Dünya Kupası Rusya’nın ama sahibi belli değil!?

Share Button

pavelkarjakin

2015 Bakü Dünya Kupasında bugün oynanan eşitlik bozma maçlarında bir tarafta, Kupanın başından beri muhteşem satranç oynayan Pavel Eljanov, diğer tarafta ise Rusya’ya 2014’te katılan Ukrayna’lı Sergey Karjakin vardı. İki güçlü sporcunun klasik satranç maçları beraberlikle bitince eşitlik bozma turu oynandı. Eşitlik bozma turunda dört hızlı satranç temposunda oynanan maçın ilkini Eljanov kazandı, ikinci maçı Karjakin ve üçüncü maçı da Karjakin kazandı. Böylece Sergey 2-1 öne geçti ve son turda beraberlik tur atlaması için yetiyordu. Üstelik Karjakin beyaaz taşlarla oynuyordu. Serjey Karjakin’in savunma konusunda ne kadar güçlü olduğu göz önüne alınırsa, herkes maçı Karjakin’in en az berabere yaparak kazanacağını düşünüyordu. Hızlı satranç tempolu eşitlik bozma maçlarının dördüncü oyunu herkesin düşündüğü gibi gelişti. Karjakin oyunu çok iyi tuttu. Pavel’in veziri, vezir kanadında a5 karesinde kaldı. Vezir kanadı kapalıydı ve tüm izleyiciler artık bu oyunun Karjakin için kesinlikle ve en az bir beraberlik olabileceğini düşünüyordu ki… Kapalı bir merkez, kapalı bir vezir kanadında etkisiz görünen tek şansı c4 erine baskı uygulamak olan bir vezir, kapalı bir konum ile oyun beraberlik gibi görünse de siyahın tek ve en önemli üstünlüğü g dikeyini kontrol etmesiydi. Pavel de bunu yaptı. Şah kanadında, g dikeyinde iki kalesini çiftledi sonra şahını uzun bir yolculukla h8 karesine taşıdı ve ardından tekrar kaleleri çiftleyerek Va6 hamlesini yaptı. Zaman sıkışmalarında yapılan bu hamleler sırasında Sergey uzun süre Fe1, Ff2 manevraları yaptıktan sonra 40. hamlede çok kötü bir Vd1 hamlesi yaptı. Karşılığı Ag4+ ile başlayan müthiş bir konumsal atak oldu. Eljanov çok net kazanç bir duruma geçti. Pavel’in Dünya Kupasının başından beri gösterdiği performans, sempatik tavırları da arkasında izleyicinin desteğini oluşturuyor. Seyreden herkesin yıldırım oyunlarına geçileceğini düşündüğü ve tezahürat yaptığı bir anda, Pavel önce 55.hamlede Vd8 gibi kötü bir hamle oynadı ama hala oyun çok net şekilde kazançtı. Ama iki taraf da o kadar heyecanlıydı ki, bu kez 56. hamlede Karjakin’in Fa1 hamlesine karşılık ki – bu hamlenin tek anlamı Vb2 ile g7’den şah çekip sürekli şah ya da mat tehditleri oluşturmaktı- akıllara zarar bir d5 piyon sürüşü geldi. Ama inanılmaz olan, bu durumda bile hala Pavel için kazanç yollarının olmasıydı.

Ama ne var ki kısmet olmayınca bir sebep her zaman çıkıyor. Bu düzeyde satranç oynayan bir büyük usta, 3 kez konum tekrarını görmedi, zaman kazanmak için manevra yaparken 3 kez tekrar tahtada oluştu ve Karjakin doğru ve yerinde bir talep ile maçı kesin kayıp durumda dramatik bir şekilde berabere bitirdi, tur atladı.

Şimdi bu maçı sizlere Alejandro, Ramirez Alvarez’in yorumuyla Chessbase’den aldığımız dosya üzerinden çevirerek sunuyoruz.

İyi seyirler…

30 Eylül 2015 günü sporcular dinleniyor. 1 Ekim Final Turunun ilk oyunu oynanıyor.

Kardeşim gidelim oynayalım, kazanalım, finalde görüşürüz...

Finalin Adı

Karjakin – Svidler

Share Button