TSF’nin meşhur Başhakemi Ayşegül Akdeniz!

Share Button

Evrensel Bilgin’in, Turkchess 1954 Facebook grubunda paylaştığı yazı dikkatimi çekti. İnanılır gibi değil. Türkiye Kadınlar Şampiyonasında bir maçta 3 kez konum tekrarı nedeniyle beraberlik iddiasıyla bir sporcu hakeme başvuruyor.

Uzun bir incelemeden sonra iddia reddedilerek maç devam ettiriliyor.

Tam bir rezalet, skandal, ayıp ki ne ayıp. Oynanan şey satranç değil artık.

Başhakem böyle seçilirse…

Turnuva Başhakemi Kadınlar Şampiyonası olması nedeniyle olsa gerek Ayşegül Akdeniz. FA (FIDE Hakemi) unvanına sahip. Aslında Denizli İl Temsilcisi. Tamamen politik olarak seçilmiş bir isim. Halil Hilmi Darı ve Gülkız Tulay’a biat eden, Denizli’de satrancı yok eden bitiren isim Ayşegül Akdeniz. Bana göre satrançla bir ilgisi yok.

“Başka hakem yoktur belki” diyenleriniz olabilir ama öyle değil. Çiğdem Aktuz var mesela! Dünya Şampiyonası ver yönetsin. Ama neden atanmıyor? Çünkü Gülkız Tulay’ın isteklerine göre değil, Satranç Kurallarına göre karar alacağı için.

Biz Ayşegül Akdeniz’e dönelim…

Geçmişte yazdıklarımızı anımsayalım kendisiyle ilgili…

Denizli’de Satranç Katlediliyor 16 Aralık 2017

Yaşamlarında bir kez bile satranç oynamamış kişiyi il temsilcisi yaparsan, “Aman canım ben bilmiyorum nasıl yönetiyorum, bilse de olur bilmese de bana biat etsin yeter” mantığıyla hatalarını kenara koyup üstüne üstlük unvan verirsen, sonucu bu olur.

Karar büyük bir hata

Üç kez konum tekrarının olmasının bir kaç koşulu var. Tahtada her defasında sıra aynı kişide olacak şekilde, haklar aynı kalarak (her konumda rok hakkı ve geçerken alma hakkı aynı olacak) bir sporcunun hamlesini yapmadan önce notasyon kağıdına yazması saatini durdurarak hakemi çağırıp beraberlik iddia etmesi gerekiyor. Eğer 3 kez konum tekrarı rakip sporcunun son oynadığı hamleyle oluyorsa, bu durumda yine hamle yapmadan saati durdurup hakem çağırarak beraberlik iddia etmek gerekiyor.

Beril Berfin Şen ile – Buse Naz Koçyiğit arasında 8 Mart 2019 günü 8nci turda oynanan maçta, 48nci hamlede siyahlarla oynayan Buse Naz şah çekiyor, aşağıdaki diyagramdaki konumda:

Beyaz taşlarla oynayan sporcu 49. Şe2 ile yanıt veriyor. Ardından 49…Şd6 50.Şd2 Şe5 hamleleri oynanıyor ve aşağıdaki konumda Berfin ikinci kez Şe2 oynuyor.

51. Şe2 (konum ikinci kez tekrarlanıyor)

Ardından oyun şu hamlelerle devam ediyor.

51…. Şd6 52.Şd2 Şe5

Berfin aşağıdaki konumda notasyon kağıdına 53.Şe2 yazıyor, saati durduruyor, tahtada hamleyi yapmayıp hakem çağırıyor.

Şimdi okuyucular öğrensin, özellikle Gülkız Tulay ve Ayşegül Akdeniz gibi satrançla ilgisi olmayanlar öğrensin diye yazıyorum: Eğer Berfin bu konumda hamleyi tahtada oynayıp öyle hakem çağırsaydı beraberlik iddiası kabul edilmezdi. Kurala göre notasyon kağıdına yazılıp, saat durdurulup tahtada oynanmadan hakeme hak iddiasında bulunmak gerekiyor.

Bir sorun var mı? Yok!

Aferin Berfin kızımıza!

Hakemler konumu başka bir tahtada uzun süre inceliyorlar. Neredeyse yarım saatten fazla bir sürede. Ayşegül Akdeniz o sürede büyük bir olasılıkla “ya neden bana rastladı, ah şu işin altından kazasız belasız bir kalksam” diyor muydu bilemem.

Ama sonuç hakemler beraberlik iddiasını reddedip oyunu devam ettiriyor. Tabi rakip sporcu hemen b5 yaparak, ben de olsam aynısını yapardım, konumun artık tekrar olmasını sona erdiriyor.

BU NE REZALET!

Şimdi burada söylenecek ne olabilir.

Ben hakemlere verdiğim eğitimlerde hep şunu derdim: “Kötü hakem anında şöhret olur”

Ayşegül Akdeniz artık aldığı bu kararla meşhurdur! Bu karar tarihte onun yakasını bırakmaz. Türkiye Kadınlar Şampiyonasını yöneten hakemlerimiz 3 kez konum tekrarını bilmiyorlar.

Yazık ki ne yazık..

Nasıl geldik bu duruma?

TSF Başkanlığına 2012 yılında seçilen Gülkız Tulay MHK Başkanlığına ilk olarak Dr Olgun Kulaç’ı getirdi. Olgun Kulaç çok iyi bir hakem olmasına karşılık, MHK Başkanı olarak çok kötü bir yönetim  gösterdi. Çünkü doğru karar almak yerine, Başkanının istediği kararları alıyordu. Malum Gülkız Tulay satranç adına asla bir şeyi doğru yapmaz. “Her hakem ataması, hakemlerin aldıkları kararlar” tümü onun için koltukta kalmasıyla ilgili olarak doğrudur. Olgun Kulaç döneminin sonuçları bugün ortada.

Kulaç’ın ardından MHK Başkanlığına gelen Doç.Dr.Güran Ünal’ın kendi ifadesine göre nasıl kabus gibi bir başkanlık dönemi geçirdiğini biliyoruz.

Adam kayırma, torpille atama, liyakatsız yükselme, kararlara müdahale gibi eleştiriler bizzat MHK Başkanının görevinden istifa ettikten sonra TSF’ye yönelttiği ifadelerdi.

TSF Buna yanıt vermek yerine Güran Ünal’a 3 ay ceza verdi. Gülkız Tulay herkesi kendisine rakip görüyor. Aynaya baktığı zaman da bile aynı duygular içinde olduğunu düşünüyorum. İnsanın bu kadar kötü bir yönetim göstermesi için kendisine karşı da korkusu olması lazım.

Akıl alır gibi değil.

Ardından Fahri Karabay göreve geldi. Fahri Karabay’ın hakemliği  Başkanlığım döneminde olmuştur. Aslında iyi hakemdir. Ama bizim kendisinden satranç adına yararlanmamızın asıl nedeni çeviriydi. Ne zaman MHK Başkanı olacak düzeye geldi bilemiyorum. Neden bunu söylüyorum, çünkü Satranç Kurallarının çevirisi tam bir felaket ve MHK Başkanı olduğu dönemde bunlar düzeltilmedi. Sorumludur. Kendisini severim ama sorumludur. Dil bilmek başka, satranç mevhumunu anlamak başka. Satranç konusunda zayıf olduğu kuralların yorumlanmasından belli. Kusura bakmasın kimse; dostluk başka bir şey iş başka bir şey.

Şimdi Ahmet Uçtu MHK Başkanı oldu.

İşi zor. Ahmet Uçtu mükemmel bir hakemdir. Umuyorum, kısa sürede bu saçmalıkları sona erdirir. Ama daha göreve geldiği ilk turnuvada başhakem böyle yaparsa işi zor.

Ahmet için iki yol var.

Ya satranç adına doğru kararlar alınsın diye uğraşıp, bu görevde yeniden liyakatı bilgiyi öne çıkaracağı bir yönetim gösterecek; ya da seleflerinde olduğu gibi Gülkız Tulay ve yönetmekten aciz dünyada en kötü yönetimi gösteren yönetim kurulunun politik isteklerine boyun eğip, satranç camiasında unutulmaz şekilde tarihe geçecek.

Bakın unutmuyoruz.

Olgun Kulaç’ı, Güran Ünal’ı, Fahri Karabay’ı unutmuyoruz, nasıl görev yaptıklarını anımsıyoruz.

Ayşegül Akdeniz’in yeri ayrı… Gülkız Tulay’a yakışır bir hakem olmuş.

Share Button