Vahap ve CC’ye Alkış (2)
Bu yeni yazı dizisinde, TSF yönetiminin, olağanüstü yeteneklerimizi nasıl yok etme noktasına geldiğini gözler önüne seriyorum. 4 Temmuz 2016 günü yayınladığım Vahap ve CC’ye Alkış (1) bölümüne gelen çok sayıda olumlu tepkiden dolayı şükranlarımı sunuyorum. Öncelikle, var olan TSF yönetiminin zerre kadar bu başarılarda payı olmadığının altını çizmek istiyorum. Tam tersine, yetenekli sporcularımızın olmaları gereken yerin, hem mesafe hem de zaman olarak çok gerisinde kaldıklarını, bu geri kalmanın ve gecikmenin somut, kanıtlanabilir, ölçülebilir hatalarla olduğunu ve bunun sorumlusunun da bu bilgisiz ve ilgisiz yönetim olduğunu belirtmek istiyorum. Bazı dostlarımız, “canım sana göre eksik yapmış olabilirler, başkasına göre ise iyi yapmışlardır” şeklinde eleştiride bulunuyorlar. Bir kişi bu eleştiriyi bana yaptı. Bu işin kişiye göre değerlendirmesi yok! Somut! Açık! Net! Bariz! Ölçülebilir şekilde TSF’nin hatasıyla oldu bu gerileme.
İlk yazıma gelen ikinci bir eleştiri de, konunun neden Vahap ve CC’yle sınırlı olduğu. Başka sporcu yok mu yetenekli olan? Tabii ki var! Bu başlık, Vahap ve CC’den sonra, Batuhan olacak, Işık Can olacak, Kağan, Emirhan, Kübra, Batuhan, Sude, Esma Doğa, Cem Kaan…. şeklinde uzayıp gidebilecek bir başlık.
Ben sistemin içerisinde kenarına oturduğu koltuğu kaybetme korkusuyla bu cılız eleştiri getiren arkadaşımıza tek bir soru soracağım!
Vahap, Batuhan ve CC’den sonraki yaş gruplarında tek bir IM çıkmamasının nedeni ne olabilir?
TSF neyi yanlış yaptı? Ya da TSF doğru bir şey yaptı mı?
2014 Şubat ayında Ankara’da Kadınlar Şampiyonasında görüştüğüm Gülkız Tulay’a neden ulusal takımlar kampı düzenlemediklerini sormasaydım, tepki vermeseydim, acaba kamp düzenler miydiler? Bir federasyon düşünebiliyor musunuz, tam 18 ay (2012 Ağustos – 2014 Mart) ulusal takım kampı düzenlemesin? Var mıdır başka örneği?
Bir federasyon düşünebiliyor musunuz; gelirleri artarken, alt yapısından, yani nehrin kaynağından kısıntı yapsın?
Bir federasyon düşünebiliyor musunuz; ilk aldığı karar özendirme ödüllerini üçte birine indirmek olsun?
Daha çok soru var! Soracağız hepsini! İşte bu bilgisizlikle yapılan yanlışların -ki sadece bir kısmı burada söyleniyor-sonuçları bakın neler oluyor?
Neredeydiler? Nereye Geldiler?
Bu bölümde bir tek tablo sunacağım sizlere!
Madem konumuz bu yazıda IM Vahap Şanal ve IM Cemil Can Ali Marandi, o zaman gelin elimize bir cetvel alıp ölçelim!
2012 yılında neredeydiler bu çocuklar? Bugün neredeler? 2012 yılındaki rakipleri neredeydiler? Bugün rakipleri nerede?
1998 doğumlu sporcuların 2012 -2016 yılı karşılaştırması (Dünya Klasmanı Üst Sıralar)
Öncelikle kullandığım verileri ve analiz koşullarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Bugün Vahap ve CC’nin dünya sıralamasında 1998 doğumlu sporcular arasında 16’ncı ve 17’nci olduklarını göz önüne alarak, ilk 16 sporcuyu ELO listesinde aldım. 1 Temmuz 2016 ELO listesi bunun için kullanıldı. Bu sıralamada yer alan 16 sporcunun bugünkü ELO ve unvanlarıyla, 2012 yılı Kasım ayında sahip oldukları ELO ve unvanlarını, dünya sıralamasında bu yaş grubunda bulundukları sırayı karşılaştırdım.
Tabii 1997 ve 1999 doğumlular da bu çalışmaya eklenebilir. Onu da sonra yapacağız. Ama ben yaş faktörünün etkisini kenara koyabilmek için 1998 doğumluları ele aldım. Neden 2012 Kasım ayı? Çünkü, 5 Kasım 2012 tarihinde benim bıraktığım TSF Başkanlık koltuğuna,, benim de desteğimle seçilen Gülkız Tulay ve yönetimi gelmişti. Türk Satrancı adına yapılan en büyük hatalardan biri olduğunu kabul ediyorum… ama neden Kasım 2012 açıklamış oluyorum. İsterseniz bu çalışmayı pdf olarak da indirip bakabilirsiniz: Dosya
Bugün, 1998 yılında doğan ve dünya sıralamasında ilk 16 sırada bulunan sporculardan birisi kadın, o da Aleksandra Goryachkina. Sasha, listede 6 sıra aşağı düşmüş, 2012 yılında 7’nci sıradaymış, unvanında bir değişiklik olmamış
Bugün listede ilk dört sırada olan dört sporcu, 2012 yılında da ilk dört sıradaymış. Tek fark, GM Artemiev’in 2012’de listenin zirvesinde olmasına karşılık, şimdi ikinci olması ve zirveyi 2012 yılında listenin ikinci sırasında olan GM Duda’ya kaptırmış olması. 3’üncü sırada ise Alman Donchenko, 4’üncü sırada Hint sporcu Ghosh var. Duda 215 ELO puanı kazanarak, 2700 sınırına dayanmış durumda. Oysa hem CC hem de Vahap’a karşı defalarca kaybetmişti zamanında. GM Artemiev ise 192 ELO puanı kazanarak 2700 barajına yaklaşmış bir sporcu.
2012 yılında bugün ilk onyedide olan sporculardan hiçbirisi GM unvanına sahip değilmiş. 5 sporcu IM, bir sporcu ise WGM unvanına sahipmiş. Bugün listede 8 GM var. 2012 yılında Vahap ve CC listede 5 ve 8’inci sıralarda bulunuyorlarmış. Bugün Vahap 15’inci, CC 16’ncı sırada bulunuyorlar. GM Duda, büyükusta unvanını 2013 Ekim ayında Talin’de düzenlenen FIDE Genel Kurulunda kazanmış. Tıpkı aynı genel kurulda unvanı onaylanan Batuhan gibi, ama Batuhan hala 2500’ü geçmeye çalışıyor, ona sonra geleceğiz. GM Artemiev, büyük usta unvanını 2014 Nisan ayında Khanty Mansysk’te yapılan FIDE yönetim kurulunda almış.
Sizce ilginç değil mi? 1-2 yıl içerisinde bu kadar fark atmaları sporcularımıza? Çok mu yetenekliler sizce? Yoksa başka faktörler mi var? GM Donchenko 2015’te, GM Ghosh ise 2016’da büyük usta olmuşlar.
Vahap ve CC’yi kimler geçmiş dört yıl içerisinde? Hepsine bakalım…
GM Pichot (Arjantin), 2012 yılında dünya sıralamasında 19’uncu sırada ve 2298 ELO’ya sahipken, bugün 5’nci sıraya yerleşmiş durumda, 2015 yılının sonunda hak ettiği unvanı büyükusta ve 245 ELO puanı kazanıp 14 sıra yükselmiş, 2543 ELO puanıyla, 5-6 sıraları yine aynı ELO puanına sahip olan ABD’li GM Troff’la paylaşıyor. Troff 2014 yılında büyük usta unvanına ulaşmış. Nasıl içim yanıyor bilseniz bunları yazarken. Ne büyük hata yapmışım ben bu başkana destek vermekle. ABD’li GM Troff, 2012 yılında FM unvanına sahip ve ELO puanı 2350, o zaman dünya sıralamasında 14’üncü sırada ve 8 sıra yükselmiş…
Bugün listenin 7’nci sırasında IM Vavulin var, o da GM normlarını tamamladı ve FIDE kongresini bekliyor büyükusta olmak için. Rus sporcu, 2012 yılında Vahap ve CC’yle oynadığında banko kazanıyordu sporcularımız. Bugün listenin 7’nci sırasında Vavulin, 220 ELO puanı kazanmış dört yılda ve 18’nci sıradan, 11 sıra yükselerek 7’nci sıraya oturmuş. Ruslar çok şanslı böyle bir başkanları ve yönetimleri olmadığı için… Vavulin’in 2012 yılında unvanı bile yokmuş.
Listenin 8’inci sırasında, GM SL Narayanan var. Hindistan Federasyonu, TSF gibi yönetilmiyor. Sistemleri var, 2012’de bizim sistemimiz onlardan daha iyiydi. Gülkız Tulay ve yönetimi dört yılda ne sistem bıraktı ne yetenek…
GM Narayanan 2515 ELO’ya sahip, 13’üncü sıradan, 165 ELO kazanarak 8’nci sıraya yükselmiş durumda. Büyük usta unvanına 2015 yılında ulaşmış bu sporcu.
9’uncu sıradaki, IM Paravyan, 10’uncu sıradaki IM Petrosyan, 2012 yılında ilk 20 sporcu arasında değillermiş, ama bizim federasyon uyurken onların federasyonları bu sporculara el vermiş. 226 ELO kazanmış her ikisi de ve bugün bizim üstümüzdeler. 11’inci sırada olan Alman GM Schroeder ise 2015 yılında büyük usta olan ve listede en hızlı yükselişi yakalayan sporculardan birisi… O da üç silahşörlerin bir zamanlar skor sporcusu olarak sıraya dizdikleri bir sporcuydu. Nereden nereye!
Diğer sporcuların da durumu aynı hemen hemen…
Gelelim, Vahap ve CC’ye…
2012 yılında listenin 5 ve 8’nci sırasında olan çocuklarımız 15 ve 16’ncı sıraya inmişler. İzafi olarak en çok geride kalan iki sporcu ilk onbeşte olan.
Vahap, ELO puanlarını ancak 81 puan artırabilmiş, 10 sıra gerilemiş izafi olarak. Vahap’ın ve CC’nin bu listede yenmediği sporcu yok neredeyse. Ama rakipleri olmayan bir federasyonları var, onların rakipleri ilerlerken, geride kalmalarına neden olan.
Vahap hala unvanını koruyor. Henüz GM olmuş değil Temmuz 2016 listesinde. Listede unvanı değişmeyen üç erkek sporcudan birisi Vahap. Vahap listede ELO’su en az artan sporcu. Neden acaba? Daha mı yeteneksiz bu çocuklara göre Vahap?
CC, listede 109 ELO kazanarak, Vahap ve Goryachkina’dan sonra en az ELO kazanan üçüncü sporcu. CC, 8 sıra gerilemiş, ve 16’ncı sıraya inmiş. Hala IM, oysa CC bu listede en çok Avrupa Şampiyonu ve kıta şampiyonu olan sporcu. Neden önemli bu? bu rakiplerle onlarca kez oynamış, aynı turnuvalarda yer almış ve onlara karşı şampiyon olmuş.
Rakiplerine göre daha mı yeteneksiz CC?
Size göre CC ve Vahap bu listede bulunan diğer 14 sporcudan daha mı yeteneksiz?
Ben kişisel görüşümü ve yanıtımı yazayım:
Vahap Şanal ve Cemil Can Ali Marandi bu listede yer alan 16 sporcunun içerisinde diğer 14 sporcuya göre olağanüstü yetenekleri olan çocuklar. Ellerine su dökemez kimse. Ama 2012 yılından sonra dünyanın en kötü yönetilen federasyonu gibi bir şanssızlıkları oldu.
Devam edecek…