Satranç Çalıştayı

Share Button

Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından düzenlenen Satranç Çalıştayı sona erdi. Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörlüğünü ve kıymetli akademisyenlerini bu Çalıştaya ev sahipliği yaptıkları için canı gönülden tebrik ediyorum. Böyle bir federasyona rağmen bu çalışmayı yapmak, gerçekleştirmek gerçekten alkışlanacak bir başarı. İl Temsilcisini tebrik ediyorum. O tarihlerde ben bir yakınımı görmek için Isparta’daydım ve biraz da espri olsun diye facebook üzerinde paylaştığım bir fotoğraf ve mesajla yerimi bildirdim.

Facebook Linki: 

SDÜ

Söylemem gerekir ki, üniversitenin ortamı mükemmel. İlk kez 10 Kasım günü oradaydım ve Rektörlük önündeki Mustafa Kemal Atatürk’ü Anma törenine katılmıştım. Tören de görülmesi gereken ve insanı duygulandıran bir etkinlikti. Isparta Üniversitesi tertemiz, düzenli ve çok iyi yönetildiği her halinden belli. Zaten öyle olmasa, var olanın ötesine gidilerek, satranç öğretmeni yetiştirmek üzere bir bölüm açılması, buna ilişkin Çalıştay düzenlenmesi de söz konusu olmazdı. Akademisyenler vardır, var olanın ötesini görürler, yaratıcılık da orada başlar. O nedenle, bu tarihi adım için tekrar SDÜ’de emeği geçen herkesi kutlamak istiyorum.

Tabii birileri, “Ya sen kutlasan ne olur, kutlamasan ne olur!” diye düşünebilir. Ama o kadar basit değil. “Mütevazı olma gerçek sanırlar” diye çok doğru bir deyiş var. Ben bu defa mütevazı olmayacağım. O Çalıştaya TSF adına katılan herkes, Başkanlık koltuğunu abesle iştigal eden Gülkız Tulay dahil benim Türk Satrancına kazandırdığım isimlerdir. Bunlar bir yana, eğer bu ülkede okulda satranç bugün varsa, dünyanın en gelişmiş sistemiyse (son 3 yılda bu yönetimin tüm çabalarına rağmen!), Türkiye İş Bankası gibi bir sponsoru varsa, 2 Haziran 2005 tarihinde MEB ile TSF arasında imzalanan protokol ile satranç okulda seçmeli ders olmuşsa ve hala bu protokol ile bu durum devam ediyorsa bunlarda kimin en çok katkısı var diye düşünmek lazım. Halen TSF sitesinde duran (bu yazıdan sonra kaldırılacağından adım gibi eminim) 1. Türk Satranç Eğitim Şurası çalışması kimin tarafından düzenlenmiş bir bakmak lazım. Kimler katılmış o Şura’ya merak ediyor musunuz? TSF Sitesi Linkleri Katılımcılar Şura Programı

Gülkız Tulay, iş yapıyorsanız, işin sahiplerine politik müdahale etmeyin. Bırakın çalışsınlar…

8 yıl Türk Okulda Satranç Eğitim Modelini 70’den fazla ülkeye FIDE adına kim götürmüş bakmak lazım.  Bu ülkede Satranç A.Ş. tarafından üretilen ve tüm dünyaya ihraç edilen ancak Gülkız Tulay ve ekibinin göndermeyi bile beceremediği 250.000 Avro’dan fazla Okulda Satranç malzemesi ihracatının arkasında kim var, unutmamak lazım. Daha çok şey var söylenebilecek şimdi ama kısa keseceğim.

Ey Gülkız Tulay! İstediğin kadar silmeye çalış, herkesin emeği geçenlere hakkını vereceği bir camianın başkanlık koltuğunu işgal ediyorsun. Beni ve Türk Satrancının gerçek sahiplerini davet etmeyen utansın! Ayrıca iddia ediyorum, yönetim kurulundan katılan herkes, akademik unvanı olanlar da dahil bu konuda karşıma oturup söz söyleyemezler. Ağzı olan konuşmasın, bilgisi olan konuşsun.

Konuya dönelim, Çalıştay öncesinde paylaştığımız bu mesajla ortalık karışıyor. “Ali Nihat gelmiş, Çalıştayı basacakmış” diyor bazıları. Çalıştay dışarıya kapatılıyor. Çalışıyorlar ama fikri olan zikri olan bilgisi olan insanlara tahammül yok! TSF’nin oradaki yöneticileri o kadar paranoyaya kapılıyorlar ki, kapılar il temsilcisine bile kapanıyor. Son anda artık bizim orada olmadığımız anlaşılınca il temsilcisi içeri alınıyor.

Yahu, o Isparta’da Abdurrahman Sertbaş dahil satranca emek vermiş onlarca satranççı var. Hakemler var, kulüpler var, milli sporcular var. Resimlerde sporcular var, ama 8 yaşta milli takımda yer alan Türkiye Üçüncüsü Beren Ünal yok, velileri yok. Bu nasıl bir şey Gülkız Tulay? Yanıtlar mısınız? O şehirde bir Türkiye Üçüncüsü var, kim size bunu atlama hakkını veriyor. Türkiye Şampiyonasına bile katılmayan çocukları resmi formayla görsel dolgu olsun diye salona alıyorsunuz da, iki kez Isparta’ya gidip bir defa olsun bu kızımızın ailesiyle neden görüşmüyorsunuz? Zamanı gelince hesabını sorar size Isparta! Tabii sizin için sporcunun ne kadar önemli olduğunu bilmeyen yok!

TSF kendin çal kendin oyna havasında, Isparta dışından il temsilcilerini, konuyla ilgili ilgisiz kişileri, kurullara soktuğu insanları çağırıyor; ama Isparta Kulüpleri davet edilmiyor. Neden acaba? Ben söyleyeyim. Bakmadım ama kesinlikle eminim. Isparta Kulüplerinin TSF Genel Kurulunda delegeleri yoktur. Ayrıca Çalıştay içeriğine ilişkin şikayetler de kulağıma geliyor. Gülkız Hanımın alt kurullarından Çalıştaya katılan bir üye bana aynen şunu söyledi: “Başkanım benim ders programım bile daha kapsamlı!” 

Ben de kendisine, “Çalıştay içeriği nasıl olsa yayınlanır” diye yanıt verdim. Bakalım yayınlanacak mı!

Gülkız Tulay, Türk Satrancını bugüne getiren, onun o makama oturmasını sağlayanları, satranççıları, Türk Satrancına emeği geçenleri unutacak kadar vefa düzeyi belli olan birisi. Ama emin olun, kendisi ve yönetimi hiç unutulmayacak! İnanmıyor musunuz? Bir yıl sürmez orada oturmaları ama gitsinler görün! Arkalarından her gün anımsayacağız kendilerini…

İlan ediyorum buradan! 2017 Yılından itibaren, Gülkız Tulay Yönetiminden Kurtuluş Turnuvası düzenleyeceğim. Ödüllü hem de … Sponsoru da ben olacağım!

Share Button