Özel Haber! C.C. ile Söyleşi…

Share Button

cc1 - KopyaÇiçeği burnunda Avrupa Şampiyonumuz Cemil Can Ali Marandi ile, hiç vakit kaybetmeden bir söyleşi yaptık. Siz, Satranç Haber okurlarıyla paylaşıyoruz.

Satranç Haber: Sevgili Cemil Can, öncelikle tebrik ediyoruz, tarihi bir başarı beşinci kez Avrupa Yaş Gruplarında Şampiyon oldun. Neler Hissediyorsun?

Cemil Can (CC):

Başta çok sakin ve mutlu olduğumu belirtmek istiyorum. Gerçekten kendi adıma ve ülkem adına gurur verici bir başarı. Maç başladığında da bittiğinde de çok sakindim, sanırım başarının nedenlerinden birisi de bu. Çok mutluyum, ülkeme armağan olsun,

Satranç Haber (SH): CC, sen genelde daha temkinli ve sağlam oynayan bir sporcusun. Bu maçta inanılmaz taktik gelişmeler içindeydin, ilk hamlede b3 ile açıldın. Maç nerede koptu? 31.Ab4 mü yoksa, başka bir yerde mi?

CC: Rakibimle geçen yıl da son turda oynamıştık. Aynı puandaydık ve ben yine beyazdım. Geçen yıl da zaman sıkışmasında büyük bir hata yapmıştı, yine kazanmıştım ve şampiyon olmuştum. O nedenle, taktik opsiyonları olan, tahmin edilmesi zor ve zaman kaybetmesini sağlayacak bir açılış oynadım. Gerçekten de rakibim, zaman sıkışması nedeniyle son hamlelerde büyük hatalar yaptı. Oyun ortasında taktik olarak çok ciddi opsiyonlarım olduğunun farkına vardım. Şah kanadında ciddi zayıflıkları vardı rakibimin. Benim merkez kontrolüm ve çok büyük bir alan üstünlüğüm vardı. b dikeyi kontrolü bendeydi. Aa6’dan sonra artık kazanacağıma iyice emindim. Baştan sona kadar çok sakin ve dikkatli oynadım.

SH: CC, maçtan önce nasıl bir hedef vardı aklında? Beraberlik stratejisi kurdun mu hiç? Yoksa tamamen kazanmak için mi oynadın?

CC: Tamamen kazanç amaçlıyordum. Benim beraberlik yapmam, eşitlik bozma skorlarımın Petrosyan’ın ardında olması nedeniyle madalya alamama riskim demekti. 4 Kez Avrupa Şampiyonu olmuş bir sporcu olarak ülkeme sadece altın götürmem beni mutlu ederdi. O nedenle beraberlik hiç aklımda yoktu. Stratejimi de bunun üzerine kurdum. O nedenle b3 gibi tahmin edilemeyen bir açılış oynadım.

SH: Bu Şampiyonada yanında kim vardı seni çalıştıran?

CC: Hocam Adrian Michaalicisin idi.

SH: Başarının ardında kimlerin katkısı var?

CC: Kuşkusuz en büyük pay sürekli yanımda olup beni destekleyen ailemde. Anne ve babama çok teşekkür ediyorum, inanılmaz desteklerinden dolayı. Sonra da burada bana moral veren ve azmettiren arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum… (Biraz düşündükten sonra) bu kadar… 

SH: CC, okul ne olacak var mı bir gelişme?

CC: Henüz araştırmaya devam ediyorum, büyük bir olasılıkla ABD’de bir okul olacak, yakında belli olur.

SH: Uzun yıllardır ilk kez 3 silahşörleri bir şampiyonada birlikte görmüyoruz. Vahap ve Batuhan neden yoktu?

CC: Batuhan, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesini kazandı ve okulu başlıyor, o nedenle ilk haftayı kaçırmak istemedi. Vahap’ın nedenini bilmiyorum, belki kendisine sormanız gerekebilir. (Vahap Şanal’dan aldığımız bilgi, yoğun şekilde Dünya Yaş Grupları Şampiyonası için çalıştığı yönünde, o nedenle Vahap kendisi bu şampiyonadan feragat etmiş)

SH: CC, bizi defalarca zıplattın havalara, seninle Türk Satrancı olarak mutlu olduk. Yaşamadığımız mutlulukları bu ülkeye yaşattın. Satrancın bir ara neredeyse duraklar gibi oldu ve şimdi yeniden çıkışa geçtin. Özellikle tarzında büyük değişim var. Müthiş bir taktik yeteneğin olduğunu sen de biraz geç kabul ettin. Bir büyük usta gibi oynuyorsun. Ama hala büyük usta değilsin. Ne olacak? Ne zaman olacak? Türk Satrancı senden bu unvanı almanı bekliyor hala… Ne zaman büyük usta olacaksın?

CC: Farkındayım, şimdiye kadar defalarca olmam gerekirdi aslında. Ama hep bir öz güven sorunum vardı. Büyük usta olmak demek her anlamda büyük usta olmak demek, bir anlamı da güven sanırım. Artık her şeyi başarabilecek bilgim ve gücüm olduğunu hissediyorum. Karşımda kim olursa olsun, çıkıp güzel satranç oynayabilecek durumdayım. O nedenle çok yakında bu unvanı ülkeme getireceğim, çok geç kaldım ama olacak. 

SH: CC, seninle gurur duyuyoruz ve tekrar tebrik ediyoruz, bir mesajın var mı?

CC: İlk kez Avrupa Şampiyonu olduğumda hissettiğim kadar mutluyum, ülkeme armağan olsun, Türk Satrancına armağan olsun, aileme ve dostlarıma gönlünde satranç sevgisi olan herkese armağan olsun…

SH: Teşekkürler CC, yolun açık olsun!

Share Button