Kamp Notları -2-

Share Button

2002-2004 (Özerklik Öncesi Yakın Çağ – Emekleme Çağı)

Yazımızın ilk bölümünde, Kamp Notları başlığı altında bir yazı dizisine başlamamızın nedenini açıklamış ve 2000-2002 döneminde yaşadığımız zorlukları açıklamıştık. 2002’den sonra, hoca tutamadığımız için önceliğimiz turnuva düzenlemek oldu. TÜSGEV kurulana kadar geçen 2,5 yıl içerisinde federasyonumuzun antrenörü yoktu. Tutamıyorduk, bunu önceki yazımda nedenleriyle açıklamıştım. TÜSGEV (Türkiye Satranç Gönüllüleri Geliştirme ve Eğitim Vakfı) kurulduktan sonra ilk hocamız GM Serhan Guliyev oldu. Serhan Hoca alt yapıda ve A milli takımda sporcularımıza destek oldu.

Özerkliği düzenleyen yasal çalışma Nisan 2014’te TBMM’den geçti. Bununla birlikte biz de bir an önce özerk olmak için yönetim kurulu kararı alıp, dosyamızı hazırlayarak o zamanki adıyla Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne, bir diğer açıdan baktığınızda bağlı olduğu makam olan Başbakan Yardımcısı ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin beye başvurduk.

Ülkemiz sporunda Cumhuriyet tarihindeki en önemli gelişme, bana göre, spor federasyonlarının özerkleştirilmesidir. Her federasyonun kendine özgü gereksinimlerini karşılamak için kendi erkiyle karar alma şansı olması çok önemli bir kazanım.

5 Federasyon 27 Nisan 2004 tarihinde Özerklik’le ilgili karar alınması için GSGM Merkez Danışma Kurulunun önüne geliyordu:

Basketbol, Voleybol, Otomobil ve Motor Sporları, Tenis, Satranç Federasyonu…

Bu toplantının sonunda diğer federasyonların dosyaları yetersiz görülerek geri çevrilirken, TSF Özerklik yolunda ilk adımı atıyordu. 7 Mayıs 2004 tarihinde, Başbakan Reecep Tayyip Erdoğan imzalı karar Resmi Gazete’de yayımlanarak, ilk özerk federasyon unvanı satranca veriliyordu.

Ardından, Avrupa Bireysel Satranç Şampiyonasını düzenliyorduk (Antalya – Haziran 2004). Şampiyonada gümüş madalya alan GM Predrag Nikolic ile anlaşıyorduk. Özerkliğin ilk nimeti böyle görülüyordu. Her ay bir kamp olacak şekilde başlayan etkinliklerimiz, Nikolic ile çalışmamızın sona erdiği 2006 yılına kadar kesintisiz devam ediyordu. Bu dönemde millilerimiz çok sayıda başarıya imza atıyorlardı. Nikolic ile çalışan sporcularımız öncelikle 2400 psikolojik barajını geçtiler, sonra tümü IM oldu. 20 yaş altında ilk uluslararası ustamız da bu dönemde aramız katılıyordu. (IM Barış Esen 2006)

Özerklik kararının ardından Avrupa Bireysel, Avrupa Kulüpler Şampiyonası ve Avrupa Yaş Grupları Şampiyonasını düzenliyorduk.

Gelecek yazı:

2004 Seçimleri sonrası (Yeni Çağ- Kurumsallaşma)

 

Share Button