Kıvanç 1-Dragan 0; Sasha Lider

Share Button

tur6

2015 Türkiye Satranç Şampiyonası devam ediyor. GM Mustafa Yılmaz ve GM Emre Can’ın yanlış format nedeniyle davet edilemediği şampiyonada büyük bir çekişme yaşanıyor. Son yılların en güzel ve IM Can Arduman/Özgür Akman ikilisinin canlı yorumları nedeniyle, izlemesi en zevkli şampiyonası aynı zamanda satranç tarihimizin en güçlü kapalı turnuvalarından birisi olma özelliğini de taşıyor. Federasyon emekçilerini, yorumcuları ve mükemmel yönetimleriyle hakemleri kutluyor, alkışlıyoruz. Kuşkusuz en büyük övgüyü bize bu müthiş seyri yaşatacak oyunları çıkartan sporcularımız hak ediyor.

6.Tur dört büyük ustamızın çarpışmasına sahne oldu. GM Kıvanç Haznedaroğlu – GM Dragan Solak ile oynarken, GM Barış Esen de GM Alexander Ipatov ile karşılaştı. Aynı renkli fillerle, açık bir oyun sonuna giriliyordu. Haznedaroğlu d5 geçer piyadesine karşılık daha korumasız bir şah ile hafif üstün bir konumdayken, Dragan Solak devamında büyük sıkıntılar yaşayacağı 32… Ve4? hamlesini oynadı. Zorunlu vezir değişiminin ardından Kıvanç üstün duruma geçti. siyah karelerdeki (d4 ve d6) fillerinin ikisi de tehdit altındaydı. Kıvanç filini doğru kareye “f2” kaçtı, Dragan yanlış kareye “e5” kaçtı (Bence doğrusu Ff8 olabilirdi). Bu da oyunun gelişiminde skoru belirledi. Tabii Haznedaroğlu’nun bu galibiyeti kendisini zirveye yakınlaştırırken, Dragan’a ilk mağlubiyetini yaşattı.

Diğer maçtaki titan çarpışmasında Barış ve Sasha arasında oyun ortasında karışık/sonsuz bir konum vardı. Belki Sasha’nın merkezi daha iyi kontrol etmesi nedeniyle hafif üstün olduğunu da düşünebiliriz. d2 karesindeki vezir değişiminin ardından 22….Axe4+ hamlesiyle böyle hafif siyahın üstün olduğu bir konum oluştu.  Barış’ın Şahı kaçmasının mümkün olduğu 3 kare vardı. 23.Şd1 veya 23.Şe1 ya da 23.Şe2. En iyisi 23.Şe1’di çünkü durumu koruyan bir hamleydi. Ancak Barış en kötüsünü Şd1’i tercih etti. Bunun kötü olmasının nedeni d5’deki zayıf piyona baskı yapılmasına olanak vermesiydi. Sasha bunu affetmedi ve uzun sürecek bir baskı 23….Ke8 hamlesiyle başladı. Tekniğini konuşturan Sasha, zaman zaman en iyi hamleleri yapmasa da oyunu kazanacak üstünlüğe ulaşmasını bildi.

Dört büyük ustamızın karşılaşmasının sonucunda oluşan skorlar GM Alexander Ipatov’un altıncı turdan sonra tek başına liderlik koltuğuna oturmasını sağladı. 6. Turdan sonra zirvede puan durumu şöyle: GM Ipatov 6.0, GM Solak 5.0, GM Haznedaroğlu 4, IM Erdoğdu 4…

7.Tur bugün oynanıyor.

cross6

6.Tur Oyunları

Share Button