Kötü Yönetim – İyi Yönetim

Share Button
stavroula

Yunan satrancının büyük yeteneği WGM Stavroula Tsolakidou 18 Yaş Altı Dünya Kadınlar Şampiyonu oldu.

2 Ekim 2016 günü Dünya Yıldızlar Şampiyonası sona erdi. Rusya’nın Khanty-Mansysk kentinde düzenlenen şampiyona Kadınlar Kategorisi 14, 16 ve 18 altı, Açık Kategori  14, 16 ve 18 altı yaş grupları olmak üzere altı kategoride gerçekleştirildi. Bu yıl, zaman ve mekan nedeniyle katılım da her zamankine göre daha zayıf ve düşük nitelikte oldu. Yedi sporcumuz katıldı. Aldığımız sonuçlar ve derecelere göz atabilirsiniz.

Bu şampiyonada 18 Yaş Altında bizi GM Vahap Şanal temsil etti. Şampiyona listesinde büyük usta olarak yarışan tek sporcu da GM Vahap Şanal oldu. 16 yaş kategorisinde FM Bahadır Özen, yine 16 yaş kadınlar kategorisinde de WCM Sinem Çağla Gündoğan, 14 yaş açıkta Umut Erdem Gündüz, 14 yaş kadınlar kategorisinde  Hayrunisa Şahin, 18 yaş kadınlarda Sena Gökçen Yolal, 18 yaş açık kategoride Oğuz Öner ülkemizi temsil eden sporculardı.

Vahap Şanal dokuzuncu, Bahadır Özen dokuzuncu oldu.

Madalya alamadık.Tüm sporcularımızı canı gönülden yarıştıkları için tebrik ediyorum. Ama bu federasyonla daha iyisi ancak tesadüf olur.

Dünya Küçükler Şampiyonasında ise Prag’ta büyük bir delegasyonla yer almıştık. O şampiyonada iki büyük yeteneğimiz WCM Sıla Çağlar (12 yaş kadınlar) altın madalya ve CM Ekin Barış Özenir (12 yaş açık kategori)’de gümüş madalya ile bizi gururlandırmıştı.

Ben Prag’ta başarılı olan iki sporcumuza TSF’nin büyük bir katkısı olduğunu düşünmüyorum. Öyle olsa başarı sürekli olur. Olağanüstü yetenekli olan bu çocuklarımızın başarısındaki en büyük pay ailelerinin iyi hocaları seçmeleri, uzun süreli özveride bulunmaları. O anne ve babaların elini öpmek lazım, müthiş çocuklar bunlar.

Dünya Yıldızlara baktığımızda, Vahap Şanal, Bahadır Özen, Sinem Çağla Gündoğan’ın başarılı olamamaları çok üzüyor hepimizi.

2012 yılından sonra genç kadınlar kategorisinde var olan büyün yıldızlarımız söndü. Sinem Çağla Gündoğan satranç için yaratılmış bir çocuktu. Ben böyle bir yetenek az gördüm. Türk Satrancında yetenekli kadın sporcuları saysak Betül Cemre, Kübra Öztürk’ten sonra sayacağım ilk beş kişiden birisi olur. Sonuç ortada. Kabahat kimde? Sinem mi kabahatli ben mi? Sinem Çağla özel bir antrenörle çalışamıyor. TSF sırtını dönmüş. TSF Başkanı bu işlerden anlamıyor. Kötü yönetiyor. Bilmiyor, tek düşündüğü tekrar başkan olmak. İstese de yönetmeyi bilmiyor, satrancı bilmiyor.

Bahadır Özen, olağan üstü bir yetenekti. Hala da öyle. IM olacak, aslında Khanty’de performansı yeterliydi (2457) ama rakipleri arasında yeteri kadar IM yoktu. Ama ben Bahadır’ın 16 yaşında büyük usta olacağını düşünüyordum. Olamadı. Neden acaba? Bahadır mı kabahatli? Yoksa bunu sorduğum için ben mi kabahatliyim?

Mahvettiler çocukları. Bu beni ağlatıyor, içimi parçalıyor. Sinirimden kasılıyorum. Aradaki fark bu dostlar. Başarısızlığı lobi firması, medya oyunları, sosyal medyada başarı gibi gösteren birisi var o koltukta. Umurunda değil bu başarısızlıklar.

Gelin komşuya bakalım.

Yunanistan!

Resmen olmasa da iflas etmiş, devlet satranç federasyonunun bütçesini kuşa çevirmiş. Ne yapsınlar? Kriz olunca her ülkede, her zaman önce spordan kesiliyor. Sporların arasında da satrançtan oluyor bu kesinti.

Ama taş gibi federasyonları var. Çalışıyor, çabalıyor, büyük ustalarını hoca olarak görevlendiriyor, yönetmesini biliyor. Bu devirde, o ülkede sponsor buluyor.

Sonuç? Khanty Mansysk’te 18 Yaş Altın Kadınlarda WGM Stavroula Tsolakidou (16 yaşında 2000 doğumlu) şampiyon oluyor.

Bizim bıraktığımız dönemde mükemmel düzeyde olan olağan üstü yetenekli genç kadın sporcularımızın bir tanesi bile 2100’ü geçemezken, iyi yönetilen komşu federasyonumuz harikalar yaratıyor. Stavroula Yunanistan mili takımında da yarışıyor. Başka yetenekleri de var Yunan Federasyonunun.

Kadınlarda iki ülkenin sporcularını yan yana koyup karşılaştırıyorum. Takdir önce sizin. Büyütmek için resimlere tıklayınız. İki listede de 2000 üzerinde ELO’ya sahip sporcular alınmıştır. Şimdi listelere baktığımızda, daha açmadan sağdakinin Yunanistan olduğu anlaşılıyor.

turkiye-kadinlar

 

 

 

 

yunan-kadinlar
Türkiye Yunanistan

Yunanlı dostlarımızın genç sporcularını saymaya kalkarsak; ilk dörtte iki tane 16 yaş altında sporcuları olduğunu ve her ikisinin de ulusal takımda oynadığının altını çizmek isterim. İyi yönetilen Yunanistan Federasyonunda, para yok ama satrancı bilen, satranca aşık yöneticiler var. Onlar çocuklarını oraya buraya federasyon kaynaklarıyla götürmüyor. Sporcularını da öz çocukları gibi görüyor, destekliyorlar. İşte fark burada! Satranççı olmak. Lider satranççı değilse gerisi hikaye. Bence Gülkız Tulay yönetimi bunu tarihsel olarak kanıtlamıştır. 

Bizim devletimiz satranca para akıtıyor. Benim dönemimde satranca olan destekten dolayı her zaman şükran duygularımı ifade ettim. Ama bu dönemde devletin satranca harcadığı para inanılmaz. Bu yıl TSF’ye ayrılan kaynak 9.000.000 TL SGM bütçesinden.

DÜNYADA TÜRKİYE CUMHURİYETİ KADAR SATRANÇ FEDERASYONUNA BÜTÇE VEREN BAŞKA BİR ÜLKE YOK!

Sonuç? Biz sıfır çekiyoruz. Neden?

Gerçekler hiç bu kadar saptırılmamıştı. Türkiye Satrancının hali içler acısı, ama TSF Başkanı sanki kahramanmış gibi algı operasyonları yapılıyor.

Satranç Yeteneği o kadar az bulunur ki! Biz bu konuda son on yılda en şanslı ülkeyiz.

Kasparov veya Magnus Carlsen kadar yetenekli Vahap Şanal, Cemil Can Ali Marandi, Batuhan Daştan bizim sporcularımızdı. Bahadır’ı, diğerlerini saymıyorum bile. Kadınlarda aynı şekilde. Sinem, Hilal, Sıla, Arda Çağıl,Ece, Ecem, Sude say say bitmiyor!

Sonuç?

Duydum, diyorsunuz ki: “Ama ulusal milli takımımız olimpiyat altıncısı oldu ya“… Oldu da, ödül nerede? Hiç sesi çıkmıyor TSF’nin. Takımımız 2012 takımının aynısı altını çizmek istiyorum. Sporcularımızın çalıştırılma koşulları da köleden farksız.

Eğer 2015’e kadar kamplara devam edilseydi. O zamandan bugüne iyi hocalarla çalışılsaydı, ilk üçe de girerdi. Ben bunu yıllar önce iddia etmiştim.

TSF ise Rakamları Manipüle Ediyor

Bu yazı kaleme alındığında, Batuhan Daştan’ın unvanı hala değiştirilmemişti.

dastan-rating-4-ekim

Yahu ne beceriksiz bir federasyon bu federasyon? Ben çalışanlara söz etmiyorum, çünkü yönetilmiyorlar. O nedenle onlar yanıt vermesin bana. Hadleri de değil, görevleri de.

TSF Başkanı bu krizi çözeceğine, İTÜ’nün delegelerine müdahale etmeye çalışıyor. Arayıp, Kulüp Başkanımıza beni şikayet ediyor.

Aymazlığa bakar mısınız? Sorun bana söyleyeyim nasıl yapılacağını. On dakika içinde unvan düzeltilir.

TSF ne yapıyor? ELO listesini elle manipüle ederek düzeltiyor ve 1 Ekim 2016 ELO listesinde Batuhan’ın unvanını GM olarak yayınlıyor.

Öyle de FIDE listesinde hala IM. Manipülasyoncu Federasyon dediğimde, Gülkız Tulay’ın adamları bana hakarette bulunuyor. Yalan mı söylediğim.

Yahu manipülasyon yapacağınıza işinizi yapsanıza. Bilmiyorsanız bilene sorun!

Share Button