Eğitimsizlik ve Satranç

Share Button

Bu kez il temsilciliğimiz Nevşehir, sonuç yine çok can sıkıcı…

Bu il temsilcisi arkadaşı tanımıyorum, o nedenle ön yargılı olarak kendisini Gülkız Tulay alkışçısı, satrançla ilgisiz birisi olarak değerlendirmiyorum.

Genç bir kardeşimiz ve yüzünden temiz birisi olduğu anlaşılıyor. Nevşehir gibi bir yerde çok çalıştığı ve ürettiğini de görebiliriz. Ama o kadar kötü bir yönetim var ki yukarıda, hataları yok edecek şekilde destek vermeleri mümkün değil. Turnuva tüzüklerindeki felaketler bitmiyor. Yapılan hatalar inanılmaz kötü.

Gelin birlikte tek tek bakalım, hem bu il temsilcisi arkadaşımız öğrensin ve bir daha yapmasın, hem de dünya satranç tarihinin gelmiş, geçmiş en kötü federasyon yönetimi olduğuna inandığım Gülkız Tulay duysun neler olduğunu.

UKD Hesaplamalarına Girmemesi Gereken bir Turnuva

Turnuvaya göz attığımızda, tüzüğüne baktığımızda uygulanan zaman temposunun, turnuvanın UKD (Ulusal Kuvvet Derecesi) hesaplamalarına girmemesi gereken bir yarışma olduğunu gösteriyor.

Turnuva tüzüğü (pdf)

Tüzük baştan yanlış başlıyor.

Öncelikle 30 dakika + 10 saniye bir ağır parti temposu değil. UKD hesaplarında kullanılamaz. Bu hızlı satranç.. Şimdi il temsilcisine bir şey demiyorum, ama Teknik Kurul ne yapıyor? Teknik Kurulu Başkanımızın böyle şeyleri atlaması mümkün değil, ama kurulda soyadı nedeniyle olan ve bu işleri bilmeyen kişiler, bu türlü felaketlere neden oluyor.

İşiniz ne sizin kardeşim? Biri açıklama yapsın bence, bu hatayı nasıl yaptırıyorsunuz.

Kimse bana kalkıp, “aaa biz görmedik, bize sorulmadı” demesin. Kimseyi satmayın! Neyi görmediniz?

Alın gözünüze sokuyorum şimdi, utanmadan sıkılmadan bir de turnuvayı hesaplamaya dahil etmişsiniz.

UKD hesaplaması askı listesi (TSF sitesinden alınmıştır. 23.11.2017 Saat 20:00)

Daha bitmedi. İlk tur saatsiz, kalan turlar saatli, rezalete bakın ve UKD hesaplarına giriyor. Doğru mu bu?

Daha bitmedi… İlk turdan sonraki turlar 25+30 ve 20+30… peh peh peh…

Aynı turnuvada farklı zaman tempoları ve UKD’ye giriyor.

Canım Sen de UKD’nin ne Önemi Var?

Bunu diyenler var mı TSF’de? Varsa çıkıp yüksek sesle söylesinler duyalım. Bu sistemin ilk yıllarında hesap yapan kişilerden biriyim. Yıllarca büyük bir hassasiyetle yapıldı o hesaplar. Çok ama çok önemli. Bu tür uygulamalar, UKD sisteminin erozyana uğramasına neden oluyor.  Maksimum rating gibi akıl dışı bir uygulamayı bu yönetimde gördük. Bakın her turnuvada bir rezalet oluyorsa, bunun tek nedeni o turnuva yöneticisi olamaz. BALIK BAŞTAN KOKAR!

Yönetmeyi bilmeyenlerin sistemlerinde hep hata olur. Satrancı bilmezsen, Teknik Kurula adamı soyadı nedeniyle oturtunca, sonu da böyle olur.

CİNSİYET AYRIMCILIĞI TEKRAR!

Satrancın en önemli ilkelerinden birisi cinsiyet ayrımcılığı olmamasıdır. FIDE ve TSF satranç kurallarının hiç bir yerinde erkek sözcüğü yer almaz. Kadın kategorisi pozitif ayrımcılık için vardır. Kadın ve Açık kategori. Yani kadın x erkek yok!

ÖĞRENİN ARTIK ÖĞRENİN!

Öğrenin yahu. Ayıptır. Hiç mi satranç bilginiz yok. İl temsilcisine tek bir şey demiyorum. Eyyy TSF başkanlık koltuğunu abesle iştigal eden Gülkız Tulay, bir kadın başkan olarak nasıl bu ayrımcılığa izin veriyorsunuz?

Sizin Teknik Kurulunuz neden uyuyor?

Bu cinsel ayrımcılığa ne zaman son vereceksiniz?

Sözün özü…

Her gün bu hatalar yapılıyor, sürekli.. Her turnuvada bir hata oluyor. Bunların nedeni, merkezde bulunan yapının bu sistemi kontrol edememesi, liyakatlı ve hak eden kişileri değil, kendilerini destekleyen, yandaş ve soyadı nedeniyle bir koltukta oturan kişileri yetkilendirmeleri.

Sonuç ne?

Bilmeyenler için söyleyeyim.

Bu neye benziyor?

Basketbolda pota çapının 3 cm daha büyük olmasına,

futbolun voleybol topuyla oynanmasına,

futbolda sahaya her takımda 13 kişi çıkmasına,

voleybolun filesiz oynanmasına benziyor.

Durumumuz bu kardeşim, biz satranççılar üzülüyoruz bu duruma..

Nasıl kurtuluruz?

Eğitimle kurtuluruz. Bu insanları eğitiriz. Onlara öğretiriz. Ama eğiten öğreten kişiler İmamoğlu gibi lisanssız sporcu oynatan, başka birisi gibi defter kitap açık sınav yaptıran kişiler olursa olmaz.

Nasıl kurtuluruz?

Balık baştan koktuğuna göre, baş değişmeden olmaz…

Share Button