Suat Atalık Saçmalıyor!

Share Button

Suat Atalık her Pazar günü, Cumhuriyet gazetesinde abesle iştigal ettiği satranç köşesinde yazıyor. Yıllardır bu gazeteyi okurum, neden ısrarla Türk satrancıyla bu kadar sıkıntısı olan olan birine bu köşeyi yazdırıyorlar anlayamam.

Bildiğiniz gibi Suat Atalık cezalı! Kendisi de dahil kimse ne kadar cezası var bilmiyor. Ben diyeyim 40 ay siz deyin 80 ay… Türkiye’de oynayamıyor, aslında yurt dışında da oynamaması lazım, ama basiretsiz federasyon yönetimi nedeniyle oynuyor. Aldığı cezaların tümü Tahkim’e gitmiş ve onanmış durumda. Yani satranç açısından sabıkalı bir adam Suat Atalık!

“Ne lazım” usta , Cumhuriyet’te bulunan köşesinde her hafta ne yazıyor gelin birlikte bakalım:

  • Kendisi ve karısının kazandığı maçlarını yazıyor, beraberlik bile yazmıyor,
  • Köşesinde yorumladığı oyunların %70’inden fazlası eşine ve kendisine ait (oğlunun büyümesini bekliyoruz).
  • Ülkemizle ilgili hiç bir başarıya yer vermiyor,
  • Sporcularımızı haksız yere yerden yere vuruyor,
  • Sporcularımızla ilgili ciddi töhmet altında bırakan iddiaları satır aralarında ortaya atıyor,
  • Bazen bu iddialarında yalan boyutlarına varacak şekilde gerçek dışı unsurları barındırıyor,
  • Kadın satranççılarımıza (özellikle Kübra Öztürk ve Betül Cemre Yıldız) çamur atıyor,
  • Ben dahil çok kişinin, şahsına ve namusuna dil uzatıyor

Nasıl bir usta bu? Ustalığı nerede? Belagatta mı? Yazarken saçmalaması ortada… O zaman neresi usta bu adamın?

Bu hafta da almış sazı eline önce kısa beraberliklerle Türkiye Şampiyonasına gönderme yapmış. GM Ipatov’u, GM Solak’ı ve GM Haznedaroğlu’nu töhmet altında bırakacak şekilde saçmalamış! Balıkesir’de yaşayan GM Aleksander Ipatov’u, eski kenti Lviv’de gösterip çamur atmış.

Federasyona laf atıyor, kendisinin yatacak yeri yok. Federasyon sporcularımızı savunmuyor, “aman bize laf gelmesin de, kimin umurunda sporcuların hakkı?” diye düşünüyor. Al birini vur ötekine.

Sonra daha da ileri gidip hiç utanmadan, sıkılmadan, yüzü kızarmadan, terbiye – etik değer göz önüne almadan, IM Batuhan Daştan’a iftirada bulunuyor!
Nasıl bulunuyor? Önce Batuhan’ın 5.turda oynadığı GM Zhartsov’la, GM Kıvanç Haznedaroğlu’nun Olomouc’ta beraberlik yaptıkları bir maçı koyup, Kıvanç’a sallıyor, Zahartsov’u da suçlu yerine koyuyor. Artık Zahartsov şikecilerin aradığı bedava beraberlik yapan, yüksek ELO’lu adam olmuş oluıyor. Sonra da kalkıyor Batuhan’ın bu ustayla 5.turda oynadığı maça pislik atmaya kalkıyor.

Diyor ki bu Atalık;

“Ipatov’un kenti Lviv’deki Kapalı GM Turnuvası 2437 ortalamayla Türkiye Birinciliğinden tam dört kategori yukarıda ve organizatörü de TSF antrenörü Mihalçişin. Onun davet edilecekleri her zaman çok iyi seçtiği (!) organizasyonun 5.turundan alınmış oyunumuz ilk 4 turda 3 puanla birinciliği paylaşan Daştan ve liderleri 2,5 puanla takip eden Zahartsov arasındaydı. Turnuvanın en yüksek reytingli oyuncusu bu kez arasında 100 reytingden fazla lehine fark olduğu rakibine karşı beyazla kazanmayı denemiyor. Neticede 6.5/9 ile ucu ucuna GM normu alan Daştan ise sonda bir evvelki turda Beyazla kısa beraberlik yapıp, son turda Siyahla 54 hamlede kazanarak normlarını tamamlıyor.

TSF’de halef selef kavgası sürerken, selef, halefin yönetiminde son 3 yılda 1 büyükusta bile çıkartılamadığından şikayetçi.  Büyükusta çıkartılmaz, olunur!”

Şimdi ben bu adama soruyorum:

ilk büyük ustamız(!) GM Suat Atalık

ilk büyük ustamız(!) GM Suat Atalık

SEN NE DİYORSUN SİBOP? 

Belleğini bilmesem bu kişinin unutkan ya da dikkatsiz diyeceğim. Ama öyle bir bellek var ki kendisinde, ancak kötü niyetli olabilir.

Derdi ne? Batuhan Daştan’ın GM Normlarını 2013’te doldurduğunu, bunun FIDE tarafından koşullu olarak kabul edildiğini, FIDE sitesinde yayınlandığını herkes biliyor.

Ne gerek var çamur atmaya? Utanmıyor musun boyundan posundan? Gencecik bir yeteneğimizle uğraşıyorsun! Yazıklar olsun!

Niye bu güzide gazetenin bu köşesini abesle iştigal ediyor bu adam?

Bakalım TSF sporcusunun, baş antrenörünün hakkını nasıl savunacak?

Öyle iftiralar var ki yazıda? “Adrian çok iyi seçermiş (!)” ünlem işaretini koymuş yani ne demek siz düşünün.

5.turda rakip yatmış beraberliğe o kadar puan farkı varken…

Bak herife bir de hazırlıyor önden, Haznedaroğlu’nun Olomouc’ta GM Zahartsov’la oynadığı oyunu da koyup, Kıvanç’a da çamur atıyor. Yani bazen eleştirdiğim bir kaç şeyi var ama Kıvanç sapına kadar delikanlıdır tahtada.

Atalık! Ayıp, ayıp! Yazıklar olsun!

Sonra da bana gönderme yapmış utanmadan, “Büyükusta çıkartılmazmış, olunurmuş” Bak bak bak…

Hadi ya! Büyükusta çıkartılır sibop! Yatırım yaparsın, eğitirsin, en iyi hocalarla çalıştırırsın, ondan sonra olurlar sporcular! Seninle niye bozuldu aramız anımsıyor musun? “Büyük usta çıkartamazsınız, Mert-Umut-Kıvanç büyük usta olamaz” diyordun. Ne oldu?

Nitekim, Batuhan da öyle oldu!

Batuhan Daştan’ın 2013 yılında Tallinn’de düzenlenen FIDE İcra Kurulu toplantısında koşullu olarak GM unvanı kabul edildi. Yani eğer birisi hala GM normuna ihtiyaç duyduğunu söylerse yalancı ya da kötü niyetli, bilgisiz biridir.  Ancak, Batuhan’ın GM olması için 2500,5 ELO’yu herhangi bir anda geçmesi gerekiyor. Bir turnuvada bir turda bile bu ELO’ya ulaşırsa GM olacak. Üstelik 2013 yılı itibariyle GM Olacak. Yani 16 yaşında büyük usta olmuş olacak! Yani? 30 yaşında büyük usta olan Suat Atalık’ın yarısı yaşta büyük usta olacak.

Suat Atalık bir daha Batuhan Daştan’ın, Adrian’ın ve diğer sporcularımızın adını anmadan önce dişlerini fırçalasın!

Batuhan Daştan’ın GM Unvanıyla İlgili FIDE haberi

Suat Atalık, gel senin nasıl GM olduğuna bakalım mı?

karditsa1994

Karditsa 1994, Suat Atalık’ın son GM normunu aldığı büyük usta turnuvası. Çamur attığı IM Batuhan Daştan henüz doğmamış. Yıl 1994.

10. turda Atalık Krum Georgiev ile oynamış. aralarındaki puan farkı, 2! Ona rağmen 15 hamlede beraberlik olmuş. Son turda, yine Sırbistan’dan en yakın arkadaşlarından birisiyle oynamış, onunla da arasındaki puan farkı 2. O da beraberlik olmuş!

Suat Atalık’ın GM normlarını tamamladığı turnuvada son iki turda oynadığı oyunlar kaç hamlede berabere olmuş?

Krum Georgiev ile, 15 hamlede berabere yapmış, üstelik konum iyi beyaz için!

Milos Pavlovic ile, son turda 14 hamlede beraberlik yapmış!

O zamanlar bu turnuvayla ilgili dedikodular yayınlandığında ne diyorsak, bugün de kendisine aynı şeyi söylüyoruz! İftira atma altında kalırsın! Ayıp!

Satrançta, bir turnuvada iyi olan konumunu korumak için bir sporcunun beraberlik yapması gayri ahlaki değil!

Hadi bu maçları analiz et önümüzdeki hafta Suat!

Share Button