IM Gülbaş, 13 Büyük Ustayı geçti!

Share Button

IM Cemil Gülbaş Türkiye Şampiyonu oldu. 13 büyük ustanın bulunduğu ülkemizde bir IM  Türkiye şampiyonu oldu. Öncelikle Gülbaş’ı tebrik ediyorum. Azminden, satranç sevgisinden, amatör bir ruhla ve tırnağıyla kazıyarak elde ettiği başarılarından dolayı. Kuşku yok ki, satranç yaşamına gurbetçi olduğu Belçika’da değil de Türkiye’de başlasaydı, ki bizim dönemimizde yetişiyor olacaktı- çok daha hızlı kariyerinde ilerleyebilirdi.

GM Erdoğdu (Türkiye ikincisi), IM Gülbaş (Türkiye Şampiyonu), FM Bağlan (Türkiye üçüncüsü) – Fotoğraf TSF

Cemil Gülbaş’ın başarısına şapka çıkartıyorum, tekrar ve defalarca tebrik ediyorum, adı Türkiye Şampiyonları arasında yer aldı. Ama ELO puanı 2392 olan, 1980 doğumlu, ülke sıralamasında 25nci sırada olan bir ustanın önünde 13 büyük usta varken ülke şampiyonu olmasını analiz etmek lazım. Etmezsek yanlış olur.

Türkiye Şampiyonaları Neden zayıf oynanıyor?

Türkiye Şampiyonalarında neden A Ulusal Takımımızdan hiç bir sporcu yer almıyor? Neden 13 büyük ustamızdan sadece birisi yarışıyor?

Yanıtı basit aslında, retorik yanıtı yani. Dünyanın en kötü yönetilen federasyonu Türkiye’de olduğu için. Sorunun ne olduğu, problemin nerede oluştuğu, nasıl çözüm bulunması gerektiği konusunda kafaları basmayan bir yönetime sahip olduğumuz için. Satranççılar yönetmediği için. Empati kuramayan bir yönetimimiz olduğu için. Umursamadıkları için.

GÜRİŞ gibi bir firmanın sponsorluğunu alıp Türkiye Şampiyonası düzenliyorsun, ama A ulusal takımdan bir tek büyük usta yer almıyor.

Gelin tek tek nedenlerine bakalım.

Açıkçası bu nedenleri günlerce araştırmadım. Hızlı bir şekilde araştırıyorum. Ama aslında sorunlar belli, “kör gözüne kör parmak” bağırıyorlar buradayız diye.

ELO’ya maaş:

Ulusal takımlarımızda yer alan sporcularımıza federasyon maaş veriyor. Aslında kuşa çevirdiler ama mecburen veriyorlar. Aslında TSF Yönetimine kalsa, sporculara maaş vermek yerine kendileri için kullanırlar kaynakları. Biliyorsunuz, açık turnuvalarda yerli sporculara ödülleri aylarca sonra veriliyor, ama açılışa kapanışa gidip, satrancımızı onurlandıran Başkanvekillerimize, Yönetim Kurulu üyelerimize, hatta yedeklerine bile anında ödeme yapılıyor. Spora verdikleri önem orada neyse burada da o.

Ama halen ulusal takımlardaki sporcularımıza maaş veriyorlar. Ama bu maaşları ELO puanına göre ödüyorlar. Doğal olarak da kimse ELO kaybetmek istemiyor. Çoluk çocuk rızkı bu. Böyle saçma sapan bir kriterle, ne yapsın çocuklar. Profesyoneller, ekmek paraları bu. Bir nedeni bu. Ama tek nedeni değil

Ödüller düşük

Bugün herhangi bir açık turnuvaya verilen ödüle eşit ya da daha az ödül veriliyor Türkiye Şampiyonasında. Aslında ödül önemli olmamalı, her büyük ustamız bu şampiyonada oynamalı, ama dediğimiz gibi sistem tam aksine oynamamaları için kurulmuş gibi.

Ulusal Takıma Girmek için şart değil

Ulusal takıma girmek bu ülkede her zaman önemli olmuştur. Kimse parayla hesabını yapmaz. Bizim çocukluğumuzda ne maaş vardı ne ödül, ama ulusal takımda olmak için her sporcu canla başla yarışıyordu. Ulusal takımda olmak için Türkiye Şampiyonu olmak şart değil, ama ulusal takım havuzunda yer almalı.

Satrancın tadı kaçtı

Bence en önemli sorun şu anda bu. Kimsede motivasyon yok. Türkiye Şampiyonu olsan ne olacak? Bir yönetim kurulu üyesinin Batum’da Satranç Olimpiyatlarında aldığı harcırahı alamayacaksın. Gerçekten öyle. Halen geçerli olan harcırah sistemine göre Başkan, başkanvekilleri ve yönetim kurulu üyelerine günde 95€ dış görev harcırahı ödeniyor. Hesaplarsanız, sonucunu görürsünüz. Çarpın bölün… 16 gün x 95 € x 7TL= ??

Bu yönetim gitmeden, satranca önem veren bir yönetim gelmeden asla bir şeyin düzelmesi olası değil. Bu anlaşıldı. 13 büyük ustanın yer aldığı Türkiye’de bir IM şampiyon oldu. Gülbaş’ı tebrik ediyor, Gülkız Tulay’ı kınıyorum!

 

Share Button