Havuzun dibi delik..

Share Button

Türkiye Küçükler Şampiyonaları ve Türkiye Yıldızlar Şampiyonaları Antalya’da sona erdi. Yani neresinden tutsanız akıllara zarar bir organizasyon. Organizasyonda yapılan saçmalıklara, verilen yanlış kararlara sonra tefrika şeklinde, tek tek gireceğim. Gülkız Tulay yönetimi basında yer almak için Lobi Firmasını kullanarak, sportif olarak fecaat, organizasyon olarak felaket olan bu şampiyonalarla ilgili yaptığı algı operasyonuna harcadığı kaynak ve zamanın yarısını satranca harcasa, iki katı fazla sonuç alırdı.

Bugün o organizasyonlarda gördüğünüz iyi şeylerin tümü bizim dönemimizden kalan birikimin sonucundadır. Gülkız Tulay yönetimi üzerine bırakın tuğla koymayı, dökülen boyasını bile yenilememiştir.

Sevgili veliler, satranççılar…

Bu TSF yönetiminin başına kimi koyarsak koyalım, daha iyi yönetir. Federasyon Başkanı satrancı sevmedikçe bu yönetimden düzgün sonuç alma şansımız yok. Geçmişte de yoktu, bugün de olmayacak.

Ben yarışmada öncelikle sportif olarak yapılan katliama değinmek istiyorum.

Bence katliam! Çok sert bir kelime belki ama, mağdur olan o çocukları ben anlayabiliyorum. Zamanında satranç oynadım, hala da oynuyorum. Zamanında asla bu kadar olmasa da, o zamanki federasyonun olanakları asla bugünle karşılaştırılamayacak olsa da, mağduriyetin ne olduğunu biliyorum. Milli takımda oynama şansını zorla da olsa yakalayan bir sporcunun sırf “parası olan milli takımda oynar” diye yerine kimlerin gittiğini bizzat gördüm, yaşadım.

O nedenledir ki, bizim dönemimizde satranca yaptığımız yatırımların arkasında bu kaygılar ve satranç aşkı vardı. Bu federasyonun geldiği noktada görevde olan yönetimin ve başkanının zerre kadar katkısı yoktur bana göre. Tam tersine, eğer başka bir yönetim olsaydı çok daha iyi yerlerde olurduk.

Bugün, geldiğimiz ortamda bunun olmamasının nedeni de, federasyon başkanı ve ekibindeki insanların satranç aşkı olmaması, sadece kendi koltuklarını düşünmesidir.

Aksi takdirde bana birisi çıksın söylesin bu tur sayısı rezaleti nedir?

Yukarıdaki rakamları TSF web sitesinden aldım. Bir kaçına göz atalım.

Yıldızlar Havuz  –  Küçükler Havuz

9 yaş genel kategorisinde 264 sporcu yarışmış. 9 Tur oynanmış. Çapraz tablo ve sıralamaya bakalım birlikte.

9 Yaş Çapraz Tablo

Görüldüğü üzere 264 sporcu ve 9 tur oynanan 9 Yaş Genel Kategorisinde 12 sporcu milli takım havuzuna girme hakkı kazanırken, 7 puana sahip sporculardan Mert Pehlivan, Mehmet Alper Aslan ve Egemen Berk Döngez dışarıda kalıyor.

Gidin bakın sevgili veliler, dünyada oynanan açık turnuvaları göz önüne alın. 9 tur sonucunda 7 puanın şampiyonluğa yarıştığını madalya aldığını görürsünüz. Satrancın doğasında elenmek yoktur. 7-12 yaşlarındaki çocuklar çok yetenekli olsalar da hata yapabilirler. Bir hata yapıp bir puan kaybedip iki de beraberlik alıp havuza giremeyen çocuk mahvolur, kahrolur. Anlatamazsınız ona. Bu yarışmalarda ilk 12’ye girmek artık tesadüf ve şansa bağlıdır. Yapılan büyük hatadır. Yetenek katliamıdır.

Gerçi milli takım havuzuna girmek artık sadece aile dostlarına ve okulda arkadaşlara hava olsun diye kullanılacak bir unvan. Gülkız Tulay, benim değerlendirme kriterlerime göre o kadar yetersiz ve başarısız bir federasyon başkanı ki, aldığı yanlış kararlarla bunu satranç adına işlevsiz bir havuz haline getirdi. Gidin gerçek havuzda yüzün en azından ruh sağlığınız gelişir. Bu havuzun satranca bir yararı kalmadı artık. Neden? Yakup Bayram ve Hakan Erdoğan gibi ülkemizin en değerli AYGEG hocalarını, Mikhail Gurevich gibi dünya çapında hocaları çıkartıp, bana göre yetersiz kulüp temsilcilerini milli takım havuzu hocası yapınca, özendirme ödüllerini kesince, dünya gençler şampiyonasına masrafı organizatör tarafından karşılandığı halde sporcu yollamayınca, hakkı olduğu halde 2016 Dünya Küçükler Şampiyonasına sporcu yollamayınca zaten havuzu bitirdiler.

Gülkız Tulay yönetiminin olayın sportif tarafına ilişkin bilgisi de yok, ilgisi de yok.

Açık söylüyorum, yukarıda 13-15 sırayı alan çocuklarımızın satranç kariyerleri katledilmiştir. Umutları bitirilmiş, yok edilmiştir.

Bu çocukları satrançta tutmak çok zordur. Onlarca çocuk var aynı durumda olan.

Peki yanlış olan nedir?

Havuza eş puanlılar alınmalı

Öncelikle daha önce bizim dönemimizde eş puanlı olan tüm çocukları milli takım havuzuna alıyorduk. Ancak dünya satranç tarihinin en kötü federasyon yöneten başkanı Gülkız Tulay bu uygulamadan vazgeçti. Eee ne de olsa, çok kıymetli yönetim kurulu üyelerini, kendisine oy verecek delegelerini ağırlamak için kaynağa ihtiyaç var. Gerekçesi şu olabilir mi: “Yani ne olur ki, 30-40 tane çok yetenekli çocuk satranca küsse? Onlar gider başkaları gelir, zaten Avrupa Okullar Şampiyonası var, yollarsın oraya ordu gibi çocuğu kendi aralarında oynar hepsi Avrupa Şampiyonu olur.” Korkutucu… Ama çok muhtemel…

Tur sayısı Artırılmalı

Bu iş matematik işi… Kuralı var bu işin. Satranç Turnuvalarında dereceye girenlerin kaç kişi olması gerektiğine göre tur sayısı belirleniyor. Defalarca yazdım bunu. Bu yeni bir hata da değil, Gülkız Tulay sürekli aynı hataları yapıyor, bilgiye uzak duruyor, bilenlerle çalışmıyor.

İl temsilcilerinin oğullarını kızlarını dün aday bugün ulusal hakem yaparsanız, satrancın içinden gelen emekçi teknik kurul üyelerini sırf bulundukları ildeki il temsilcisi ve yönetim kurulu üyesinin istediğini yapmalarına izin vermiyorlar diye yok ederseniz, bilgiden korkar kaçarsanız, teknik kurula “taraf olan bertaraf olur” diye kulüp başkanlarını tehdit eden ve satrancın teknik kurallarıyla zerre kadar ilgisi olmayanları alırsanız, SONUCU BU OLUR!!

Bu konuda daha önce kişisel bloğumda bir yazı dizisi kaleme almıştım.

İlgili bölümü sizlerle paylaşıyorum.

SATRANÇTA YETENEK NASIL YOK EDİLİR – 4

Buradan yeni Teknik Kurul Başkanı Aykut İlker Mete’ye bir çağrım var…

Sevgili Aykut,

Sen bir satranççısın, bunlar satranç kelimesini doğru telaffuz edemezken bu camiada vardın!

Yarın yine olacaksın. Ya bu işi düzelt, ya da istifa et. Önünde iki örnek var, dilediğini seç dostum.

Ya Abidin Ünal gibi doğruyu söyler, doğru bildiğin yolda ısrarcı olur, satrancın yanında olursun, çok baskı görürsen istifa edersin, ya da onun ardından gelen ve kulüp başkanlarını tehdit eden, seçime girecek kulüplerin delegelerinin belirleneceği noter kurası torbalarına hukuki olarak girmemesi gereken kulüpleri sokan bir teknik kurul başkanı gibi olursun. İlki Gülkız dahil herkesin saygısına mazhar olan birisidir. İkincisi de herkesin gerekli düzeyde saygı gösterdiği birisidir.

Seçimini yap. Bir gün bunlar gittiğinde bu satırlar burada kalır, gözümüze bakamazsın!

Diyelim bu organizasyonu kucağında buldun. Ama bundan sonra olmasın.

Bu rezaleti artık bitirin. Çocuklarımız, geleceğimiz, yeteneklerimiz, etkileniyor.

Devamı gelecek…

 

 

Share Button