BAKU 2015 EG – Scaho-Grapho

Share Button

Kenan_VelikhanovKurgu, Satrancın estetik ve sanatsal boyutu. Aslında satrancın gelişimi açısından da çok faydaları var. Kardeş ülkemiz Azerbaycan bu konuda çok ileri durumda. Azeri Kenan Velikhanov da halen #2 (2 hamle) Dünya Şampiyonu.

Ülkemizde kurgu konusunda çok önemli isimler eser üretiyor. 1980’li yıllarda Yunus Emre Özbey kurgu konusunda mükemmel işler üretiyordu. Ardından, Umut Kaan Sayman kardeşimiz Yunus Emre Özbey’in bayrağını daha da ileri taşıyor. Kurgu konusunda çalışan FM Yakup Bayram, IM Hasan Kılıçaslan da unutulmaması gereken önemli ustalardan.

Satranç Haber olarak, kurgu konusuna özel önem göstereceğiz. En azından bu şekilde satrancın bu sanatsal boyutuna biraz dikkat çekebilir, görmemezlikten gelen ve anlamayanlara da bir mesaj gönderebiliriz diye düşünüyoruz.

Velikhanov Kimdir?

Velikhanov ilk uluslararası zaferini 1987 yılında kazandı. En önemli başarıları; FIDE Dünya Kupası 2011- Üçüncülük, ECSC-2012, Üçüncülük, Satranç Minyatürleri Dünya Şampiyonası Dördüncülük, FIDE Dünya Kupası -2013 Birincilik, “SOÇİ-2014” -Birincilik, 2012 yılında keşfettiği Velikhanov teması, 2013’de keşfettiği Karabağ Teması. Bu temalar Dünya Satranç Besteciliği literatürüne kabul edilmiştir.

Dünya #2 (2 Hamlede Mat) Şampiyonu Azeri Kenan Velikhanov ilk kez bu yıl Bakü’de düzenlenen 1. Avrupa Oyunları anısına özel satranç problemleri kurguladi. Satrançta çok nadir karşımıza çıkan scaho-grapho yani satrançta yazıyorum türünde kurgulanan bu problemlerde satranç figürleri harfler ve rakamler şeklinde tahtaya dizilmeli ve sadece bir tek çözümü olmalıdır.

B_A_K_U
2_0_1_5
eg
BAKÜ 2015 EG

Yukarıda her diyagramda aslında 2 problem yer almaktadır.

Yanıtlarınızı satranchaber@zumbul.com.tr adresine bekliyoruz. Doğru yanıt verenlerin isimlerini sitemizde yayınlayacağız. Son saat 23 Ağustos 2015 23:00

Share Button