Kimler var, kimler yok?

Share Button

Türkiye Satranç Federasyonu 2016 Olağan Genel Kurulu Delege Listesi açıklandı. İlginç bir süreç. Yasa koyucu, Bakanlık, Genel Müdürlük, yasaya görüş bildiren hukuki kişiler; Türkiye’de spor konusunda söz sahibi hiç bir kimse, Gülkız Tulay gibi birisinin bir gün başkan olacağını tahmin etmediği için, yasaya, yönetmeliğe, ana statülere yeteri kadar önlem koymamış. Federasyon başkanının, aday olacağı süreçte her türlü bilgiyi önce kendisinin kullanması, rakibine karşı politika yürütmesi, karşı kulüp delegeleri için baskı yapması alışıldık demokratik bir tavır değil.

Bir federasyon düşünün, görevi bitmiş federasyon başkanı düşünün,  kulüpleri arasın, delegeler konusunda ricacı olsun, baskı yapsın, selefini kötülesin, rakibi hakkında demediğini bırakmasın, ama rakipleri kaç kulübün oy kullanacağını, kaçının kaç delegesi olduğunu bile bilmesin. Böyle demokrasi olmaz. Yasa koyucu, yer yüzünde bir kişinin çıkıp, bu kadar taraflı bir seçim sürecine cesaret edeceğini düşünmemiş. O nedenle, yasada ve kanunda buna ilişkin hüküm yok.

Şimdiden bu sürecin idari yargıya taşınacağına eminim!!

Seçimlerde Gülkız Tulay’ın, Abidin Ünal’a karşı çok daha iyi konumda olduğunu söylüyor herkes. Ben buna inanmıyorum. Aksi takdirde insan hiç hakkı olmadığı halde bu kadar anti-demokratik şekilde seçim süreci yürütmeye çalışır mı? Bir satranççı asla rakibine tahta dışında, etik dışı, kural dışı davranışlarda bulunmaz. Sanırım sorun da tam buradan kaynaklanıyor.

Genel kurula delege olanlara bir bakalım…

Genel kurulda kimler yok ki….

Benim dikkatimi çekenleri size sıralayayım. Kuşkusuz, kurullarda geçmişte ve bugün görev yapmış saygın isimler bulunuyor. Her genel kurulda yer alan bazı simalar.

Yönetimin büyük bir çoğunluğu da kendilerine çeşitli kulüplerde delegelik bulmuşlar. O kadar çalıştılar ki satranç için, tabii kulüpler sıraya girmiş delege olmaları yönünde.

Ama bazıları çok dikkatimi çekiyor. Örneğin, Denizliden olduğunu sandığımız Asbaşkan , Mersine taşınmış. Yıllardır ülkemizin güzide bir kulübünden yönetime giren birisi şimdi Kahramanmaraş’a taşınmış. Renk aşkı demek ki bazen işe yaramıyor.

Başkan vekillerinin delege olduğu kulüpler de ilginç, çok merak ediyorum acaba, birileri sorsa kulüp başkanı kim bilebilirler mi?

Yönetimin iki üyesi Karaman’dan delege olmuş…

Gülkız Tulay’ı takdir etmek ve alkışlamak lazım. 2012’de karşısında olan aday ile yelkenler suya inmiş durumda. Bu konuda yorumumu daha sonra yapacağım.

Murat Kul- Afyondan, Tahsin Aktar-Tarsus Zekadan, diğer başkan vekili ise Manisa’dan delege olmuş.

Yönetimde kendi illerinden ve kulüplerinden delege olan iki kişi var. Birisi İslam Yücel, diğeri de Fatih Ekinci… Kendilerini tebrik ediyorum.

Genel kurulda delege olmayanlar…

Vefayı okuduğu lisenin adı zanneden eski dostum delege olamamış! Yönetimde, artık devam etmeyeceğini anladığımız bir kaç isim de delege olmayan grubun içerisinde. Federasyon başkanı bu kez dikkatli davranıyor, kendisinden başka soyadı Tulay olan kimse yok, akraba çok.

Şimdi geçmişte bize karşı yapılan eleştirileri anımsıyorum, hak veriyorum. Biz kötüye kullanmadık, ama kötüye kullanılabiliyormuş.

Genel kurulda delege olamayanlara bakarsak, beni en çok şaşırtan üç isim şunlar:

  1. Kasım Yekeler: Gükız Tulay’ın en yakın mesai arkadaşlarından birisiydi. TSF’nin tüm ihale işlerini, mali konularını, personel atamalarını takip ediyordu. FETÖ darbe girişiminden sonra 1.nolu listede ismi yer alınca, benim talebim üzerine istifa ettirilmek zorunda kaldı. Listede yok.
  2. Sait Yalazay: TSF eski yönetim kurulu üyesi, Futbol Federasyonu Tahkim Kuruluna seçilince, TFF statüsü gereğince, bizim federasyondan istifa etmek zorunda kaldı. Futbol federasyonu tahkim kurulu üyeleri, başka bir spor kulübü ya da federasyonda koltuk sahibi olamıyorlar. Yanlış anımsamıyorsam, Sait Yalazay, Temmuz 2016’ya kadar, Başbakanlık Tanıtma Fonu Genel Sekreterliği görevindeydi. Şimdi ilginç bir şekilde artık orada yok. Sait Yalazay, Temmuz ayına kadar, TFF Tahkim Kurulunda üyeydi, şimdi orada da yok. Delege de değil, oysa delege omasına engel bir durumu var mı acaba?!  Neden delege değil?
  3. Halil İbrahim Sarı: Kayseri’den federasyonumuzun Dış İlişkiler Komisyonu Başkanlığını yapan bir avukattı. Aynı zamanda, Satrançla Büyüyorum Spor Kulübü Derneği Başkanıydı. Gülkız Tulay nerede, o da oradaydı. Şimdi bakıyorum, ismi komisyondan çıkartılmış, yerine Özgür Solakoğlu atanmış. Her şeyin bir mükafatı ve bir bedeli var, bu federasyonda böyle. Ama nedense bu üye değişimi hiç bir yerde haber yapılmadı.  Yarın, bir gün, nasıl olsa gerekçeler ortaya çıkar. Halil  İbrahim Sarı, Temmuz sonuna kadar oradaydı, ne olmuş anlamak mümkün değil?! Delege de değil. Satrançla Büyüyorum Spor Kulübü Derneği, yönetim kurulunu kimsenin bilmediği, adresi belli olmayan, telefonu olmayan bir dernek. Başbakanlık Tanıtma Fonundan 2015 yılında yüklü bir meblağı kaynak olarak almış, “Uluslararası Satranç Seminerleri” projesini yürütmüştü. Ama kimse, ne kadar kaynağın, nerede ve nasıl kullanıldığını bilmiyor. Derneğin dağıttığı takımların altındaki taşlarda, TSF web sitesinin adresi olması, takımların Star Okey tarafından TSF kalıpları kullanılarak üretilip derneğe satılması, takımların üzerinde TSF Logosu olması camiamızda yoğun şekilde sorgulanmıştı. Dernekte, Kasım Yekeler’in eşinin üye, Ankara İl Temsilcisi Nilüfer Çınar Çorlulu’nun asbaşkan, Gülkız Tulay’ın bir akrabasının ve yakınlarının yönetim kurulu üyeliği yaptığı biliniyordu. Satranç tarihinde kim varsa unutmayıp delege yapan TSF Başkanının bu ismi unutması, ismin Temmuz ayından sonra satrançta anılmaması düşündürücü. Sizce değil mi?

Tarih ve hukuk affeder mi? Göreceğiz…

Ben bu genel kurul listesini görünce kendi adıma doğrunun ve mazlumun yanında olmaya kadar verdim.

Bu Genel Kuruldan ne çıkar göreceğiz. Ancak benim kulüplerimize yaptığım, “delege sözü vermeyin” çağrısının çok fazla dikkate alınmadığını görüyorum.

İddia ediyorum, bu genel kuruldaki bir çok isim bir gün “biz bilmiyorduk ki…” diyor olacak, ben biliyorum.

Benden söylemesi, vakit varken, düzeltin! Sizi doğru temsil edecek kişileri seçin.

Share Button