Batum’dan Önce…

Share Button

2018 Dünya Satranç Olimpiyatları başlıyor. 23 Eylül – 6 Ekim 2018 tarihlerinde satrancın kalbi Karadeniz’in gelişen incisi Batum’da atıyor. 180 ülkeden açık kategoride 185 takım, kadınlar kategorisinde 151 takım yarışıyor.

Türkiye’de ulusal takımlarımızla ve takımlarımızdaki sporcuların neredeyse iki katına varan idareciyle Batum’a gidiyor.

Ulusal takımlarımızı sizlerle paylaşmak istiyorum…

Açık kategoride tarihimizin en güçlü ulusal takımıyla yarışıyoruz. Kadınlar kategorisinde ise daha güçlü bir takımla yarışma olanağımız olmasına rağmen, 4-5nci masalarda genç ve yetenekli sporcularımıza yer verilmiş olduğunu görüyoruz.

Sporda yöneticiler risk alabilir, spor bu. Ama konu bir ülkenin ulusal takımıysa o zaman bir çok soru da sorulur?

  1. Kadınlar takımımız hangi kriterlere göre seçildi?
  2. Takımda son altı ayda olağanüstü başarılar elde eden Sıla Çağlar neden yok? Ülke sıralamasında 2208 ELO puanıyla dördüncü sırada bulunan Sıla’nın oynamamasının nedeni nedir? SIRALAMA
  3. ELO sıralamasında 4ncü ve 5ncü sırada yer alan ve bugüne kadar ülkemizi başarıyla temsil eden WIM Isqandara Khayala ve WIM Zehra Topel neden takımda yok?
  4. Takıma seçilen iki genç sporcumuz yetenekli ama hangi kritere göre bu 3 sporcunun önüne geçtiler?
  5. Türkiye Kadınlar Şampiyonası 3ncüsü Handenur Şahin, neden takıma alınmadı? SIRALAMA
  6. Kadın Ulusal Takımımıza kamp yapıldı mı?

Sorular uzayıp gidiyor. Yanıt olacağını sanmıyorum. Gülkız Tulay yönetilemeyini federasyonumuz hiç bir soruya yanıt vermiyor. Onların şu anda dertleri yönetim kurulu üyelerine ödenek bulup seyahat ettirmek.

Aslında gerçek şu, tüm satranççılar, Türkiye İş Bankası, Spor Bakanlığı ve Spor Genel Müdürlüğü, Spor Toto Teşkilatı, belediyeler, kulüpler, velilerden toplanan kaynakların en yoğun kullanıldığı yer yönetim kurulu üyelerinin sefahat dolu seyahatleri. Öyle değil mi?

Açık Kategoride yarışan ulusal takımımız en güçlü takımımız oldu. Başarı bekliyoruz. Gülkız Tulay’a 2012 yılında bıraktığımız ulusal takım bu. Üzerine çivi çakılmadı. Sorularımız yine mevcut:

  1. Takım kamp yaptı mı?
  2. 2018 yılı boyunca kaç kamp yaptılar?
  3. Bu kamplar nerede ve ne zaman yapıldı?
  4. Ulusal takıma ayrılan yıllık bütçe ne kadar?
  5. Sporcuların bilgisayarlarını yenilediniz mi?

FIDE Genel Kurulu ve Olimpiyat

Batum’da FIDE Genel Kurulu düzenleniyor ve seçimler var. Seçimlerde 3 aday yarışıyor. En güçlü aday Yunan Başkan ve FIDE Başkanvekili Makropoulos. Makro’nun seçimleri güçlü rakibi Rusya’nın üst düzey yöneticisi olan Dvorkovich’e karşı kazanacağı tahmin ediliyor. Arkady Dvorkovich, Rus IA rahmetli Vladimir Dvorkovich’in oğlu. Rusya Başbakan vekili. Rusya diplomatik, ekonomik her türlü yöntemi kullanarak FIDE Başkanlığını istiyor. Bakalım ne olacak.

Haaa, pardon bir de İngiliz büyük usta Nigel Short var aday. Seçimlere aday olup belki üç-beş oy/kuruş yolumu bulurum havasında bir durumu var. Seçime girer mi birlikte göreceğiz. 3-5 oy alır mı göreceğiz, ama görünen o ki seçim öncesinde Dvorkovich’le duygusal (!) bir birlikteliğe gitmiş durumdalar.

Batum Başlıyor!

https://batumi2018.fide.com/

 

 

Share Button