GM Alexander Ipatov Türkiye Şampi….

Share Button

tur11

2015 Türkiye Şampiyonası Adana’da sona doğru yaklaşıyor. Şampiyonanın 8 Aralık 2015 günü oynanan 11.tur maçında ilk iki sırayı paylaşan en güçlü iki sporcumuzun merakla beklenen oyunları yer alıyordu. Ancak, iki güçlü sporcu taktik bir beraberliği tercih ettiler ve risk almadılar. Aslında belki de şampiyonanın en çok beklenen oyunlarından birisini izleyemedik. Son turlarda taktik beraberlikler arttığı için heyecanın da düştüğünü belirtmek gerekiyor. Kuşkusuz sporcuların bu tempoda oynanan ve tek boş günle aşırı yoruldukları da bir gerçek. Dünyadaki üst düzey örneklere bakıldığında,  14 tur gibi ağır bir tempoda oynanan döner turnuvalarda mutlaka 3-4 turda bir bir boş gün olduğunu da görebiliriz. TSF’nin gerek turnuvaya gerekse bu tür ayrıntılara hiç özen göstermediği açık. Sonuçta da maalesef kalite düşüyor. Tabii bunun dışında o gece Şampiyonlar Ligi maçının olması ve satranç profesyonellerinin futbol meraklarının, ekmeklerini kazandıkları satrancın önüne çıkmasının da etkisi yok değil.

Şampiyonanın artık sıralaması aşağı yukarı belli. Ipatov’un kalan iki maçta bir puan alması gerekiyor. O nedenle, Alexander Ipatov’a 2014 yılından sonra 2015 yılında da Türkiye Şampiyonu olmuş gözüyle bakmamız çok zor değil.

Haznedaroğlu kazanıp, Erdoğdu berabere kalınca, üçüncü sıra için bir mücadele ortaya çıktı. İlk iki sıra neredeyse kesinleşti ama üçüncülüğe son turlarda açılarak puan kazanan Kıvanç, Mert’e yetişerek ortak oldu.

Şampiyonada sıralamaya bakmadan ve kaç tur geçtiğini düşünmeden, satranç için satranç oynayan bir sporcu da Betül Cemre! Kendisinden beklendiği gibi sonuç almaya devam ediyor. Betül de siyah taşlarla Orkhan Eminov’a karşı kazandı. Bu sonuçlar ve biten 11.turun ardından sırlama şu şekilde oldu.

cross11

ELO istatistiklerine bakarsak…

elostats11

Ipatov 2787 ELO performansı ve 18 ELO kazancıyla ülkemizin zirvesine de tırmanmış oldu.

11.Tur Oynanan Oyunlar

Share Button