2015 Türkiye Gençler Şampiyonası

Share Button

TSF’nin takdir edilecek bir çalışması, Türkiye Gençler Şampiyonasını tekrar başlatması oldu. Her yıl Çanakkale’de düzenlenen ve Miller Holding’in sponsorluğunda düzenlenen Şampiyona gençlerimiz için yaz aylarında gerçekleştiriliyor. Ancak, TSF yönetiminin, sponsoru olmasına karşılık inanılmaz yoğun bir takvimle ve Çanakkale’nin yaz sıcağında bunalttığı gençlerimizin turnuvaya ilgi gösterip göstermediği tartışmalı.

Facebook sayfasında, açık ve net şekilde bu uygulamayı protesto eden Cem Gündoğan’ın mesajı çok yankı uyandırdı.

Cem Gündoğan şöyle diyordu

TSF ve ANLAMSIZ-VERİMSİZ GÜNDE 2 TUR ISRARI

Malumunuz bugün Türkiye Gençler Şampiyonası başlıyor. Başlıyor dediysem ben oynamayacağım turnuvada, tıpkı birçok arkadaşımın oynamadığı gibi. Nedeni aslında çok basit. İnsan olduğumuzu unutturan, günü felç eden, çift soruların (kötü hamlelerin) havalardan uçuştuğu, kalitelinin belki bir ‘k’ harfine zar zor ulaşılabildiği, verimsizliğin maksimuma ulaştığı günde 2 tur ‘ısrarı’.

Ne demek mi istiyorum: Şöyle bir turnuva takvimine bakacak olursak günde 2 Tur bulunan tam 3 gün bulunuyor! Hele Cuma ve Cumartesi günleri en zor maçların olduğunu turnuvanın son maçları olan tam 4 maç günde 2 maçtan sadece 2 güne sığdırılmış.

Böyle bir programın mantıklı bir açıklaması olamaz. Biz değil miydik en fazla lisanlı sporcusu bulanan federasyon? Bu kadar sporcusu bulunan bir sporda, en önemli ve güçlü turnuvalardan biri olan Türkiye Gençler Şampiyonası’nı güzel bir festival havasında geçirip insanları bu festivale davet etmek yerine, peş peşe 2 gün, günde 2 maç yaptırarak oldubittiye getirmek niye? Hiç mi düşünmediniz bu turnuvaya neden bu kadar az katılım olduğunu?

İşin ilginç tarafı hadi bir kere 2 turu yaptın onu bir şekilde anlatmaya çalıştın da, peş peşe iki gün bunu yapıp devam ettirmek nedir? Bu normal bir şey ise Süper Lig’de niye yapılmıyor? Süper Ligdekiler satranç sporcusu da diğerleri değil mi? Yurtdışındaki turnuvalara hiç mi bakılmıyor turnuva programı yapılırken? Yurtdışındakiler bilmediklerinden mi günde 1 maç koyuyorlar sizce programa? Rusya günde 2 maç yaptırarak mı Dünya Ekolü olmayı başardı? Biz günde 5 maç yaptıralım mesela? Bakarsınız Rusyayı’da geçeriz yakında böylece?

Söylenecek çok şey var da yeterince uzun oldu yazım. Son söyleyeceğim şey, biz Türkiye Satrancını Dünya’ya tanıtmak istiyorsak, bu memlekette gerçekten ‘Ekol’ oluşturmak istiyorsak oyunculara değer vermemiz gerekiyor, onların bir makine gibi değil insani vasıflarla oynadıklarını unutmamamız gerekiyor, çok turnuva yaparak nicelikten bahsetmek yerine, niteliği misyon olarak belirleyip gerekirse daha az ama iz bırakacak, festival tadında çekişmeli ve kaliteli maçlara sahne olan turnuvalar organize etmemiz(etmeniz) gerekiyor.

Diliyorum bu programları hazırlayanlar bir gün satranç tahtasının başına geçer ve 90+30 Tempoda nefes almaya bile vaktin kalmadığı günde 2 maç yapma deneyimini yaşar da şu sporcuların dilinden bir nebze olsun anlayabilirler.

Not: Başlattığım bu mücadelenin Facebook’da bir yazı yazmaktan ibaret kalmasını istemiyorum. Federasyondan varsa bir muhatap ya da mail adresi vs. bilen postun altına yorum olarak yazarsa sevinirim. En azından bu sene böyle ‘oldubittiye’ gitti, gelecek seneyi kurtarabiliriz. Tüm satranç sevenleri sporumuza, sanatımıza sahip çıkmaya davet ediyorum. Sevgiler.

Cem Gündoğan

Her neyse biz yarışmaya dönelim. Gündoğan’ın da şikayet ettiği gibi, Yarışma Takvimi ile satrançtan anlamayan yöneticilerin mağduru gençlerimiz buna rağmen büyük mücadele gösteriyor.

Şampiyonada hiç IM olmaması çok ilginç bir durum. Oysa, BET U20 listesinde de yayınladığımız gibi 3 usta ve çok sayıda FM 20 yaş altında bulunan ülkemizde, sadece 5 FM turnuvada yarışıyor. Şampiyonada tercih edilen başka bir fecaat uygulama ise “kadın sporcularımızla açık kategorinin birlikte düzenlenmesi” oluyor. Bu durumda artık “Ne Çıkarsa bahtına” misali yarışan kızlarımızın kimle eşlendirileceğine göre sıralaması da farklı olacak.

Bir federasyon nasıl olur da bu kadar çok hata arka arkaya yapar anlamak mümkün değil! Teknik Kurulun; 4 Ağustos’ta başlayan Süper Ligi Temmuz ELO listesiyle oynatması, maksimum rating gibi akla ziyan bir uygulamayı ısrarla dayatması, 7 yaş altında sporcu yarıştırmaması, Türkiye Gençler Şampiyonasında 3 defa çift tur oynatması, turlarda sıfır tolerans uygulanmaması, son olarak kadın erkek tek kategoride düzenlenen ve aslında Türkiye Gençler Şampiyonası olan yarışmada büyük bir olasılıkla kızlarımıza belki de hiç bir hem cinsleriyle oynamadan madalya takacak ya da takmayacak olması gibi uygulamalar artık Türk Satrancının canına tak etti.

TSF Yönetiminin satrancı bilmiyor olmaması bir tarafa, Gülkız Tulay’ın satranç bilen herkesi çevresinden uzaklaştırması başka bir tarafa. Kendisine duymak istediğini söyleyen danışmanları, Yasin Emrah Yağız, Özgür Solakoğlu, Yakup Bayram gibi gerçekleri söyleyebilecek kişilere tercih eden yönetimin kendi ipinde akıbeti açık…

Şampiyonada, 5nci turun sonunda var olan sıralama

Şampiyonada 5 tur sonunda FM Cankut Emiroğlu, Kadir Alber Zor ve Bora Özcan yarım puan kayıpla, 4,5 puanla yollarına devam ediyor. Tabii bu sıralamada kadın sporcularımızın yerlerini de vermemiz gerekiyor.

44ncü sıradaki Hande Zengin (5 rakibinden birisi kadın), 47nci sıradaki Elif Özsayın (tüm rakipleri erkek) ve 49ncu sıradaki Çiğdem Onur (rakiplerinin tümü erkek) 2,5 puanla ilk üç sırayı paylaşıyor.  Nasıl genç kadınlar şampiyonası değil mi? Bazen düşünüyorum acaba Kadın Satrancımıza özellikle mi yapılıyor bu eziyet….

Şampiyona sayfası   Şampiyona Sayfasında 5 tur geçmesine rağmen ilk haberin hala başkanın resmi olması, TSF’de bilgi verme stratejisini de açıklıyor.

 

Share Button