3.Sinquefield Kupası Pazar Günü Başlıyor

Share Button

Oynayacak 10 oyuncudan 8’inin Elo sıralamasında ilk 10’da yer aldığı 3.Sinquefield Kupası bu zamana kadar oynanan en zorlu turnuvalardan biri olacak. Bu turnuva Grand Chess Tour adı altında birleştirilen üç büyük turnuvadan (Norway Chess, Sinquefield Cup and London Chess Classic)  biri olma özelliği taşıyor.

Saint Louis’teki 3.Sinquefield Kupası 22 Ağustos’ta başlayıp 3 Eylül’de sona erecek.

İlk olarak gerçekleştirilen turnuvada 4 oyuncuyla ikişer maç halinde oynanmış Magnus Carlsen, Hikaru Nakamura, Levon Aronian ve Gata Kamsky yer almıştı, Carlsen 4.5/6 puan ile turnuvayı lider tamamlamıştı.

Geçen sene oynanan ikinci turnuvada ise hatırladığınız üzere 6 oyuncunun katıldığı turnuvada Fabiano Caruana 7 maç üst üste kazanarak turnuvaya başlamış ve 3 puan fark ile turnuvanın lideri olmuştu.

Bu sene turnuva daha da büyük olacak. Grand Chess Tour kapsamı gereği 10 oyuncunun bulunacağı turnuvanın 9 ismi Norway Chess’le aynı; Magnus Carlsen, Vishy Anand, Veselin Topalov, Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana, Anish Giri, Alexander Grischuk, Levon Aronian ve Maxime Vachier-Lagrave. Her turnuvanın bir oyuncu dahil etme hakkı bulunuyor ve St. Louis’in seçtiği isim ise Wesley So. So, Caruana ve Nakamura ile birlikte turnuvada üç Amerika Birleşik Devletleri oyuncusu bulunuyor.

                 2015 Sinquefield Cup  | Katılımcılar

Sıra Oyuncu Ülke Rating D.Yılı
1 Carlsen, Magnus NOR 2853 1990
2 Anand, Viswanathan IND 2816 1969
3 Topalov, Veselin BUL 2816 1975
4 Nakamura, Hikaru USA 2814 1987
5 Caruana, Fabiano USA 2808 1992
6 Giri, Anish NED 2793 1994
7 So, Wesley USA 2779 1993
8 Grischuk, Alexander RUS 2771 1983
9 Aronian, Levon ARM 2765 1982
10 Vachier-Lagrave, Maxime FRA 2731 1990

 

Turnuva FIDE rating sıralamasında ilk 7’deki oyuncuları, 9. , 11. ve 24. sıradaki oyuncuları barındırıyor. ( Canlı rating sıralamasında MVL 16.) Bu zamana kadar oynanan turnuvalardan sadece 1938 AVRO Turnuvası rating listesindeki ilk 8 oyuncuyu barındırmıştı.

Turnuvanın favorisi elbette rating listelerinin en üstünde bulunan Magnus Carlsen olacak. Belki de en kötü turnuvasını yaşadığı Norway Chess’ten sonra hiçbir turnuvada yer almayan Carlsen’in bu turnuvada ne yapacağı merak konusu. Carlsen dün Facebook hesabından Levon Aronian ve Peter Heine Nielsen ile birlikte “In training. #Southampton #SinquefieldCup” başlığı altında bir video paylaştı.

 

Facebook Linki

Dünya 1 numarasının ardından gelen Norway Chess turnuvasının galibi Veselin Topalov ve bir önceki Dünya Şampiyonu Wishy Anand turnuvanın tecrübeli isimleri arasında. 2800 barajını aşan iki Amerikan Caruana ve Nakamura ise turnuvanın dinamik isimleri.

Anish Giri ise evli olarak ilk turnuvasını oynayacak. Giri Hollanda Şampiyonu olduktan 6 gün sonra 18 Temmuz’da IM Sopiko Guramishvili ile hayatını birleştirmişti.

 

Grishcuk için de son zamanlar turnuvasız geçti. Grishcuk şu sıralar oynanan ve son günü perşembe olup St. Louis’e çok yakın bir tarihte gerçekleştiriliyor olan Rusya Süper Finali bir yana Çin-Rusya maçında da yer almamıştı.

 

Wesley So ise anlaşması gereği geçtiğimiz cumartesi sona eren Türkiye Süper Liginde oynamıştı. 1 haftalık süre hazırlanmak için ona ne kadar yetecek hep beraber göreceğiz.

 

Son turnuvası Norway Chess olan bir diğer oyuncu da Levon Aronian. Sosyal medya hesalarına göre bu dönemi Ermenistan’da geçiren Aronian, Carlsen’in paylaştığı dünkü videoda yer almıştı.

 

Turnuvanın rating sıralamasında son sırada bulunan Maxime Vachier-Lagrave ise belki de turnuvaya kadar gelinen süreçte en aktif isim. Geçtiğimiz günlerde sonuçlanan Biel festivalinde ilk sırayı alan MVL, St.Louis için umutlu.

 

Turnuva GM Yasser Seirawan ve WGM Jennifer Shahade’nin yorumları ve GM Maurice Ashley’nin eğlenceli analizleri ile www.grandchesstour.com sitesinden canlı olarak yayınlanacak.

 

Haber Kaynağı: www.chess.com

 

Share Button