Özür! Kadınlar Satranç Oynasın!

Share Button

Satranç camiamıza, ülkemiz sporuna, hatta dünya satrancına özürlerimi sunuyorum.

8 yıl yönetim kurulumda olan, 4 yıldır başkanlık koltuğunda oturan Gülkız Tulay’ın Sözcü Gazetesinde çıkan röportajından sonra bunu yapmaya karar verdim.

Bana soranlara yanıt olsun diye açıklamak istiyorum. Haberi daha iyi algılayacaksınız o zaman.

Nasıl üretiliyor bu haberler? Genellikle, söyleşi yapılan kişinin, kurumun çalıştığı bir firma oluyor. Tabii bu profesyonel bir ilişki oluyor. Bu firma, gazeteciye ulaşıp müşterisine ilişkin bir haber ya da röportaj çıkması için profesyonel gayret gösteriyor.

TSF de böyle bir firmayla çalışıyor bir süredir. Ciddi rakamlar ödeniyor bu firmaya. Bence bunda bir sorun yok. Ancak, seçilen öyküler ve konular o kadar absürt ki!

Sanırım Gülkız Tulay hangi konuda çok kötüyse, o konunun öne çıkartılmasını istiyor.

Örneğin, FIDE Asbaşkanı olarak görev yaptığı Başkanlar Kurulunda neredeyse yok Gülkız Tulay. şimdi nasıl bu konuda varmış gibi görünebilir?

Örneğin bir haber çıksa ve FIDE toplantılarında tek kelime etmeyen Gülkız Tulay, sanki gündemi ve kararları etkileyecekmiş gibi bir konumda olsa, nasıl olur algı?

Yapalım deniyor, yapılıyor.

Anlatayım, siz de öğrenin…

6 Aralık 2015 günü FIDE Başkanlar Kurulu Atina’da toplanıyor, FIDE Başkanı Kirsam Ilyumzhinov’un kendi talebiyle, geçici olarak başkanlık görevleri FIDE Başkanvekili Makropoulos’a devrediliyor.

En önemli nedenlerinden birisi, Kirsan Ilyumzhinov hakkında ABD Finans Bakanlığının geçici olarak aldığı karar. Bakanlık Kirsan Ilyumzhinov’un, İŞİD ile petrol ticareti yapan kişilerle ticaret yapan kişilerle ticari ilişkisi var diye Kirsan ile ilgili geçici bir karar alıyor.

FIDE Dünya Şampiyonluğu Maçı New York’ta oynanacağı için sponsor rica ediyor.  FIDE Başkanı, kendi isteğiyle yukarıdaki kararın alınması için FIDE Yönetimini topluyor.

Karar alınıyor. Ama Gülkız Tulay karar alınana kadar toplantıda sesini çıkartmıyor.

Ertesi gün Türkiye’de basında çıkan haberlerde sanki Gülkız Tulay istemiş ve Kirsan görevden alınmış gibi bir hava yaratılıyor. Yani maçı izlemeyenlere başkasının golünü “ben attım” diyen yedekteki futbolcu durumu…

Bu haberin devamı için söz konusu firma TSYD’nde bayağı bir çalışma yapıyor. Ancak duyduğum kadarıyla gazeteciler pek inanmıyor habere. Kim bilir neden?

Bu kez, firma müşterisinin zayıf olduğu başka bir konuda haber yapıyor.

Manşet! Kadınlar Satranç Oynasın!

Tahta yanlış dizilmiş ya da fotoğraf ters basılmış! Hiç fark etmez. Bu detayların önemi çok ama Gülkız Tulay için sadece skor önemli!

Gelelim içeriğe!

İçerik tam bir fecaat!

Ülkemizde son dört yılda Kadın Satrancın o kadar, ama o kadar, ama o kadar dibe vurdu ki…

İnanılmaz düzeyde geriledik. Yani tek bir gayret ya da emek sarf etmedi bu federasyon.

Yazdık! Yazdık! Kızdık! Bağırdık! Çağırdık!

Fayda etmedi!

Başkanı kadın olan TSF, Türkiye Kadın Satrancını resmen frenledi.

  • Özel gayret gösterdi desek abartmamış oluruz.
  • Nitelik yok edildi.
  • Trajikomik zayıflıkta Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonaları düzenlendi.
  • İlk üç dışında 2000 ELO üzerinde bir sporcunun olmadığı turnuvalar dı bunlar
  • Gülkız Tulay, liglerimizde genç kadınlar masasını kaldırdı.
  • Şampiyonalara kadın takımları, kadın sporcular yollanmadı.
  • 2015 Türkiye Kadınlar Şampiyonası, Özgecan Aslan’ın anısına düzenlendi, ama kapanış törenine Kadın Başkan katılmadı.
  • 2012 yılına kadar kadın sporcularımız küçükler ve gençler kategorilerinde Avrupa ve Dünya Şampiyonalarında madalyalar alıyordu, ancak Gülkız Tulay’ın yanlış kararlarıyla alt yapımız yok edilince bu madalyalar da bıçakla kesilir gibi kesildi.
  • 4 yıl boyunca bir tek kızımız 2000 ELO’nun üzerine çıkıp orada kalamadı. Nezihe Ezgi Menzi, Sinem Çağla Gündoğan, Sude Hereklioğlu, Hilal Öztürk ve onlar gibi bir çok yeteneğimizden hiç birisi gelişme gösteremedi.
  • Komşumuz İran’da Dünya çapında şampiyon kadın sporcular yetişiyor, biz artık bakıyoruz.
  • 18 ay boyunca kadın sporcularımız için kamp yapmadı, kadın Başkan!
  • Kadın sporcular için hukuk yok sayıldı! Kayseri’de erkek kadın demeden herkesi yenerek şampiyon olan 14 yaşında kızımıza altın madalyası verilmedi ve “Sen kategorinin şampiyonusun o sana yeter” dendi. TSF’ye başvurdu veli, kapılar yüzüne kapandı. Tahkime gitti kazandı. Bir yıl geçti neredeyse hala Tahkim Kararı uygulanmadı.
  • Kadınlara özel tek bir uluslararası turnuva düzenlenmedi ülkemizde. A milli takım sporcularımızın gönderildiği bir kaç uluslararası turnuvayı saymazsak, kadın sporcularımız yeteri kadar uluslararası maça çıkamadılar.
  • Biz eleştirmeye başlayınca, alt yapı kampları da başladı 2015’ten sonra, ama bu kamplarda 10-11 yaşındaki kadın sporcularımıza, illerinden kampın yapıldığı ile refakatçilerinin gelmesi için ücret ödenmedi. Velilerin refakatçi olması için fahiş konaklama ücretleri istendi.
  • Sporcularımıza ödenen özendirme ödülleri kesildi kuşa çevrildi.
  • Türkiye Kadın Satrancı yok edildi. Bitti… Bitti…

Dahası da var ama çok içinizi karartmak istemiyorum.

Gülkız Tulay kadınlarla ilgili olarak tek bir şey yaptı!

Klişeler yarattı. Klişelerin başkanı oldu.

Makalede de söylediği gibi 5 günlük kurslarla antrenör ve hakem unvanları verdi. Bu insanlar taşların nasıl dizileceğini bilmeden, başkanlarını örnek alarak kendilerine icraat yapmaya başladılar.

Sonucu nasıl oldu dersiniz?

Gülkız Tulay’ın önerisine bakar mısınız!

KADINLAR SATRANÇ OYNASIN!

Gülkız Tulay, sen neden oynamıyorsun? Her yıl bir taşın hareketini öğrense, satranççı olurdu…

Ben özür diliyorum! Bu benim hatam!

Bir kaç ay içinde düzelecek merak etmeyin!

Gülkız Tulay ve ekibini o koltuklara oturttuğum için satranç camiamızdan özür diliyorum…

Share Button