Katar Master IV. Tur: 5 Lider

Share Button

qatarrd04-03
Katar Master’da 4. turun tamamlanmasıyla birlikte mücadeleler beklendiği gibi sertleşmeye başladı. Birinci masada Chao & Giri maçı berabere bitti.
GZ3A8700
İkinci masada Dünya Şampiyonu Carlsen, Polonyalı Büyükusta Duda’nın açılışta yaptığı hatayı iyi değerlendirerek önce insiyatifi ele geçirdi daha sonra kurduğu baskıyla rakibinin hata yapmasını sağlayarak ustaca kazandı.

Üçüncü masada beyaz taşlarla oynayan Wesley So, Vladimir Akopian karşısında ters renkli fil finalinde Akopian’ın yaptığı hata sonunda kazanca ulaşmayı başardı. Maxim Matlakov’da, Alexandra Kosteniuk karşısında kazanarak 3,5 puana sahip beş sporcu arasına girerek liderlik yarışına dahil oldu. Kramnik, Mamedyarov ve Karjakin ise 3 puanla takiplerini sürdürüyor.

Adsız
qatarrd04-13
Bu turun kuşkusuz en büyük sürprizi Hintli IM Vignesh’in (2422), Wei Yi (2730) karşısında siyah taşlarla aldığı galibiyetti. Yi’nin yaptığı at fedasından bir hamle sonra Vignesh’in atı geri feda ederek konumu savunmaya çalışması takdire değerdi. Sonraki pozisyonlarda hücumda hatalar yapan Wei Yi bir kaç kere iyi duruma geçtiyse de, Vignesh’in dirençli savunmasının etkisiyle oyunsonunda hatalı vezir değişimi yaparak kayıp piyon finaline geçti ve kaybetti. IM Vignesh bu galibiyetle 8. sıraya yerleşirken 1,5 puanda kalan Wei Yi (2730) 106. sıraya geriledi!!

Sporcularımıza bakacak olursak bu turun en iyi sonucu GM Ipatov’un, Dmitry Jakovenko (2737) karşısında beraberlik almasıydı. Siyah taşlarla açılışta üstün konuma geçen Ipatov fırsatı kaçırınca beraberlikle yetinmek zorunda kaldı. 15. hamle sonunda c dikeyinde 5 piyonun olması ise, duble piyon oluşumundan korkan gençler için cesaret vericiydi.


qatarrd04-06
Değerli Büyükustamız Barış Esen, Hou Yifan karşısında zor bir konumda 31.Fg5?? hamlesiyle hata yaparak maalesef kaybetti. Oyunda çılgın bir şah yolculuğu ile kurtulmak belki mümkündü ancak varyatın bulunması son derece zordu.


GZ3A8660
IM Fırat Burak, Ildar Khairullin’e karşı kaybederken, IM Cemil Can ve IM Vahap Şanal bu turu beraberlikle tamamladılar.
Sporcularımıza bugün oynanacak olan 5. tur için başarılar diliyoruz.
GZ3A8569
Eski Dünya Şampiyonlarından Ruslan Ponomariov, mohikan tarzı saçlarıyla mazide kalan başarılı günlerinden çok uzakta.

Share Button