12. Vasilişin Anı Turnuvası, Başarı ve umursamazlık!

Share Button

Video grandcoach.com web sitesinden alınmıştır.

12. Vasilişin Anı Turnuvası 30 Kasım – 8 Aralık tarihleri arasında Ukrayna’nın Lviv kentinde düzenlendi. Sporcularımızın büyük başarı gösterdikleri etkinliği bittikten sonra TSF’nin takdir ettiği ölçüde verdiği haberle öğrendik. Lütfen haberi yapan kimse üzülmesin! Ancak, satranç böyle bir şey değil. Kabahat o haberi yapan da değil, haberin içindeki eksikliği anlamayan başkanda. Ne kadar ilgilenirsen o kadar olur bu işler.

“Hiç bir turnuva kaçırmayın! O adamın tek bir eleştirisini almak istemiyorum! Sonra karışmam” mantığıyla olmuyor bu işler.

Böyle bir turnuvaya sporcu yolluyorsun, kimsenin haberi yok. Kaçıncı kez oluyor bu? Oysa biz Başkanın hangi şehirde, kimle federasyon başkanı olarak ne toplantı yaptığını saat saat izleyebiliyoruz. Gıkını çıkarmadığı FIDE toplantısını sanki kendisi düzenlettirmiş, alakası yokken sanki “ülke menfaatlerini savunmuş“, uzaktan yakından gerçekle bir ilgisi yokken “Rusya Ermenistan karşı çıkmış ama TSF’nin baskısıyla Kirsan görevden el çektirilmiş” gibi kullanmasını duyuyoruz, görüyoruz…

Sanki söyleneni duyuyor gibiyim; “Arkadaşlar bana eleştiri getirmeyin, ne yaparsanız yapın!“. Onlar da yapıyorlar ama eleştiri geliyor.

Haksız mıyız eleştirmekte?

12.Vasilişin Turnuvası önemli bir satranç etkinliği. Artık bizim ülkemizde hiç görmediğimiz turnuvalar bunlar. Ancak “el-alem yapıyor biz izliyoruz” misali durumumuz.

Siz bu turnuvayı önceden duyurmuyorsunuz. Merak ediyorum, acaba duyurulmamasının nedeni kasıtlı mı? Yani yoksa “yollayalım sporcuyu, başarılı olursa duyuralım, başarısız olursa kimsenin haberi olmasın” mı dır? İnanamıyorum bu kadarına ama bu yönetimde her şey gelebilir insanın aklına. Böyle bir psikoloji altında habercilik yapılabilir mi?

Haberde; 5N bir K var! O kısmı iyi, kim yapmışsa dikkat etmiş. Yani kısmen var, bu haber 2-3 yıl sonra okunduğu zaman anlaşılmayacak çok eksik var kuşkusuz.

Balık baştan kokar!

Gelin bu haberi bir de biz yapalım bakalım nasıl olabilir kısa zaman içerisinde?

Kaynak TSF

30 Kasım-8 Aralık 2015 tarihleri arasında, Ukrayna’nın Lviv kentinde düzenlenen 12.Vasilişin Anı Turnuvalarında sporcularımız başarılı sonuçlar aldı. GM grubunda düzenlenen şampiyonada, IM Batuhan Daştan 6,5 puanla Ukrayna’dan IM Andrey Ostrovskiy ile eş puanda 1-2=2 oldu.

vasilişingmcross

Turnuvada, GM Zakhartsov, GM Bortnyk (İTÜ sporcusu), GM Kazakov ile birlikte 4 genç IM, 1 FM hamle yaptı. 2437 ELO averajı olan turnuvada, Batuhan Daştan 2601 ELO performansıyla mükemmel bir sonuç aldı ve ihtiyaç duymadığı yeni bir GM normu yaptı. Batuhan 17,3 ELO puanı kazandı ve 2500’e ulaşma hedefine bir adım daha yaklaştı. Batuhan GM olmak için gerekli tüm normları zaten tamamlamıştı. GM unvanı da FIDE tarafından koşullu olarak kabul edilmişti. 2501 ELO’ya ulaştığı anda büyük usta olacak. Vasilişin Memorial, Vasilişin anısına15.kez düzenleniyor.

Vasilişin Memorial sadece GM turnuvası olarak değil, aynı zamanda IM turnuvası olarak da ikinci bir etkinlikle paralel düzenleniyor. Aynı salonda düzenlenen IM turnuvasında da iki genç sporcumuz yarıştı.

vasilişinIMcross

2288 ELO ortalamasına sahip turnuvada, FM Serkan Soysal ve FM Melih Yurtseven hamle yaptılar. Serkan Soysal 9 maçta 6,5 puanla, FM Viktor Skliarov ile eş puanda 1-2=2 oldu. Melih Yurtseven ise 6 puanla üçüncülüğü aldı. 4 ülkeden; 2 kadın (WGM ve WFM), 3 IM, 4 FM sporcunun yarıştığı turnuvada, FM Serkan Soysal 2451 performansla IM normu aldı. Serkan aynı zamanda 32,6 ELO puanı kazandı. Melih Yurtseven ise 25 ELO puanı kazandı.

Sporcularımız iki turnuvada 2 ikincilik bir üçüncülük kazandılar.

Vasilişin Turnuvası GM Turnuvası olarak 15.kez, IM turnuvası olarak 12.kez düzenleniyor. Genç usta adaylarının davet edildiği turnuva, Lviv’in ünlü satranç hocalarından Vasilişin anısına düzenleniyor. Lviv, satranç geleneği ile (Ivanchuk, Ipatov, Gurevich, Michalicisin gibi) yakından tanıdığımız çok sayıda büyük ustanın yetiştiği bir şehir.

Vasilişin Anı Turnuvalarından daha önce de meşhur sporcularımız yer aldı. IM Mert Erdoğdu’nun GM normu aldığı turnuvada, WGM Betül Cemre Yıldız, IM Vahap Şanal ve IM Cemil Can Ali Marandi gibi yıldızlarımız da geçmişte hamle yaptı.

Kadın milli takımlar baş antrenörümüz GM Adrian Mikhalchisin ve eşinin organizasyonunda doğrudan yer aldığı turnuvada, daha önce WGM Betül Cemre Yıldızın oynadığı iki oyun en iyi oyunlar arasında gösteriliyor.

TURNUVA WEB SAYFASINDA YILDIZ’IN OYUNLARI HOCANIN YORUMUYLA

__________

Büyük bir olasılıkla, Türkiye Şampiyonasının bugün (10.12.2015) düzenlenecek olan Kapanış Töreninde, TSF Başkanı konuşmasında bu başarıya da değinecek, yaptıkları (?!?) çalışmaların sonucunda Türk Satrancının aldığı yoldan söz edecektir. Oysa 2012 yılından buyana TSF yeni bir büyük usta unvanı kazanamadı. Tam tersine büyük usta sayısında düşüş oldu.

Neyse az kaldı bu eziyetin bitmesine!

 

Share Button