Yönetilemeyenler ile Yönetemeyenler!

Share Button

Antalya’da Türkiye Küçükler Satranç Şampiyonası ve Türkiye Yıldızlar Satranç Şampiyonası devam ediyor. Son 5 yılın en yüksek katılımıyla düzenlenen organizasyonların, özellikle tarihin en yüksek konaklama ve organizasyon, katılım bedelleriyle düzenlendiğini göz önüne aldığımızda, TSF’nin 1 milyon TL’den fazla gelir elde etmesi bekleniyor.

Bedeller bu kadar yüksek, ancak organizasyonda sıkıntılar da o kadar fazla. Hala organizasyon otelinde insanlar oturamadan yemek yiyorlar. Bir otelin kapasitesinin üzerinde kalabalık, iyi düşünülmeyen otel içi trafik, dışarıda kalanların fahiş organizasyon ücretleri ödemesine karşın alamadıkları hizmetler, vb…

Antalya’da iyi yönetilemeyen satranççılar ve yönetemeyen bir başkan ve yönetimi var. TSF Başkanı, tekrar seçilmek için elindeki tüm olanakları kullanıyor. Nafile! Hep birlikte göreceğiz.

Benim gördüğüm artık bu organizasyonu yeniden yapılandırmanın zamanının geldiği ve geçtiğidir. Başladığımız ve yarım kalan alt yapı seçme ve geliştirme sisteminin değişimine yönelik çalışmanın en önemli ayağı, bu iki organizasyondur.

Mevcut TSF yönetimi sadece kendisine oy getireceğine inandığı girişim ve gayretler içerisinde. Hiç ama hiç bir şekilde satranca önem verdiklerine inanmıyorum.

Manifestomuzda Türk satrancının Gülkız Tulay ile saplandığı bu bataklıktan nasıl çıkıp, ne şekilde tekrar yukarı doğru hareketini sürdüreceği, alt yapıda yapılacak seçme ve gelişim yöntemlerindeki yenilikleri göreceksiniz.

Tüm bunları söylerken kuşkusuz sağlıklı bilgilere dayanmak lazım.

Önceki yazımda Küçükler Şampiyonasındaki katılım rakamlarının artışı ve değişimine değinmiştim. Şimdi de Yıldızları vermek istiyorum.

yildizlar_degisim

Yıldızlarda üç yıl boyunca dibe vuran rakamların bu yıl normalleşmeye başladığını görüyoruz. Bunun en önemli nedeni 13 yaş grubu! TEOG sınavları sadece 8. sınıfta yapıldığı için bir alt yaş, yani 13 yaş grubunda katılımın arttığını görüyoruz.

Sakın kimse bu rakamsal artışları Gülkız Tulay yönetiminin başarısı gibi görmesin. Türk Satrancı, kendi deyimleriyle 2005’ten sonra son on yılda yaşadığı patlamayı, 2012’den sonra niteliği tamamen yok olsa da, vakti zamanında çok sağlam planlanmış “bir okulda satranç modeline” oturtulduğu için sürdürüyor. Fabrikaya dokunmadıkları sürece, kalkıp işgüzarlık yapıp, okulda satranç modeline el sürmedikleri sürece bu gelişim devam eder.

Bugün ülkemizde milyona yakın çocuğumuz satranç dersini okulda alıyor, On binlerce öğretmenimiz bundan bir şekilde ekmek yiyorsa, kimin emeği olduğunu herkes biliyor.

Antalya’da var olan durum şu:

Murat Atıl ile Satranç ve Egzersizler Etkinliği

Bu güzel etkinlik ve kıymetli konuşmacı heba edilmiş…

Satranç ve Sağlık – Prof.Dr.Kıvanç Güngör

Bir başka etkinlik de, sevgili arkadaşım Prof.Dr.Kıvanç Güngör’ün sunduğu Satranç ve Sağlık söyleşisi.

Binlerce kişinin bulunduğu “Dev Şölende?!” bir insan vücudundaki parmak sayısı kadar katılımın olduğu başka bir etkinlik.

Sevgili Kıvanç da, sistemin içinde olmayı ve susmayı, “kral çıplak” demeye karşı tercih edenlerden!

Ama sevgili kardeşim, Kral Çıplak!! Sanrı değil gördüğünüz…

Şimdi kalkıp salondakilerin isimlerini alt alta yazsak, Erman Üsküdarlı gibi görevi nedeniyle Başkanı dinlemek zorunda kalan kaç kişiyi buluruz eminim.

İnsanların yüzüne bakınız… İşte Türk Satrancının durumu bu…

Henüz hakemlere değinmedik! Teknik konulara hiç girmedik! Şampiyona bittikten sonra bu konularda da sizlere “yok yahu!” dedirtecek bilgileri sunuyor olacağız.

Bilseniz neler var neler!

Şampiyonada dördüncü gün sona ererken, 6.turlar da bitmiş oldu.

Şampiyona sayfaları: Küçükler    Yıldızlar

Yönetilemeyenler ve Yönetemeyenler Antalya’da Dev Bir şölende birlikte….

Buna ilişkin güzel bir şarkı var sizlere armağan etmek istediğim…

Herkes dinleyip kararını versin : )

Share Button