Dünya Gençlerin ardından

Share Button

2018 Dünya Gençler Şampiyonası, Gebze Belediyesinin ev sahipliğinde tamamlandı. Böylece Kocaeli il olarak Dünya Gençleri ikinci kez düzenleyerek önemli bir başarıya imza atmış oldu. Kocaeli yerel ve sportif yönetimlerinin satranca olan büyük desteğini geçmişte de görüyoruz. Bu destekle, Türkiye Gençler Şampiyonası organizasyonel olarak başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.

Şampiyona salonundan 20 km uzakta konaklattırılan ve ikinci sınıf misafir muamelesi gören milli sporcularımızın çektiği eziyeti bir kenara bırakırsak, organizasyondaki başarısından dolayı TSF’yi kutlayabiliriz.

Ama sportif anlamda TSF tam olarak sınıfta kaldı. Sporcularımızın psikolojik ve sportif olarak şampiyonaya hazır olmadıkları çok açık bir olgu olarak göze çarptı. Şampiyonaya katılan tek büyükustamız Vahap Şanal çok kötü bir başlangıç yaptı. Vahap’ın ne kadar yetenekli bir sporcu olduğunu irdelemeye gerek yok. Aynı şekilde Işık Can, Bahadır Özen, Cem Kaan Gökerkan ve Ömer Faruk Özer gibi IM normu ya da unvanına sahip çok yetenekli sporcularımız da başarılı sonuçlar alamadı. Yetenek olarak şampiyonada yarışan rakiplerinden en ufak eksiği olmayan 20’ye yakın sporcumuz olmak üzere toplam 39 sporcumuzla TSF şampiyonada tarihi bir rekoru kırmış oldu.

Açık kategori final sıralaması 

Şampiyonada Genç Kadınlar kategorisinde de benzer bir durum vardı. 19 genç kadın sporcumuzun içinde olağanüstü yetenekli sporcularımız da vardı. Ancak sonuç yine hüsran oldu. Sıla Çağlar’ın aldığı 11ncilik derecesi, aslında tüm yarışmada aldığımız en iyi derece oldu. Sıla kötü başladığı şampiyonada son 5 turda galip gelerek, 7.5 puanla 11nci oldu.

Genç Kadınlar Final Sıralaması

Neden kötü sonuçlar aldık?

Görünen köy kılavuz istemez aslında. TSF Dünyanın en kötü yönetilen satranç federasyonu. Elindeki olanakları sporcular yerine yönetim kuruluna harcayan, yedek yönetim kurulu üyelerine yetenekli sporculardan daha fazla ödenek sunan, şampiyonadan önce kamp yapmayan, sporcularını turnuva salonundan 20 km ötede konaklatan bir federasyon yönetiminin bu spora ne kadar önem verdiği belli.

Dördüncü kez Dünya Gençlere ev sahipliği yaptık. Sporcularımızın kötü sonuç alsalar da bu organizasyonda yarışmış olmalarını uzun yıllardır ihmal edilmiş bir şans olarak görüyorum.

Hala unutmadık! Dünyadaki bu en kötü satranç federasyonu yönetimi, yıllarca Dünya Gençlere hakkı olduğu halde bir kaç yüz dolar yol parası ödememek için sporcu yollamadı. O kadar kötüler yani. Bu sabıkalı geçmişe baktığımızda sevinmemek olası değil.

Açılış ve Kapanış töreninde her zaman olduğu gibi TSF yönetiminden yoğun katılım vardı. Üstelik hem Açılışa hem de Kapanışa yakışır kıyafetlerle. Şaşırtıcı… Yazılarımın işe yaraması, zor da olsa öğrenmeleri beni mutlu ediyor.

 

Bu yarışmada yer alan tüm sporcularımızı tebrik ediyorum. Bu federasyona rağmen bu sporu oynamak en büyük şampiyonluk.

Sporcularımızın aldıkları dereceler ve sonuçlar

Kocaman alkış size.

Bozmayın moralinizi, bu felaket yönetim tarihe karışır, ama siz hep satranççı olarak kalacaksınız. Aklınızda bir bu olsun bir de onurla göğsünüzde taşıdığınız ay yıldız…

Geçer bunlar.

 

Share Button