Saşa, Tek Başına!

Share Button

tur9

Türkiye Şampiyonasında Ipatov kasırgası devam ediyor. Genç büyük ustamız 2015 Türkiye Şampiyonluğundan sonra ikinci kez şampiyon olmak için hamle yaparken, ülkemizin en güçlü satranç büyük ustası Dragan Solak da Ipatov’u takip ediyor. Bugün GM Dragan Solak – IM Mert Erdoğdu maçı hem ilk üçün sıralaması hem de üçüncülükte Mert’in yerinin kesinleşmesi açısından önem taşıyordu. Sicilya açılışını seçen Erdoğdu, aslında konum olarak da açılışta tarzına çok uygun çift fil ve açık dikey üstünlükleri olan bir gelişim sergiledi. Oyun 22.Kxb5 hamlesine kadar çok ufak inisiyatif değişimlerinin dışında dengeliydi. Mert 22….Vxb5 yerine Fxb5 tercih etti ve beyaz filini at ile değişmek zorunda kaldı. Bunun ardından şah kanadında siyahın beyaz karelerde oluşan zayıflığı hızlı bir kayba götürdü oyunu…

Ipatov, Türkiye Gençler Şampiyonu Gani Eren ile siyah taşlarla oynadı. Gani, c4’teki zayıf piyonunu koruyan Kale ile 24.Kb1? oynadı. Ipatov pozisyonel bir hamleyle 24…Ab2 karşılık verdi. Hem d3 karesini tehdit altına alan (f5’ten sonra beyaz karedeki Filin gidebileceği) hem de c4 piyonuna saldıran bir saptırma hamlesiydi aslında. bir hamle önce b1’de bulunan Kale c1 karesine geri dönmek zorunda kaldı. Doğal olarak ardından f5 geldi ve nihayet c4 piyonu düştü. Bu düzeyde kazanmak için yeter de artar bile.

Bu sonuçlardan sonra diğer masalardan en önemlisi, üçüncülüğü etkileyebilecek olan Eminov-Haznedaroğlu arasındaki oyundu. Kıvanç, Eminov’u yenemedi ve yarım puanla yetinmek zorunda kaldı. Bu da aslında Erdoğdu’nu bu turda yakalama şansını kaçırmasına neden oldu.

9.Turdan Sonra Çapraz Tablo ve ELO İstatistikleri

cross9

elostats9

9.Tur Oyunları

Share Button