Svidler ilk finalist

Share Button

Bakü’de oynanan 2015 Dünya Kupasında sona yaklaşıyoruz. İlk finalist ilk turda GM Emre Can’ı eleyen Rus büyük usta Peter Svidler oldu. Böyle anlatınca rakibi sakın zayıf sanmayın. Peter Svidler, Hollanda’nın, Nepal asıllı olağanüstü yeteneği GM Anish Giri’yi saf dışı etti. Biraz nüktedan şekilde insanın aklından geçmiyor da değil, belki de Emre, Svidleri yenseydi şimdi finale yükselebilir miydi? İleride neden olmasın, onlar da olur.

Anish Giri ilk oyunu kaybetti ve ikinci oyunda beraberlikle sona erdi. Bu da maçı 1,5-0,5 kaybedip, İstanbul üzerinden Amsterdam’a dönmesine neden oldu. Anish beyaz taşlarla kaybettiği ilk oyundan önce tam 43 maçlık bir yenilmezlik serisi elde etmişti.

Bu maçtan sonra Svidler ilk finalist oldu. İkinci finalist ise, iki oyun da beraberlikle bittiği için 29 Eylül 2015 günü oynanacak olan eşitlik bozma turundan sonra ya Pavel Eljanov olacak ya da Svidler’in Rusya takımından arkadaşı Sergey Karjakin olacak. Her iki durumda da Svidler, Ukrayna’da doğmuş büyümüş bir sporcuyla karşılaşacak ama Karjakin kazanırsa, Rusya Dünya Kupasını tekrar kazanmayı garantileyecek.

1443453699

Şimdi size Anish Giri – Svidler oyununu Chessbase’de Sgar Shah tarafından özgün olarak yayınlanan yorumdan çevirerek sunuyoruz: Özgün versiyon

Share Button