2015 Dünya Gençler Şampiyonası

Share Button

2015 Dünya Gençler Şampiyonası, Rusya’nın Khanty Mansysk şehrinde 1 Eylül 2015 günü başladı. Şampiyonaya ülkemizi temsilen, çiçeği burnunda Türkiye Gençler Şampiyonu Gani Eren Ererdem, 2014 Türkiye Gençler Şampiyonu Ufuk Sezen Arat, Vahap Şanal ve Cemil Can Alimarandi katılıyor. Gani Eren Ererdem’in Türkiye Gençler Şampiyonu olarak kısa sürede turnuvaya götürülmesini alkışlıyoruz, doğrusu da buydu. Ancak bu sürede bir sporcuyu Dünya Gençler Şampiyonasına götürebilen TSF’nin, eleştirilerimize rağmen bir kadın sporcumuzu götürmemesini yüksek tonda kınıyoruz! Pes doğrusu! Federasyon Başkanı Gülkız Tulay’ın, bir kadın başkan olarak, kadın satrancımıza pozitif ayırımcılık yapması beklenirken, tam tersine ısrarla ve ısrarla, gittikçe daha da aşırı düzeyde olumsuz yaklaşması büyük hayal kırıklığı yaratıyor.

2015 Dünya Genç Kadınlar Şampiyonasında Türk bayrağı dalgalanmıyor! Üstelik önceden uyarmamıza rağmen. Bu konuyu, 2016 seçimlerine kadar her hafta yazacağız ve seslendireceğiz. Başkan Tulay’ın yanından ayrılmayan ve bu tavrıyla ezberimizi bozan bir zamanların efsane sporcusu Nilüfer Çınar Çorlulu’nun, Başkanla seçildikten sonra yaptığı röportajda söylediği sözcükleri herkese bir kez daha anımsatmak istiyorum.

Nilüfer ÇINAR ÇORLULU: Seçim konuşmanızda da dile getirdiniz ama seçimi izleyemeyen satranç severler için biz bir kez daha soralım. Sizinle ilgili yapılan eleştiriler satranççı olmamanız ve kadın olmanız yönünde. Bu konuda neler diyeceksiniz?

Gülkız TULAY: Satrancı satranççılar yönetmeli kavramına tamamen karşıyım. Seçim konuşmamda da belirttiğim gibi, her işi o işi en iyi bilen yönetmeli. Yönetmekle oynamak çok farklı şeyler. Ben bu işin tam mutfağından geliyorum. Belki kendi satranççı olduğu için bu federasyonu daha iyi yöneteceğini iddia eden kişilerden daha çok satranççılarla bir arada bulunmuş, daha çok satranç taşına dokunmuşumdur. Bunu söyleyen kişiler FIDE’ nin ilk 100 listesinde mi yer alıyorlar? Kaç tane kulüp yöneticisiyle konuşmuşlar, kaç sporcunun, velinin derdini dinlemişler? Bir kulübü yönetmenin zorluğunu biliyorlar mı? Ama satranççılarmış. Buyursunlar oynamaya devam etsinler o zaman, biz de yönetelim. Kadın olma konusuna gelirsek, bu kadar sığ düşünen insanlara cevap bile vermeye gerek yok. Kadın başkan olarak kendimle gurur duyuyorum. Çok yakın zamanda da herkes yapabileceklerimi görecek.”

Gülkız Tulay’ın verdiği akıllara zarar yanıtı tartışmayacağım. Kadın olmanın verdiği avantajla seçim sürecinde sempati ve takdir toplayan başkanımızın, Kadın Satrancımıza verdiği zarara artık bir son vermesi lazım. Kendisinin yanından ayrılmayan Nilüfer Çınar’ın bu konuda ne düşündüğünü çok merak etmiyorum, orada durmasından belli.

Türk Kadınına, kadın başkanınca, katılma şansı verilmeyen 2015 Dünya Gençler Şampiyonasına geri dönelim.

Açık kategoride 68 güçlü sporcunun yarıştığı Dünya Gençler Şampiyonasında, sporcularımızın da iddialı olduğuna inanıyorum. Vahap Şanal formunun zirvesinde ve bu turnuvada büyük çıkış yapacak. Ümidim, Vahap’ın şampiyona sonunda büyük usta olarak ülkemize dönmesi.

İlk turda; Vahap Şanal Moğol rakibinden beraberlik alırken, Gani Eren, Hint rakibine kaybetti. Ufuk Sezen ve CC maçlarını kazandılar.

Dünya Gençler 1.Tur  2.Tur Eşlendirme

Kadınlar kategorisi? Türkiye yok yetmez mi?

 

 

Share Button