Adana’da Boş Gün…

Share Button

tur7

Bugün Türkiye Şampiyonasında boş gün. Dün oynanan oyunlar sürprizleriyle ve konumlarıyla çok ilginçti. Şampiyonanın lideri GM Alexander Ipatov, ELO farkı 500’den fazla olan rakibi Mustafa Yelken’i rahatça yendi. Favoriler açısından durum, şampiyonayı bir önceki gün aldığı Haznedaroğlu mağlubiyeti nedeniyle liderin bir puan gerisinde götüren GM Dragan Solak ve IM Mert Erdoğdu için de aynıydı. Dragan – Murat Yelligedik’e karşı, Mert de Gani Eren’e karşı kazandı. Turun en önemli sürprizlerinden birisi, şampiyonanın favori isimlerinden ve önceki dur mükemmel bir oyunla aldığı Solak galibiyetiyle formda olduğunu gösteren GM Kıvanç Haznedaroğlu’nun Doğan Küçük ile berabere kalmasıydı. Kıvanç vezir kanadında açık bir piyon üstünlüğüne karşı (dört geçer), şah kanadında g ve h bağlı geçerleriyle rakibinin konumu kompanze etmesine çare bulamadı. Her ne kadar güzel bir kombinezon gibi görünen bir devam yolunda vezire kale kalıyor gibi görünse de, Doğan’ın g piyonu vezire terfi edince, Büyükusta Haznedaroğlu’nun tek çaresi sürekli şah ile oyunu berabere yapmak oldu.

Beklenmedik sonuçlar bu maçla sınırlı kalmadı. Şiar Yaran’ın, GM Barış Esen’i yenmesi de 7.turun beklenmeyen bir sonucuydu. TSF’nin şampiyona sitesindeki haberi okuduğunuzda bir an için bu maç ve Atakişi -Yıldız maçlarının aslında farklı sonuçlanacağını ama bayrak düştüğü için bu skorla bittiğini düşünüyor insan. Ancak, gerçek şu ki, bayrak düşse de düşmese de konum Barış Esen için açık bir kayıptı. Yaran – Esen maçında  27. hamleye kadar denk ve taktik olanakları çok fazla konumlara sahne olan hamleler yapıldı tahtada. Bu aşamada Barış Esen’in süresi kritik düzeydeydi. Bu büyük ustanın arka arkaya hatalar yapmasına neden oldu. Ardından, 27.hamlede Barış’ın h4 piyonunu g5 ile almasından sonra Şiar’ın çok güzel bir seçimle tempoyla şah çekerek h4 piyonunu alması (Siyah şahı tehdit altında kalabileceği h7 karesine zorlayarak) Barış’ın bu hatalı tercihten sonra 31… Şh8 ile bir tempo daha kaybetmesi, ardından da, 33. …Axf2?? hamlesiyle taş kaybetmesinin belki zaman sıkışmasında doğru hamleleri bulamamasıyla ilgisi var ancak, bayrak düşmese de durum çok kötüydü.

Diğer oyun da Umut Atakişi – Betül Cemre Yıldız arasında oynandı. Betül açılıştan hafif üstün çıktı. Hatta oyun ortasında Atakişi’nin atları c3 ve d5 karesindeyken Umut çok daha iyi bir konumdaydı. Oyun bu aşamada kopabilirdi belki ama, 19.Ae4 gibi rakibe sıkıntı verecek seçenekleri artıran bir hamle yerine, 19.Ke1?! e dikeyini kontrol etmeyi amaçlayan ancak daha sonra bu konumda kötü olan bir hamleyi tercih etti. Sanırım siyahların şah kanadını kapatıp merkezde savunma yapmasına zaman tanıdı bu gereksiz hamle. 25….Vf5’ten sonra roller değişti. Maçın bana göre favorisi Betül Cemre ustalığını konuşturdu ve yavaş, yavaş teknik bilgisini de kullanarak durumu kendi lehine çevirdi. Atakişi bu konumdan kurtulmak için çok zaman harcadı. Kontratak olabilecek taktik karşılıklar bulmaya çalıştı ancak, bayrak düştüğü konumda karşısında kim olsa o konumu kazanırdı. Yani bayrak düşmesiyle sonuç arasında sadece kurallar açısından bir bağlantı var, sonuç daha önceden belliydi.

Bu sonuçlardan sonra Ipatov 7.0, Solak 6.0 ve Erdoğdu 5 puanla ilk üç sıradalar. Şampiyona yarın (Cumartesi) oynanacak 8. Turla devam ediyor.

cross7

7. Tur oyunları

Share Button