Burak Fırat büyük usta oluyor

Share Button

IM Burak Fırat büyük usta oluyor. Etar Satranç kulübü tarafından, Bulgaristan’da Tırnova’da düzenlenen 9 sporcunun katıldığı döner turnuvada 9 maçta 7 puanla ikinciliği kazanarak 2601 ELO performansına ulaştı. Bu IM Fırat’ın üçüncü normu oldu. Birlikte Burak Fırat’ın satranç geçmişine bakmakta yarar görüyorum. Nasıl ve hangi yollardan geçti?

Doğuştan yetenekli sporcularımızdan birisi olan IM Fırat 1993 doğumlu. Burak benim başkanlığım döneminde kendini gösteren bir sporcu. 2010 yılında A milli takım sporcusu olarak katıldığı Avrupa Bireysel Satranç Şampiyonasında elde ettiği göz doldurucu performansla IM’lik yolunda tüm aşamaları geçerek 17 yaşında uluslararası usta olmuştu.

Burak Fırat’ın uluslararası usta unvanı haberi

Burak 2011 yılında Avrupa Takımlar Şampiyonasında ülkemizi temsil ederek göz doldurdu. Burak ilk GM normunu Ağustos 2013’te İspanya’da 15.Sants Açık Satranç Turnuvasında 10 turda 8 puan ile aldı. Burak bu turnuvayı 2-4 sırada tamamlıyor, eşitlik bozmayla 4üncü sırada yer alıyordu. Açık turnuvalarda üstlerde yer almak gerçekten zordur. Bir büyük ustanın nasıl büyük usta olduğu da çok önemlidir. Burak Fırat’ın ilk normunun açık turnuvadan gelmesi başarısını daha da perçinliyor.

IM Fırat ikinci normunu yine açık bir turnuvadan bu kez Slovenya’da 1 Mayıs 2016 tarihinde biten Slovenya Açık’ta kazandı. 50 sporcunun katıldığı açık turnuvada, 9 maçta 7 puanla ikinci olarak GM normu için gerekli 2600,5 ELO performansının üzerinde bir başarı gösterdi. FIDE Turnuva Raporu

Burak son olarak da Bulgaristan’daki turnuvada 9 maçta 7 puanla ikinci olarak 2601 ELO performasına ulaştı ve toplamda 28 oyun tutan 3 normu tamamladı. 2500 ELO barajını da geçen sporcumuzun unvanı ilk FIDE Yönetim Kurulu toplantısında onaylanarak geçerlilik kazanacak. Tabii eğer TSF doğru zamanda başvurur ve unutmazsa!

TSF deyince büyük usta haberine baktım. Bunu yazanın satranççı olmadığı belli, ama en azından sorabilirdi. Bilgisizlik, lakaytlık diz boyu.

Döner turnuvada başlangıç sıralamasında Burak zirvede başlamış, Mert 8nci sırada başlamış… Saçmalama diz boyu…   Yani haberi yazan satrancı bilmiyor ama, ne zannediyor, onu da ben bilmiyorum.

TSF’nin kimin elinde olduğunu herkes görsün, ben utanıyorum, umarım birilerinin de birazcık olsa yüzü kızarıyordur.

Burak 11nci büyük ustamız oluyor.

Neden bu kadar ayrıntılı yazdım, turnuva raporlarını tek tek sundum, biliyor musunuz? Yarın kalkar sibopun teki köşesinde saçma sapan şeyler yazar, kendisinin geçmişini unutur gençlere kıskançlığından dolayı laf atar diye…

Bu unvanlar dile kolay ama zor alınıyor.

Sırada kim var onlara da bakmak lazım.

Büyük usta olabilecek sporcularımıza göz atarsak en yakın olan IM Ekaterina Atalık. Anımsayacağınız gibi IM Atalık, eşi Suat Atalık’ın organizasyonunda yer aldığı ve oynadığı bir kapalı turnuvada ikinci normunu kazanmıştı.

Diğer bir ustamız da Mert Erdoğdu. Ben Mert’in bilgisiyle ve deneyimiyle büyük ustalığı fazlasıyla hak ettiğini düşünüyorum. Yakında bitirir bu işi.

Başka kim var büyük usta olmaya yakın? Cemil Can Ali Marandi mutlaka büyük usta olur. Çok geç bile kaldı aslında.

Sonrasında Betül Cemre ve Kübra Öztürk de olabilir, o yetenek var bu iki kadın sporcumuzda.

Başka kimseyi göremiyorum şu anda. Bunun nedeni TSF’nin yönetiminin satrancın alt yapısını yok etmesi, bitirmesi.

Umudum yok geleceğe yönelik, sizin var mı?

Burak’ı ve ailesini tebrik ediyorum.

Hayır’lı olsun…

Share Button