Yaşayan Efsaneler – Feridun Öney

Share Button

Ben İSD’ye (İstanbul Satranç Derneği) gitmeye başladığımda (1972 yılından sonra) çok dikkatimi çeken, hayranı olduğum ve Derneğin önde gelen simalarından birisi de kuşkusuz Feridun Öney’di.  Beyefendi kişiliğini babasından ve ağabeyinden (Rıza Öney) yani ailesinden aldığını söylemeliyim. Öney ailesi, Türk Satrancına damga vuran bir kaç aileden birisi. Tıpkı; Yılmaz, Yurtseven aileleri gibi…

470272_10150776861233686_1749513827_o

Bizler o zaman satranca gönül vermiş insanlar olarak İSD’de Türk Satrancının önde gelen bu simalarının (Nevzat Süer, Feridun Öney, Ateş Ülker, Mübin Boysan, Turhan Yılmaz, Can Yurtseven, Can Arduman, Suat Soylu gibi…) aralarında oynadıkları yıldırım ya da ağır parti maçları biraz ötelerine kurulup izlerdik. Feridun Öney, 1984’e kadar aktif satranççı olarak çok kez milli takımda görev yaptı. 1984’te Konservatuarda hoca olmasıyla satranç yaşamı geride kaldı.

Feridun Öney 1956 yılında doğdu. Satrancı babası Dr.Cahit Öney’den öğrendi. Feridun’un satranç yeteneği çok küçük yaşlarda kendisini zirveye taşıdı. 1973 yılında Türkiye Gençler Şampiyonu (17 yaşında), 1976’da Türkiye Şampiyonu (20 yaşında) unvanlarını kazandı. Feridun Öney’in en büyük şansı; kuşağındaki Allah vergisi olağanüstü yeteneklerle, hem yarışması hem de çok iyi dost olmasıydı. Saymak gerekirse; Can Arduman, Suat Soylu, Ali İpek, Turhan Yılmaz, Can Yurtseven, Çetin Sel gibi… Daha genç kuşakları özellikle yazmadım, ama bu jenerasyon, Türk Satrancının bugün sahip olduğu değerlerin çok büyük bölümünün alt yapısını oluşturuyordu.

Feridun Öney, 1973 Gençler Şampiyonluğu ile çok sayıda uluslararası turnuvalara katıldığı milli sporculuk kariyerine başlıyordu. Defalarca ülkemizi olimpiyat ve Balkan şampiyonalarında, zonallerde temsil etti.

Öney halen İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarında Öğretim Görevlisi, Kompozisyon Bölümü Başkanı ve Rektör Danışmanlığı görevlerini yürütüyor. Aynı zamanda İTÜ Spor Kulübü aktif sporcusu.  Feridun Öney FIDE Sayfası  Feridun Öney Wikipedia Sayfası

581510_10151111248498507_872959199_n

Bundan bir kaç ay önce GM Suat Atalık, Feridun Öney’in yıllar önce bir büyükustaya karşı oynadığı maçı, Cumhuriyet’teki köşesinde analiz etmiş, analizini verdiği sporcularımıza her  zaman yaptığı gibi kayıp bir maçı seçmişti. Atalık’ın Cumhuriyet Gazetesinde sadece eşi ve kendisinin, çok nadiren bir öğrencisinin maçlarını analiz ettiğini izliyorsunuzdur. Sadece gazeteyi okuyup karar verecek olsanız, geçmişini bilmeseniz, kendisini namağlup bir satranççı gibi düşünebilirsiniz.

229594_9194622459_525_n

İnsanın nasıl bir ruh hali olur da böyle bir şey yapar anlamak mümkün değil. O köşe rahmetli Nevzat Süer’in ilk kez yazdığı köşeydi. Nevzat amca asla böyle şeyler yapmazdı, yapanı da affetmezdi. Sonra Kahraman Olgaç yazdı o köşede ama hiç bir zaman ülkesinin satranççılarından bu kadar rahatsız olan birisi o köşede yazmadı.

Feridun ağabey, o Pazar günü Cumhuriyet köşesini okuduğunda çok üzüldü. Kendisiyle sık sık görüşürüm, o gün de rastlantı sonucu konuşmuştuk. Ben de kendisine bu muhteşem maçı anımsatıp “bul maçı, ben yazarım” dedim.

1391488_10151751354437832_1646641975_n

Öney’in yakın zaman önce oynadığı turnuvalardan bir görüntüsü…

Aşağıdaki ölmez oyun, yeri yanlış anımsamıyorsam; Odakule’de gerçekleştirilen 1984 Türkiye Şampiyonasında oynandı. Ben de hakem kadrosundaydım şampiyonanın, Başhakem yardımcısıydım.

Şampiyona yıldızlar geçidiydi: Can Arduman, Can Yurtseven, Turhan Yılmaz, Suat Soylu, Suat Atalık, Ali İpek, Feridun Öney gibi büyük isimlerin yer aldığı bir şampiyonaydı. O zamanlar büyük ödüller yoktu ama müthiş bir ruh vardı. Zaten Olimpiyat senesiydi.

Şampiyonayı Can Yurtseven kazandı.

Birileri geçmişte neler olduğunu unutabilir, aslını inkar edebilir, ama biz unutmuyoruz…

Size Türk Satrancının yaşayan efsanelerinden birisi olan Feridun Öney’in mükemmel zımbasını sunuyoruz bugün.

Not: notasyonun herhangi bir hamlesine tıkladığınızda konum ek bir pencerede açılacaktır. 

analiz: iptidai satranççı Ali Nihat YAZICI

Sonraki başlık: Unutulan kombinezon!

Share Button