Bakü’de 16 sporcu

Share Button

adams2015 Dünya Kupası devam ediyor. Sporcularımızın Bakü’ye veda etmesinin ardından bugün sona eren 3ncü turla 16 sporcu daha Dünya Kupasına veda ediyor. Böylece son 16 çeyrek final için karşılaşıyor olacak.

3.Tur Sonuçları:

3. turun ilk ve ikinci gününde eşitlik bozma turlarına kalmadan biten maçlar vardı.

2.Turda sporcumuz Alexander Ipatov’u 2-0 yenen GM Pavel Eljanov, 3. turda da Dünya Kupasının yıldızlarından ve Rusya milli takımının güçlü silahlarından Alexander Grischuk’u 2-0 yenerek kupanın dışına itti. Bu skor 3.turun tek 2-0 skoruydu.

Rusya’nın güçlü silahı daha önce Ukrayna adına oynayan Sergey Karjakin, Çinli sporcu Yangyi Yu’yu; evsahibi ülkenin ve aynı zamanda Beşiktaş’ın sporcusu olan Shakriyar Mamedyarov, Hint’li sporcu Sethureman’ı; İtalya’nın Dünya klasmanında zirvede olan sporcusu Fabiano Caruana, Kanada’nın bu tura kadar yükselmesi sürpriz olarak görülen sporcusu Anton Kovalyov’u 1,5-0,5 yenerek eştlik bozma turuna kalmadan kupadan elediler. Aynı skorla; Dmitry Yakavenko (Rusya), Vasily Ivanchuk’u (Ukrayna); Radoslav Wojtaszek (Polonya), Julio Granda Zunica’yı (Peru), Anish Giri (Hollanda), Peter Leko’yu (Macaristan), Yi Wei (Çin), Alexander Areshchenko’yu (Ukrayna), Ding Liren (Çin) ise ev sahibi Azerbaycan’dan Gadir Guseinov’u elediler.

İki gün sonunda tur atlamayı başaran sporcular, eşitlik bozma turunda dinlenebildikleri için avantaj sahibi oluyorlar.

Bugün oynanan eşitlik bozma turunda hızlı satranç turnuda; Bulgar Veselin Topalov, Çinli sporcu Shanglei Lu’yu 2,5-1,5; ilk turda Emre Can’ı eleyen Peter Svidler – Azeri sporcu Teimour Radjabov’u; Amerikalı sporcu Wesley So, Vietnam’dan Le Quang Liem’i; Andreikin Dmitry (Rusya), vatandaşı ve son Dünya Kupasının sahibi Vladimir Kramnik’i 2,5-1,5 elediler.

Eşitlik bozma turlarında 3 maç yıldırım temposunda oynandı.

andreikin

Maxime Vachier-Lagrave (Fransa) – Evgeny Tomashevsky’yi (Rusya) yıldırım temposunda 2-0 yeninde 4-2 skorla 4.tura yükseldi. Diğer maçlarda heyecan zirvedeydi. İngiliz sporcu Michael Adams ile Kübalı Peter Dominguez arasında ilk iki yıldırım oyunu beraberlikle bitti, ama Mike 3. ve 4. ıldırım oyunlarını kazanarak, maçı ve turu 5-3 kazandı. Amerikalı sporcu Hikaru Nakamura ile Rus Nepomniatchi arasında karşılıklı galibiyetler eşitliğin devam etmesine neden oldu. İki sporcu 4 yıldırım oyununda ikişer galibiyet kazandı.

Tur atlayan sporcuyu armageddon “ani ölüm” oyunu belirledi. Armageddon oyununda Nakamura siyah oynamayı tercih etti. Beyaza 5 ve siyaha 4 dakika verilen Armageddon oyununda Nakamura Şah Hint savunmasını tercih etti. Oyunda kontrolü elinde tutan Nakamura oyunu ve sonucunda maçı 5-4 kazandı.

Böylece 4.tur maçları şu şekilde oldu:

Veselin Topalov (Bulgaristan) – Peter Svidler (Rusya)

Ding Liren (Çin) – Yi Wei (Çin)

Anish Giri (Hollanda) – Radoslav  Wojtaszek (Polonya)

Wesley So (ABD) – Vachier-Lagrave  (Fransa)

Pavel Eljanov (Ukrayna) – Dmitry Jakevenko (Rusya)

Hitaru Nakamura (ABD) – Michael Adams (İngiltere)

Fabiano Caruana (İtalya) – Shakriyar Mamedyarov (Azerbaycan)

Dmitry Andreikin (Rusya) – Sergey Karjakin (Rusya)

 

 

 

 

 

 

Share Button