Gençler Geleceğin habercisidir…

Share Button

Türkiye Gençler Şampiyonası İstanbul’da Karadeniz Vakfının sponsorluğunda devam ediyor. Öncelikle, okuldaşım ve İTÜ Mezunları Derneğinden de arkadaşım olan Hüseyin Cevahir beyin, vakfın satranca olan ilgisinin arkasındaki isim olduğunu vurgulamak istiyorum. Satranç sporuna olan desteklerinden dolayı da Karedeniz Vakfına şükranlarımı sunuyorum.

Miller Holding Sponsorluğu devam ediyor

Bildiğiniz gibi 2014 yılından sonra uzun bir süre Türkiye Gençler Şampiyonası, Miller Holdingin merkezinin bulunduğu Çanakkale’de düzenlenmişti. Bu yıl İstanbul’da düzenlenmesine rağmen Miller Holdingin bu faaliyete destek olması mutluluk verici. Miller Holdingin sahibi ve başkanı TSF Başkanı Gülkız Tulay’ın eniştesi. Gülkız Tulay’ın bu sponsorluğu aile ilişkilerini kullanarak bulması takdir edilecek bir özveri. Ancak sponsorluğun ne olduğunu, ne kadar olduğunu, İstanbul’da düzenlenen Türkiye Gençler Şampiyonasında ne katkıları olduğunu bilmek de satranç camiasının hakkı. Eminim ki, Miller Holding bu konuda satranç camiasını tatmin edici bir açıklama yapacaktır. TSF’nin yapmayacağına da eminim.

Sportif Değerlendirme

Gençler şampiyonası gerek dünyada gerekse Türkiye’de geleceğin habercisidir. Dünya Gençler Şampiyonasına baktığınızda, gelecekte kimin dünya satrancına yön vereceğini görebilirsiniz. Aynı durum Türkiye Gençler Şampiyonası için de geçerlidir.

Eğer Türkiye Gençler Şampiyonasına bakarsanız, geçmişte kazanan isimlerin satrancımızı sırtında taşıyan ustalar olduğunu görürsünüz.

Pardon özür diliyorum, bakamıyorsunuz tabii…

Çünkü Gülkız Tulay 2000-2012 dönemini göstermemek için tarihimizi TSF web sitesinden sildi. Bir komisyon kurdu, başına kendisi için satranç tarihini yazacak birini koydu. Ama o da 3 yıldır adını bile yazamadı.

Konumuza dönelim.

TSF Bizden sonra gerek Türkiye Gençler Şampiyonası gerekse Dünya Gençler Şampiyonasına önem vermiyor. Bu şampiyonaları kerhen düzenliyor. Örneğin Türkiye Genç Kadınlar Şampiyonası düzenlenmiyor. Kadın satrancına TSF’nin kadın başkanının ne kadar önem verdiği anlaşılıyor.

Ülkemizde gençler kategorisinde önde gelen sporcular Türkiye Gençler Şampiyonasına katılmıyor.

Zaten alt yapımız sürekli zayıfladığından, yetenekli sporcularımızın eğitimsiz antrenörlerin elinde heba olduklarından gençler kategorisinde artık çok yıldızımız da yok. Ama olanlar da, yani nispeten iyi sporcularımız da bu şampiyonaya katılmıyor.

Yani sportif olarak maalesef güçlü bir şampiyona göremiyoruz.

FIDE Gençler ilk Yüz 2019

FIDE Gençler İlk Yüz 2012

TSF beceriksiz, basiretsiz ve kötü bir yönetimin elinde ve satranç her gün daha kötüye gidiyor.

Kazananlar da Dünya Gençlere katılmıyor

Gençler Şampiyonasında 2012 yılından sonra katılmadığımız turnuvalar oldu. Oysa bir genel, bir kadın sporcu kategorisinde her ülkenin ücret ödemeksizin katılım hakkı var.

Ama TSF Başkanı Gülkız Tulay, satranca olan ilgisini ve gençlere verdiği önemi gösterircesine birden fazla turnuvada katılımcı yollamadı. Üstelik kimsenin gitmediği yıllarda gençler kategorilerinde güçlü büyük ustalarımız vardı.

Nasıl düzelir?

Satrançta, Gülkız Tulay yönetimi var olduğu sürece bu iş düzelmez. Dünyanın en kötü federasyon yönetimi bu.

Bakanlık ve Genel Müdürlük anlaşılmaz bir şekilde satrançtaki başarısızlıkları, dibe vuruşu görmek istemiyorlar.

Sonuç bu…

Şampiyonaya katılan tüm sporculara başarılar diliyorum. Sayenizde satranç var. Bu yönetime rağmen hamle yapabilmeniz takdir edilmesi gereken bir şey.

Ama bu böyle devam etmez.

Satrançta da her şey güzel olacak!

 

 

Share Button