Kayseri Gençlik H.S.E.K. – Süper Lige Süper Takım

Share Button

Bu bir yazı dizisidir. Gülkız Tulay döneminde yaşanan ve sadece ülkemizin değil, Dünya Satranç tarihinin de utanç sayfalarını oluşturan, 2017 Türkiye Satranç Liglerinde yaşanan rezaletleri (herkes gibi görebildiklerimizi) kaleme alan mide bulandırıcı gerçekleri anlatan bir yazı dizisidir. Kuşkusuz bizim göremediğimiz, bilinen ve bize henüz ulaşmayan olaylar da olabilir. Onlar da geldiğinde değerlendirilecektir.

UYARI!: Eğer mideniz uygun değilse okumayınız!

Son yıllarda, Gülkız Tulay yönetimine tartışmasız destek veren kulüplerden birisi de Kayseri Şekerspor’du. Kayseri Şeker S.K. bir kaç yıl önce torbadan Süper Lige dalmış, göz kamaştırıcı transferlerle oynamıştı. 15 Temmuz 2016’dan sonra kulübün üst yönetimi sakıncalı bağlantıları nedeniyle ya istifa etmiş ya da görevlerinden ihraç edilmişlerdi. Büyük bir bölümüne ilişkin dava ya da soruşturmalar halen devam ediyor. FETÖ/PDY kapsamında devam eden bu dava ya da soruşturmalarla görevlerinden istifa eden ya da ihraç edilen yönetim Gülkız Tulay’a bu süreçte büyük destek verdiler.

Destek verenlerden birisi de Kayseri İl Temsilcisiydi. Hani oğlu ve oğlunun kız arkadaşı birlikte turnuvalarda hakem olarak görevlendirilen meşhur il temsilcisi. Yani lafın kısası, Kayseri Şekerspor, Gülkız Tulay’a delegeleriyle destek veren “al gülüm-ver gülüm” kulüplerinden birisi oldu. Sporcularının arasında Kayseri’de yaşayan güçlü bir sporcu yoktu.

15 Temmuz’dan sonra ipleri pazara çıkınca kulübün Gülkız Tulay’a olan desteği de kesildi. 15 Temmuz öncesinde kulübün sporculara ödediği paralarla, federasyona verilen sözleşmelerin arasında fark olduğuna dair söylentiler de kulaktan kulağa dolaşıyordu. Kuşkusuz bu konuda olabilecek kanıtlar federasyonun elindedir, bilemiyorum…

Kayseri Şeker liglere devam edemeyince, önce hakkı başka bir kulübe devredildi. Bu konuda TSF’nin yönetim kurulu kararı olduğunu biliyoruz. Ancak bu kulüp de liglerde yarışabilecek durumda değildi. Bunun üzerine, yeni bir yönetim kurulu kararıyla, yeni bir kulüp Kayseri Şeker Spor’un liglerdeki hakkına sahip oldu.

Ama bu kulüp var ya!

Değil Türkiye’nin, Dünyanın en iyi satranççılarından oluşuyor. Aksi takdirde 2 ay içerisinde bu 5 lig yükselmeleri nasıl olabilir ki! Sizce dünyada aynı sezonda, aynı sporcular ile 5 lig yukarı çıkan, herhangi bir sporda başka bir takım olabilir mi?

SÜPER LİG TARİHİNİN EN ZAYIF TAKIMI

26 Temmuz 2017 tarihinde Darıca’da başlıyor olan 2017 Türkiye İş Bankası Süper Satranç Liginde takım listeleri yayınlandı.

Buna göre 14 takımın kuvvet ortalamaları şu şekilde:

GHSEK Kayseri’ye en yakın kuvvet derecesi Boğaziçi Ü.S.K.’nün, 2262.. Aradaki fark 633 ELO.

Ne demek bu?

FIDE ELO fark-% tablosuna göre 633 ELO farklılığı demek oynanacak maçların %98’ini kazanmak demek. Yani Boğaziçi Ü.S.K. ile GHSEK Kayseri arasında 100 maç oynansa skor 784-16 olurdu. Bu rakamlar matematik Gülkız Hanım! Bilim bu ve bu rakamlar yalan söylemez. Siz sıkılmadan okumaya devam edin…

PEKİ ZAYIF OLMAK KABAHAT Mİ?

Neden olsun! Kuşkusuz bir kulübün zayıflaması, kaynağını kaybetmesi, sporcularının transfer olması, destek bulamamasını kabahat olarak görmek doğru değil. Eleştiri olabilir, nedenleri tartışılabilir, ama bu satrançta köklü yapısı olmayan her kulübün başına gelebilecek bir durum. Eleştirdiğimiz o değil. Eleştirdiğimiz bunun yapılış şekli ve arkasındaki amaçlar.

İsterseniz GHSEK Kayseri’nin bir de sporcu kadrosuna bakalım.

Şimdi TSF Başkanlığına Kasım 2016’da atanan Gülkız Tulay’a soruyorum. Sizce bu güzel bir tablo mudur? Buna izin verdikten sonra huzur bulabiliyor musunuz?

GHSEK KAYSERİ’NİN İMKANSIZ HAMLESİ!

Bu kulüp süper lige imkansız şekilde çıktı. Bu kesinlikle SGM mevzuatına, spor yasalarına, ahlaka, satranç etiğine, vicdana, her türlü mantıka aykırı.

GHSEK aslında bu yıl Türkiye Kulüpler Şampiyonası için yerel liglerde oynamak üzere TSF’ye başvuru yaptı. Ancak, oğlunu ve oğlunun kız arkadaşını hakem olarak turnuvalara gönderen il temsilcisi, Kayseri’de yeteri kadar faaliyet göstermediği ve yan gelip yattığı için olsa gerek, bu kulüp yerel liglerde kendine ancak Adana’da yer bulabildi. Kayseri’de bir il ve yöre yarışması grubu oluşturulamadı çünkü. Yani Kayseri’de dört takım bulunamadı grup kurmak için. O nedene TSF bu kulübü Adana’da düzenlenen Güney Karma Grubuna verdi.

Adana’da oynanan kümede başarılı olamayıp elenen kulüp Türkiye Kulüpler Şampiyonasına gidemedi!

REZALET 1: KULÜP BAŞKA BİR LİGDE OYNAMIŞ

Adana’da Güney Karma Grupta oynanan lige ilişkin dosya GÜNEY KARMA GRUP olarak görülebilir.

Şimdi bir ligde oynayan bir takım, nasıl başka bir ligde oynar aynı sezon? Bu hiç bir şekilde mümkün değil. Akla, mizana, ahlaka, spor etik değerlerine, satranç ilkelerine aykırı. Yasal değil, hukuki değil.

REZALET 2: KÜMEDE KALAN TAKIM SPORCULARI SÜPER LİGDE OYNUYOR

İkinci rezalet. İnanılır gibi değil ama, takımın süper ligde yarışacak olan sporcuları Güney Karma Grubunda yarışmış. Çok büyük bir bölümü yarışmış. Yarışmayan bir tek Kayseri İl temsilcisinin oğlu. Ama kız arkadaşı yarışmış. O kız arkadaş, aday hakemken erkek arkadaşıyla birlikte Antalya’da yaş gruplarında hakem olarak görevlendirilmiştir. Yakında IA da olur. Gülkız ablası sağ olsun.

Bakalım birlikte…

Rezalete bakın… Yine ihlal! Bu kez bir ligde yarışan sporcunun başka bir ligde yarışamayacağı kuralı ihlal edilmiş. Nasıl ama!

Alın size bir rezalet daha.

AMA NEDEN?

Peki ama neden? Ne çıkarı var birilerinin.

Gelin sayalım…

  1. Süper Ligde takımlara verilen kaynak, bu düzeyde ve benim bile simültane atabileceğim bir takım için büyük. Doğrudan destek kapsamında verilecek toplam kaynak 18.500 TL. Şimdi büyük bir olasılıkla Fuat Gençsoy federasyon tarafından il temsilcisi olarak ya da başka bir görevle bir kuruş harcamadan gelir.
  2. Oğlu ve kız arkadaşı da birlikte bu turnuvada oynarlar. En kötü hesapla 18.500 TL’sının üstünden herkesin cebinde para kalır. Gelin hesabını birlikte yapalım. 14 sporcu, 4 triple bir double oda kalsalar günde 1490 TL maliyeti olur. 11 gün eder size 16.390 TL… Oh ne güzel… Üstelik 14 sporcu gelirse! Bakalım kaç  sporcu yarışacak Darıca’da bu kulüpten. Hesabı daha doğru yaparız o zaman.
  3. Yerler, içerler, tatillerini yaparlar, üstüne de ceplerinde para kalır.
  4. Bu kulüpten 4 delege de Gülkız Tulay’a kalır. Bu yıl düşerler, önümüzdeki yıl birinci ligde de oynar bu takım (tabii başka bir süper lig kulübünün hakkı alınmazsa).. Mali Genel Kurula kadar yine delege korunur. Oysa kulüpler şampiyonasında kümeden çıkamamış. Geçen yıl da yarışmadığından bir oy hakkı bile yok normalde.
  5. Tabii GHSEK Kayseri’nin zayıf takımla oynaması, süper ligde kalan 13 takımdan 2’sinin düşmesi demektir. Bu da herkesin kendi başına analiz yapıp bir sonuç çıkarabileceği başka bir nokta.

NASIL HESAP AMA?

Şimdi ben bu konuda yasal girişimlerde bulunacağım. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Sen Dünya beşincisi olan efsane ulusal takıma sporcu başına birebir antrenör tutmayacaksın, bilgisayarlarını yenilemeyeceksin, sporcularına turnuva kotası koyacaksın, para harcamayacaksın, olimpiyat altıncısı olan takımı kamp yapmadan dünya takımlar şampiyonasına götürecek kadar federasyonu kötü yöneteceksin, Türkiye İş Bankasından milyonlar alacaksın, SGM’den milyonlar alacaksın, sonra kalkıp bu paraları 1600 ukd puanına sahip acemiler mevzuata aykırı olarak liglere katılsın diye harcayacaksın.

YOK YA!

Gülkız Tulay bunun hesabını vermeli…

Kuşkusuz bir gün bu hesap sorulur!

Devam edecek…

Share Button