Yanlış Hesap Katar’dan Döner

Share Button

Katar Open’da 8. turun Türk Satranç severler için özel bir anlamı vardı. Azeri Büyük usta Şehriyar Mamedyarov 1. masada üstelik beyaz taşlarla Dünya Şampiyonu Magnus Carlsen’e karşı oynuyordu. Mamedyarov için bu maçı kazanmak turnuyayı kazanmak açısından en önemli sınav olacaktı belki de. Üst seviyede, tek bir şüpheli hamlenin bile oyunu kayba götürebileceği modern satranç anlayışı içinde, maalesef Mamedyarov’un riskli ve süpheli hamleler içeren, karışık konumlar yaratacağım derken kayıp konumlar yaratan oyun anlayışının Carlsen karşısında 25. hamlede rafa kalktığını görüyoruz.Bağdat yerle bir edildiğinden olsa gerek, ”yanlış hesap Katar’dan döndü” bu sefer.
qatarrd8-02


Konuyu daha iyi anlamak için Mamedyarov’un bu turnuvada kazandığı iki oyuna bakalım.


Mamedyarov, 3. turda Lenderman’a karşı oynarken de riskli ve karışık bir konum yaratarak kötü konuma girmiş ve rakibin şaşkınlığından yararlanarak kazanmayı başarmıştı.

Vladimir Kramnik, Sjugirov karşısında kazanarak yavaş ama istikrarlı bir şekilde zirveye yaklaştı. Carlsen’in yarım puanla gerisinde ve bugün iki dev arasındaki maç şampiyonu belirleyecek.
qatarrd8-06


Giri, So, Karjakin, Ivanchuk, Wei Yi ve Mamedyarov gibi oyuncuların şampiyonluktan uzaklaşmasıyla birlikte oluşan sıralama ise şöyle;Adsız

Bu turda Türk sporcuların aldığı sonuçlara bakacak olursak; 2730 ratingli Wei Yi karşısında siyah taşlarla oynayan Ipatov’un beraberliği kurtarması bizim açımızdan şüphesiz bu turun en iyi sonucuydu. Vahap’ın kazanmasına sevinirken, diğer sporcularımızın kaybetmesi üzücü oldu. Son turda hepsine başarılar dileyerek turnuvayı mümkün olan en iyi yerlerde bitirmelerini temenni ediyoruz.
GM Wei Yi ½ – ½ GM Ipatov Alexander
WGM Saduakassova Dinara 1 – 0 GM Esen Barış
WFM Vaishali R 1 – 0 IM Ali Marandi Cemil Can
IM Tissir Mohamed 1 – 0 IM Fırat Burak
WGM Bartel Marta 0 – 1 IM Şanal Vahap


http://www.qatarmastersopen.com/english/

Share Button