediliyordu. Son temsilcide web sayfamız yeniden düzenlendi. Turnuva sonunda sunum, video, yarım sayfa anlatım ve yorumlar. Ulusal hakem haberleri. Hani görüntü itibarı ile ‘’dışı sizi yakar içi bizi yakar ‘’misali. Ben Süleymanpaşa daki içimizden bahsediyorum. Web sayfası ile ilgili yayınlar ve sunum işleri nedeni ile görevlendirilen arkadaşa her turnuvada hakemlik görevi yazıldı. Bu ne kadar doğru? Böyle bir rant var mı? Hakem görevlendirmelerinin karşılığı bu mudur?

Ayırt edilmesi gereken nokta bence şu. Satrançla ilgili turnuva, etkinlik, duyuru kurs vs… bir talepte bulunulduğu zaman TSF nin sayfasından istekte bulunuyorsunuz, temsilcilerin kişisel sayfasından değil. Çok kişisel sayfa yöneticiliği yapmak istiyorlarsa TSF yi kendilerine bulaştırmasınlar. İnternette yüzlerce alan var. Öde ücretini, kur bir sayfa. İstediğini yaz çiz. E tabi ücreti var. Maalesef TSF gibi kaynak değil. Ne yapsınlar? TSF nin web sayfaları satranç haberlerinden çok, temsilcilerin kendi doğrultularında yazılmasını istediği haberler sayfasına döndü. Ben TSF nin, illerde satranççılara sunduğu bir sayfadan istekte bulunduğumu sanmıştım ama maalesef değilmiş.

Amaç çok önemli. Düzensiz web sayfaları da gördüm. Bazılarında en son güncelleme geçen yıl yapılmış. Fakat her şeyden haberiniz oluyor. Bir şekilde sosyal medya aracılığı ile yarışmacılara ulaşabiliyorlar. Turnuvalarda ne kontenjan sıkıntısı çekiyorsunuz, ne sorun, ne problem yaşıyorsunuz. Ne medya fenomeni olmak gibi bir dertleri var, ne köşe yazarlığı, ne webmaster sıkıntıları. Ne selamsızlar, ne de problemli. İşlerini düzgün yapan temsilciler, satrancı ayakta tutan kesim. Ne güzel, ne mutlu. Huzur. Kısaca insan diyelim.

Olanakların bu kadar fazla olduğu bir ortamda hedeflerin de hızlı bir şekilde gelişmesi gerekir. Hedeflerdeki amaç ve kazanımlar beklenildiği gibi değilse bunun nedenleri araştırılmalı sorgulanmalı. Çalışma koşulları bakımından kıyas yapıldığında en rahat şartların sunulduğu kurumlar federasyonlardır. Dizüstü bilgisayarından tutun, turnuva malzemelerine kadar her şey verilir. Bu nedenle mi federasyonun illerdeki görevlendirmeleri fırsat kapısına dönüyor? Bu rahatlığın suistimal edilmesi mi gerekir? İlkelerin göz ardı edilmesi mi gerekir? Ayrıştırmaların olması mı gerekir? Böyle kişilerin doğru yolu görmesi için illa denetlenmesi mi gerekir?

Federasyonda birçok çalışmanın temeli fahriliktir. ‘’Gölge Etme Başka İhsan İstemem ‘’ deyimini hepimiz duymuşumuzdur. Bu deyim “Zarar verme yeter, iyiliğin senin olsun” manasında kullanılır. TSF yönetim kurullarından beklentilerimiz, çalışma ve kural adı altında gölge etmeye çalışanları, her kim olursa olsun bundan sonra bünyesinde barındırmamasıdır
.
İlimizdeki web sayfasına bakıyorum.( http://tekirdag.tsf.org.tr ) Haziran ayından beri bir veda haberi temsilcilik sayfasında durmaktadır. Öncelikle temsilcilerin kendi adına bu şekilde sayfa kapatmaları ve seçimlere kadar sayfanın bu şekilde tutulması ne kadar doğru? Gerçekten böyle bir hakları var mı? Açılması düşünülen antrenörlük kursları duyuyoruz. Bu arkadaşlar kendi çabaları ile mi kayıt toplayacak?

Biz yeni görev üstlenecek olan temsilcilerin tavsiye kaynaklarından değil de, bütünleştiricilikten, federasyon ilkelerinden yararlanmasını umuyoruz. Beklentilerimiz bu yönde. Bir de bu web sayfalarının yeni rant alanları oluşturmaması için kullanımlarının basitleştirilmesini, federasyon tarafından tüm antrenörlerin fikirlerine ve çalışmalarına açık olmasını talep ediyoruz. Bir etkinliği, turnuvası olan il sayfasında duyurabilmeli. Engelleyici davranış sergileyenler hakkında işlem yapılmalı. Bir ilde birden fazla temsilci adayı varsa bizlerde bu arkadaşların vizyon ve misyonlarını dinleyerek seçme hakkı istiyoruz. Gerekirse illere tanımlanmış olan bu web sayfalarında adaylar açıklansın. En azından biz antrenörler, adaylar hakkında fikir edinmiş oluruz.

İl web sayfamızda sunum ve video bölümlerinde, bir önceki dönemden gelen başarılı sporcularımız gerçekten güzel sonuçlar elde etmişler. Aralarına yeni başarılı sporcularda katılmış. Bu sonuçlar eminim diğer sporcuların yetişmesine de öncülük edecektir.

Fakat sayfanın geniş haberleri ve diğer ilçelerdeki çalışmalar, gösteriler, faaliyetler Süleymanpaşada ‘ki sorunlarımızı açıklamaya yetmediğinden bir antrenör olarak, eski temsilcimizin ilimiz web sayfasında antrenörlere yaptığı teşekkür bölümlerinden ayrı kalmak istiyorum. Çünkü gerçekten çok sıkıntılar çektim.
Umarım birçok yerde benzer sorunlar yaşayan arkadaşlarda güzel sonuçlarla karşılaşır, adalet er ya da geç yerini bulur. Herkese mutlu çalışmalar…

………………………………………………
Ara hakkını hattâ kendi nefsinden bile.
Velhasıl bir tufeylî zilletiyle
Tırmanma! Varsın boyun olmazın söğüt kadar,
Bulutlara çıkmazsa yaprakların ne zarar?
Kavaklar sıra sıra dikilse de karşına
Boy ver, dayanmaksızın, yalnız ve tek başına!

İstemem Eksik Olsun / Edmond Rostand

Safiye (Şafiye) Mutlu
2. Kademe Satranç Antrenörü
Süleymanpaşa / TEKİRDAĞ

Not: 1.09.2016 tarihi itibariyle veda yazısı il sayfasından kaldırılmıştır.

Share Button
Comments
  1. Mehmet Kızılkaya